Οι Ελληνες έχουμε το τρίτο υψηλότερο ποσοστό μακροζωίας και υγείας μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ, με το προσδόκιμο υγιούς βίου, κατά τη γέννηση να φτάνει στα 66,9 έτη για τις γυναίκες και στα 66,4 έτη για τους άνδρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.
Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής έχουν βασιστεί σε μετρήσεις που έγιναν το 2011. Με βάση αυτά, εάν δεν συνυπολογιστεί η ειδική περίπτωση του Λουξεμβούργου (που φιλοξενεί τεράστιο αριθμό αξιωματούχων της ΕΕ σε ένα κρατίδιο πολύ μικρού πληθυσμού), η Ελλάδα εμφανίζεται μεταξύ των κορυφαίων κρατών-μελών ως προς την υγεία των κατοίκων της.
Συγκεκριμένα, οι Ελληνίδες που γεννήθηκαν το 2011 εκτιμάται ότι δεν θα αντιμετωπίσουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας μέχρι να αγγίξουν τα 67 (66,9 έτη), επίδοση που ξεπερνούν μόνο η Μάλτα με 70,7 έτη και η Σουηδία με 70,2 έτη, ενώ οριακά πίσω ακολουθούν οι Ιρλανδέζες με 66,8 έτη.
Οι Ελληνες που γεννήθηκαν το 2011 αντίστοιχα εκτιμάται ότι θα ζήσουν υγιώς 66,4 έτη, πίσω μόνο σε σχέση με τα 71,1 έτη των Σουηδών και τα 70,3 έτη των Μαλτέζων.
Οι διαφορές της Ελλάδας της κρίσης σε σχέση με την Γερμανία της ανάπτυξης είναι εντυπωσιακή, καθώς οι Γερμανίδες αναμένουν σήμερα 8,2 έτη λιγότερα χωρίς προβλήματα υγείας (58,7) ενώ οι Γερμανοί 8,5 χρόνια λιγότερα (57,9).
Στο ναδίρ των περισσότερων κατηγοριών βρίσκονται Σλοβακία και Σλοβενία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξαιρετικές επιδόσεις των Ελλήνων όσον αφορά τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα δεν καταγράφονται στους συμπατριώτες μας στην ηλικία των 50 και των 65 αντίστοιχα, σαφής ένδειξη της μεγάλης βελτίωσης της ποιότητας ζωής στη χώρα μας την περίοδο της Μεταπολίτευσης.