“Το χρυσάφι των Κικόνων”

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Του Ευάγγελου Γιαννελάκη

Με λέν Τουρκόσπορο. Το πατρικό μου μερικά χιλιόμετρα απ’ τό Πέραμα Έβρου. Το έχει κι ο χάρτης. Σας το λέω γιατί πολλοί, πολύ μιλούν για το χωριό μου μα δέν γνωριζουν τη θέση του. Ελλάδα είναι και κεί. Ήταν η κακιά μας μοίρα κάτι Καναδοί χρυσωθήρες να βρούν εκεί χρυσάφι. Αληθινό. 

Μερικά χιλιόμετρα βόρεια βρίσκονται τα μεταλλεία Κίρκης, από αρχαιοτάτων χρόνων γνωστά.

Μπορεί να πέρασε κι ο Θουκιδίδης απ’ εκεί.

Τελευταία φορά το 1943 πέρασαν οι Γερμανοί. Κράτησαν τον κεντρικό δρόμο για τα καμιόνια τους και τα πέριξ τ’ αφήκαν στους Βουλγαροφασίστες. Όμως η Κίρκη τους γυάλισε κι είπαν χρυσάφι είναι, άς το εξορύξουμε. Εφεραν κάτι βαρέλια τότε, γεμάτα κυανιούχο νάτριο, πάτριο θα σε γελάσω. Δέν πρόλαβαν, έχασαν τον πόλεμο, μας έμειναν αμανάτι τα βαρέλια. Μαζί και το περιεχόμενό τους. Σκούριαζαν, χύνονταν, μόλυναν και κανείς δε νοιάζονταν.

Μέχρι πού ‘ρθαν οι Καναδοί. Και μάθαμε για το κυάνιο. Κι ανησυχήσαμε. Δεν έχει πολλά χρονια που τα πήραν από κεί. Πού τα πήγαν, κανείς δέν ξέρει.

Καλά οι Γερμανοί, Ναζί ήταν χέστηκαν για μας. Θα επεξεργάζονταν τα χώματα και στο διάλο τα λύμματα. Κρέας ήμασταν άς ψοφάγαμε.

Τώρα με τους Καναδούς;

Μας ειπαν πως Καναδάς και πολιτισμός είναι ένα πράμα. Κι εμείς απολίτιστοι. Κι ας πέρασαν απ’ εκεί διάφοροι…Οδυσσείς, Όμηροι, Μεγαλέξανδροι.. Άν πας σε κείνα τα μέρη θα τους συναντήσεις όλους. Η Ισμάρα, η Μαρώνεια κοντά. Η Εγνατία δίπλα. Οι Κίκονες παραλιακά. Αυτοί οι “απολίτιστοι” μας σεβάστηκαν, σεβάστηκαν τον τόπο μας. Τί πολιτισμό διδάχτηκαν οι καναδυό, κανατρείς Καναδοί δέν ξέρω. Ά ξέχασα. Πέρασαν και κάτι Ελγίνοι, πρόγονοι των Καναδών και σύλησαν χιλιάδες τάφους. Για το καλό μας.

Θα σκάψουν λέει όλο το βουνό. Θα επεξεργάζονται το χώμα με κυανιούχα. Κυάνιο θα φεύγει στον αέρα κι ότι μένει θα το θάβουν σε τσιμεντένια λίμνη. Εφτακόσια στρέματα.

Τί τυχεροί ! Κοντά μας λίμνη δέν είχαμε.

Μετά οχτώ χρόνια θα φύγουν και δυό ακόμα θα φροντίζουν τη λάσπη. Μετά θα την αφήκουν σε μας. Κι άμα σπάσουν τα φράγματα και χυθούν τα λύματα στον υδροφόρο χέστηκαν όπως χεστήκατε και σεις που μας λέτε κάθε μέρα, τί καλές οι επενδύσεις, θα, θα, θα, κέρδη, χρήμα στα ταμεία (άμα τα δείτε γράψτε με) και δουλιές. Τί δουλιες δηλαδή, εκατόν σαράντα, εκατόν πενήντα άτομα, μόνο αυτοί θα μείνουν στο τέλος να “φυλάττουν Θερμοπύλες”. Κι άμα τις φυλάττουν να με γράψετε.

Και πού ‘στε ρε σεις, εγώ είμαι και λίγο αγενής. Το σπίτι μου είναι κοντά στη λασπολίμνη. Έχει κι ωραίο δάσος ολόγυρα. Μοισέδες και νάνο μαύρο πεύκο. Πουθενά στον κόσμο!

Σας το χαρίζω να ρθείτε μαζί με τα παιδιά σας για τα καλοκαιρινά λασπόλουτρά σας. Κι άμα βγειτε ζωντανοί από κει μέσα να με χέσετε! Δέ θα καταλάβετε τίποτις. Το κυάνιο σκοτώνει αμέσως. Ούτε ουρλιαχτά, βοήθεια κι άλλα τέτοια. Καθαρές δουλειές. Όχι παίζουμε.

Οι πολιτισμένοι Έλγιν ζούν και βασιλεύουν. Για το καλό μας.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.