Να στηρίξουμε ευρωπαϊκές πολιτικές και κυβερνήσεις

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Την ευθύνη και την υποχρέωση των βουλευτών της παρούσας Βουλής να ψηφίσουν και να στηρίξουν ευρωπαϊκές πολιτικές και κυβερνήσεις ώστε να εξαντληθεί η τετραετία, όπως ορίζει και το Σύνταγμα, αλλά και την ανάγκη να περιοριστεί δραστικά το κράτος με απολύσεις στο ευρύτερο Δημόσιο, τόνισε χθες ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

Ενώπιον πολυπληθούς κοινού από υπουργούς, βουλευτές, επιχειρηματίες και πλήθους κόσμου που κατέκλυσαν τόσο την κεντρική αίθουσα όσο και τον περιβάλλοντα χώρο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για το βιβλίο «Μπροστά από την εποχή της.

Η κυβέρνηση της ΝΔ 1990-1993» στο οποίο γίνεται αποτίμηση του έργου της κυβέρνησής του. «Η σημερινή Βουλή με την ευρωπαϊκή πλειοψηφία που διαθέτει μπορεί και πρέπει να διαρκέσει 4 χρόνια, άλλωστε αυτό προβλέπεται από το Σύνταγμα. Είναι προσωπική ευθύνη των βουλευτών που την απαρτίζουν να ψηφίζουν και να στηρίζουν φιλοευρωπαϊκές πολιτικές και κυβερνήσεις», σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε χαρακτηριστικά: «Είναι κρίσιμο να προχωρήσουν ταυτόχρονα ο δραστικός περιορισμός του κράτους και η μείωση της γραφειοκρατίας. Και δεν είναι σοβαρό να λέμε ότι θα κάνουμε εξυγίανση του Δημοσίου χωρίς να κάνουμε απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Δεν γίνεται μικρότερο κράτος χωρίς λιγότερους υπαλλήλους».

Ο ίδιος σημείωσε -μεταξύ άλλων- ότι «η πορεία της χώρας θα ήταν διαφορετική και η καταστροφή θα είχε πιθανότατα αποφευχθεί» αν δεν είχε ανατραπεί η κυβέρνησή του, ενώ άφησε αιχμές για την πολιτική που ακολούθησαν τόσο ο Μιλτιάδης Εβερτ όσο και ο Κώστας Καραμανλής. «Μετά την πτώση της κυβέρνησης εκείνης, η Ελλάδα δεν ξαναβρήκε στην πραγματικότητα τον δρόμο της.

Στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο λειτουργούσε επί της εποχής μου απόλυτα δημοκρατικά (όπως άλλωστε και το Υπουργικό Συμβούλιο), επικράτησαν οι λαϊκίστικες απόψεις που εξέφραζε η εσωκομματική μου αντιπολίτευση», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ σε άλλο σημείο τόνισε: «Παρά τις ελάχιστες φωνές που, απομονωμένες από την ευρύτερη κοινή γνώμη, προειδοποιούσαμε μάταια για τα επερχόμενα δεινά, ο δανεισμός συνεχίστηκε και κορυφώθηκε στη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας του 2000. Αφθονο και φθηνό χρήμα στα χέρια ανεύθυνων κυβερνήσεων δαπανήθηκε αποκλειστικά για κατανάλωση διαμορφώνοντας ένα πλασματικό επίπεδο ευμάρειας, μέχρις ότου η οικονομική κρίση να χτυπήσει σαν τσουνάμι την Ελλάδα και να αποκαλύψει τη σκληρή αλήθεια».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια για τον Κ. Σημίτη και την πρώτη περίοδο διακυβέρνησής του. «Με την εξαίρεση της μισής προσπάθειας που έκανε ο κ. Σημίτης, στη διάρκεια της πρώτης τετραετίας του μέχρι να εξασφαλίσει την είσοδο στην ΟΝΕ, στηριζόμενος κυρίως πάνω στα δικά μας επιτεύγματα και πολιτικές, η Ελλάδα ακολούθησε άβουλη και μοιραία τον ολισθηρό δρόμο των χρεών και των ελλειμμάτων», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στην τριετία 1990-1993 είπε πως «η κυβέρνηση εκείνη είπε την αλήθεια στον ελληνικό λαό από την πρώτη ώρα. Το πρόβλημα της Ελλάδας ακόμη και σήμερα, στην ακραία κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, είναι ότι ο πολιτικός κόσμος αρνείται να μιλήσει με ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό».

«Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μην εφαρμόζει τον νόμο της Δημοκρατίας. Δεν είναι μόνο οι παράνομες απεργίες, οι βίαιες διαδηλώσεις, οι καταλήψεις και το κύμα των παράνομων μεταναστών που μετατρέπουν το κέντρο της Αθήνας σε γκέτο. Θανάσιμο πλήγμα για την οικονομία είναι η επίθεση μασκοφόρων στη Χαλκιδική αλλά και το σύνθημα «δεν πληρώνω»», σημείωσε.

Αναφορικά με τη Χρυσή Αυγή, ο Κ. Μητσοτάκης άφησε αιχμές για τη στάση της Αριστεράς λέγοντας ότι «το πρωτόγνωρο φαινόμενο της Χρυσής Αυγής, σε μία χώρα που ποτέ ο φασισμός δεν έβγαλε ρίζες, είναι ένα φαινόμενο που δεν επιτρέπεται να υποτιμήσουμε. Είναι βέβαιο ότι -κατά μεγάλο μέρος- οφείλεται στην ασυδοσία της Αριστεράς, που επικρατούσε επί πολλά χρόνια. Αυτή έδωσε το κακό παράδειγμα της ασέβειας στον νόμο της Δημοκρατίας», κατέληξε.

ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Συγκινημένος από την παρουσία και τις επευφημίες του κοινού δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης, ενώ αναφερόμενος στο βιβλίο είπε πως «με την έκδοσή του βοηθώ τη χώρα να βαδίσει μπροστά. Αποκλειστική πρόθεσή μου όταν πήρα αυτή την απόφαση ήταν να βοηθήσω σε μία δύσκολη ώρα τη χώρα μας.

Γιατί πράγματι τον τελευταίο καιρό μετά την απώλεια της πιστού συντρόφου μου απέχω από τον δημόσιο βίο. Αλλά κάνω αυτή την εξαίρεση γιατί τα πράγματα έχουν φτάσει σε σημείο κρίσιμο». Ο πρώην πρωθυπουργός προέτρεψε τους νέους να θυμηθούν ότι «κάθε εποχή έχει τις δικές της μάχες, τα δικά της μέτωπα. Μην προσπαθείτε να αναβιώσετε φαντασιακά τους αγώνες του παρελθόντος. Η Ιστορία δεν ξαναγράφεται. Δεν υπάρχει ούτε δεύτερος ούτε τρίτος γύρος. Οποιο μετερίζι και αν διαλέξετε, φροντίστε να είναι το δικό σας και όχι δανεικό». Στην ομιλία του ο επικεφαλής της συντακτικής επιτροπής που επιμελήθηκε την έκδοση, πρώην υπουργός Γ. Παλαιοκρασσάς, αφού ευχαρίστησε τους συντελεστές του βιβλίου, αλλά και τον κόσμο που παραβρέθηκε στην εκδήλωση, είπε πως «πολλοί την τριετία 1990-1993 είχαν προτείνει την προσφυγή στο ΔΝΤ.

Δεν τους ακούσαμε, προτιμήσαμε να ακολουθήσουμε την ενάρετη οδό να πάρουμε αποφάσεις για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων». Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι πρόεδροι της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης, των ΑΝ.ΕΛΛ. Π. Καμμένος και του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, ο πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης, οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος και Χρ. Σαρτζετάκης, οι υπουργοί της κυβέρνησης Κ. Χατζηδάκης, Ευ. Στυλιανίδης, Α. Λυκουρέντζος, Χρ. Σταϊκούρας και Κυρ. Βιρβιδάκης. Τον ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησε ο Μ. Γλέζος, το ΠΑΣΟΚ ο Π. Δήμας και το ΚΚΕ ο Σπ. Χαλβατζής.

Από τον επιχειρηματικό χώρο το «παρών» έδωσαν ο εκδότης του «Εθνους» Γ. Μπόμπολας και οι Β. Βαρδινογιάννης, Θ. Αγγελόπουλος, Στ. Ψυχάρης, Γ. Κωστόπουλος, Π. Εμφιετζόγλου και Δ. Κοπελούζος.

Το «παρών» έδωσαν επίσης ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης και οι Αχ. Καραμανλής, Α. Ψυχάρης, Μ. Ανδρουλάκης, Β. Πολύδωρας, Γ. Αλογοσκούφης, Γ. Βουλγαράκης, Π. Δούκας, Τ. Γιαννίτσης, Ν. Μπίστης, Π. Παυλόπουλος, Χρ. Μαρκογιαννάκης, Γ. Παπαθανασίου, Β. Μαγγίνας, Δ. Σιούφας, Ν. Κακλαμάνης, και Ελ. Βόζεμπεργκ καθώς και άλλοι βουλευτές και στελέχη κομμάτων.

Γιώργος Πίκουλας

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.