Νότης Μαυρουδής – Παγκόσμιο Μουσικό Χρονολόγιο, στον ΙΑΝΟ

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013, 18:00

IANOS

ΣΤΑΔΙΟΥ 24 ‑ ΑΘΗΝΑ

Ο ΙΑΝΟS, παρουσιάζει σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013, στις 18:00.

 

Το βιβλίο και ψηφιακή (iPhone) εφαρμογή με τίτλο Παγκόσμιο Μουσικό Χρονολόγιο, σε έρευνα – επιμέλεια του Νότη Μαυρουδή.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι Θεοδόσης Πελεγρίνης, καθηγητής Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευάγγελος Ασημακόπουλος, σολίστ κιθάρας – καθηγητής μουσικής, Γιώργος Μονεμβασίτης, κριτικός – ιστορικός της μουσικής και ο αρχειοθέτης.

Ονόματα, χρονολογίες, δράσεις, καταγωγή Συνθετών ‑ Ερμηνευτών ‑ Κατασκευαστών της παγκόσμιας κοινότητας, περιέχονται στο επίτομο Παγκόσμιο Μουσικό Χρονολόγιο, με στόχο να χρησιμεύσει σε μια πρώτη πληροφόρηση του αναγνώστη γύρω από προσωπικότητες της Μουσικής που απασχόλησαν την ανθρωπότητα, από τα πρώτα δείγματα ‑ ντοκουμέντα. Το Χρονολόγιο είναι μια πολύχρονη μουσική έρευνα που έχει αντλήσει πληροφορίες από μουσικές εγκυκλοπαίδειες, βιβλιογραφίες και ειδικές εκδόσεις, από διάφορες πηγές· προγράμματα συναυλιών, ένθετα δίσκων βινυλίου και ψηφιακής τεχνολογίας, καθώς και από προσωπική έρευνα του αρχειοθέτη, μέσα από συναντήσεις, τηλεφωνήματα και επαφές.

Ειδικότερα, η iPhone έκδοση του Παγκόσμιου Χρονολογίου Μουσικής συνιστά μια ανατρεπτική και ταυτόχρονα λειτουργική μεταφορά στη συγκεκριμένη πλατφόρμα της ενδελεχούς συγκέντρωσης, καταγραφής και κατηγοριοποίησης χιλιάδων ονομάτων της Παγκόσμιας Μουσικής σκηνής από οποιαδήποτε πηγή. Δεκαετίες έρευνας δημιούργησαν μια τεράστια σε έκταση βάση δεδομένων, ερμηνευτών, συνθετών και κατασκευαστών, η οποία ξεπερνά τις 70.000.

Η ανάπτυξη της εφαρμογής ακολούθησε μια φιλοσοφία αποδόμησης και επανοδόμησης της συγκεκριμένης βάσης δεδομένων μέσα από μια προσέγγιση συνδυαστικής αναζήτησης σε όλες τις πιθανές αφετηρίες εντοπισμού του λήμματος ή λημμάτων που επιθυμεί ο χρήστης. Ο χρήστης καλείται είτε επιλέγοντας συνδυαστικά δεδομένα μέσα από τις θεματικές ενότητες που απαρτίζουν την εφαρμογή, είτε μέσω της αναζήτησης ονομάτων που ο ίδιος επιθυμεί, να οδηγηθεί στο αποτέλεσμα και τρόπο πλοήγησης της αρεσκείας του. Η εφαρμογή μπορεί “να ξεναγήσει” τους χρήστες της εφαρμογής σε εποχές, είδη, αισθητικά ρεύματα, ξεχασμένες πηγές πληροφόρησης, σ’ ένα μουσικό γοητευτικό ταξίδι…

Οι κεντρικές θεματικές ενότητες της εφαρμογής οι οποίες αποτελούν και τη βάση της πλοήγησης για τον χρήστη είναι:

Ονοματεπώνυμο

Χρονολογίες (Ημερομηνίες γέννησης και θανάτων)  ή κατά δήλωση χρονολογίες

Ιδιότητες (κατασκευαστής, κιθαρίστας, συνθέτης)

Εθνικότητα

Ο δημιουργικός σχεδιασμός ανήκει στην εταιρεία Propaganda Graphics Factory, ενώ η προγραμματιστική ανάπτυξη έγινε από τον Όθωνα Αντωνίου.

Η εφαρμογή είναι ήδη διαθέσιμη, στα 3,59€ στο App Store, στη διεύθυνση: https://itunes.apple.com/gr/app/global-music-timeline/id599925281?mt=8&ign-mpt=uo%3D2

Ενώ στη διεύθυνση http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=9404msyEL4I δίνεται και η δυνατότητα μέσα από video – παρουσίαση της εικονικής πλοήγησης στα περιεχόμενα και λειτουργικότητες της εφαρμογής.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.