Κατέλαβαν κτίριο στο Βελιγράδι που ανήκει στην ελληνική πρεσβεία

Facebook
Twitter
LinkedIn

Άγνωστοι εισέβαλαν χθες αργά το απόγευμα, παραβιάζοντας την κεντρική είσοδο, σε κτίριο που ανήκει στο ελληνικό δημόσιο, στο κέντρο του Βελιγραδίου.

Πρόκειται για ενα νεοκλασικό κτίριο το οποίο είχε αγοραστεί από το ελληνικό δημόσιο πριν από περίπου δεκαπέντε χρόνια για να στεγαστεί τμήμα της ελληνικής πρεσβείας.

Εξαιτίας, ωστόσο του υψηλού κόστους της ανακαίνισης το κτίριο παρέμεινε κλειστό, ενώ πρόσφατα περιήλθε στη δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ και τέθηκε προς πώληση.

Σύμφωνα με το σερβικό υπουργείο Εσωτερικών, οι καταληψίες παραβίασαν την κεντρική είσοδο του κτιρίου και στη συνέχεια προχώρησαν στην αλλαγή της κλειδαριάς. Ένας απ’ αυτούς παραμένει και σήμερα εντός του κτιρίου αρνούμενος να το εγκαταλείψει.

Η ελληνική πρεσβεία αμέσως μόλις έγινε η κατάληψη επέδωσε διάβημα καλώντας τις Αρχές να απομακρύνουν τους καταληψίες. Η αστυνομία, ωστόσο, δήλωσε αδυναμία να επέμβει αναμένοντας εισαγγελική απόφαση.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι καταληψίες είναι απόγονοι παλαιών ιδιοκτητών στους οποίους ανήκε το ακίνητο, πριν δημευτεί από το γιουγκοσλαβικό κράτος και ζητούν την επιστροφή του.

Το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων FONET μετέδωσε ότι το ακίνητο δημεύτηκε το 1949, επειδή ο ιδιοκτήτης του καταδικάστηκε ως συνεργάτης των κατακτητών. Πρόσφατα ωστόσο δικαστήριο του Βελιγραδίου στο οποίο προσέφυγαν οι απόγονοι του τον αποκατέστησε.

Οι απόγονοι του με την κατάληψη προσπαθούν να αποτρέψουν την πώληση του κτιρίου επιδιώκοντας να επέλθει στην κυριότητα τους. Πριν από περίπου ένα χρόνο προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, αλλά το δικαστήριο έκρινε ότι δεν είναι αρμόδιο με δεδομένο ότι το ακίνητο ανήκει σε ξένη διπλωματική αποστολή και αποτελεί ουσιαστικά έδαφος άλλου κράτους.

Το ελληνικό δημόσιο αγόρασε το κτίριο από κρατικό οργανισμό του σερβικού ΥΠΕΞ, με νόμιμες διαδικασίες και φέρει τους τίτλους ιδιοκτησίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κτίριο αυτό, αν και αποτελεί τμήμα της ελληνικής πρεσβείας, δεν φυλασσόταν από την σερβική αστυνομία διότι, όπως αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών, δεν κρίθηκε απαραίτητο αφού δε χρησιμοποιείτο και παρέμενε κλειστό.

 

(φωτό αρχείου)

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.