Διεθνές συμπόσιο για τον Καζαντζάκη στο Λονδίνο

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ένα από τα πιο σημαντικά διεθνή συμπόσια για το Νίκο Καζαντζάκη διεξήχθη τη Δευτέρα στο Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου, με τη συμμετοχή κορυφαίων «καζαντζικιστών» από πολλές χώρες.

Οι ομιλητές κάλυψαν ευρύ φάσμα αναφορών στη ζωή, το έργο και τη γενικότερη κληρονομιά που έχει αφήσει ο συγγραφέας.

Μεταξύ άλλων ο καθηγητής στο King’s College του Λονδίνου, Ρόντερικ Μπήτον αναφέρθηκε στην αποτύπωση της ελληνικής παράδοσης στην ιστορία του πιο γνωστού ήρωα του Καζαντζάκη, τον Ζορμπά και πώς αυτός έχει αναδειχθεί σε φυσιογνωμία που για πολλούς συνοψίζει τα στοιχεία του Έλληνα.

Ο κορυφαίος ειδήμων στον Καζαντζάκη, επίτιμος καθηγητής στο Dartmouth College των ΗΠΑ, Πίτερ Μπιν περιέγραψε το πόσο βαθιά τον άγγιξε το έργο του συγγραφέα με αποτέλεσμα να αφιερωθεί στη μελέτη, ανάλυση και διάδοσή του.

Το ακροατήριο άκουσε επίσης κατά τη διάρκεια της ημέρας ομιλίες μεταξύ άλλων για την πρώιμη λογοτεχνική γλώσσα του Νίκου Καζαντζάκη, για τη θρησκευτικότητα στο έργο του συγγραφέα, για την οργάνωση και τα εκθέματα στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη στην Κρήτη, για τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων του Καζαντζάκη με έδρα στη Γενεύη και με 5.000 μέλη σε 110 χώρες στις πέντε ηπείρους.

Το συμπόσιο με τίτλο «Νίκος Καζαντζάκης (1883-1957): Το Φωτεινό Μεσοδιάστημα» διοργανώθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 130 ετών από τη γέννηση του Κρητικού συγγραφέα από τον προϊστάμενο του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνιών της πρεσβείας της Ελλάδας, Σπύρο Διαμαντή και την προϊσταμένη του Γραφείου Εκπαίδευσης, Βαρβάρα Καμπουρίδου, σε στενή συνεργασία με τη διευθύντρια των Εκδόσεων Καζαντζάκη, Νίκη Σταύρου.

Η κα. Σταύρου δήλωσε στο ΣΚΑΪ ότι ήταν μεγάλη τιμή για την ίδια η συγκέντρωση τόσων πολλών και σπουδαίων μελετητών και φίλων του Νίκου Καζαντζάκη κάτω από την ίδια στέγη. Όπως τόνισε, το νόημα του έργου του μεγάλου λογοτέχνη είναι επίκαιρο όσο ποτέ και πρέπει να καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να έρθει στη γνώση όσων το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων, κυρίως νέων. Η κα. Σταύρου σημείωσε ότι φέτος γίνονται πολλές άλλες εκδηλώσεις για τον Καζαντζάκη εντός και εκτός Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι η αξία του έργου του έχει εγκαθιδρυθεί στη συνείδηση Ελλήνων και ξένων αναγνωστών.

Το συμπόσιο έκλεισε με εκτέλεση της σουίτας μπαλέτου «Ζορμπάς» του Μίκη Θεοδωράκη (χαιρετισμός του οποίου αναγνώστηκε στο συμπόσιο) από το κουαρτέτο εγχόρδων ‘Quattro Elementi’, παρουσίαση από το Γιώργο Χωραφά της θεατρικής διασκευής του «Συζητώντας με τον Ζορμπά», με τη συμμετοχή του Τζεν Σιμαόκα και προβολή της βραβευμένης με τρία Oscar ταινίας ‘Zorba the Greek’ του Μιχάλη Κακογιάννη.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.