Κλειστά τα μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι την Παρασκευή

Facebook
Twitter
LinkedIn

Οι υπάλληλοι του ΥΠ.ΠΟ απεργούν κατά του νέου οργανογράμματος

Κλειστά αύριο 8 Μαρτίου τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι μετά από την απόφαση της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού, που αντιδρά στο νέο προσχέδιο για το Οργανόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού.

Οπως αναφέρει στην καταγγελία του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, σύμφωνα με το νέο προσχέδιο αποσπώνται ζωτικές διευθύνσεις από την Γενική Γραμματεία Πολιτισμού ενώ κάτω από τις τρεις διευθύνσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας «συνενώνονται με απαράδεκτο τρόπο διαφορετικά επιστημονικά και διοικητικά αντικείμενα».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Διεύθυνση Προϊστορικών, Κλασικών, Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, που συγκεντρώνει τα 3/5 των αρμοδιοτήτων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και της προστασίας του Νεότερου Πολιτισμού δημιουργώντας ένα διοικητικό τέρας, που είναι αδύνατο να λειτουργήσει.

Επιπλέον απουσιάζουν οι Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες και στη θέση τους εμφανίζεται η ακατανόητη ετικέτα «2 Εφορείες και 9 Μουσεία» χωρίς να διευκρινίζεται πουθενά ποιες είναι οι Εφορείες και ποια τα Μουσεία, αλλά και πώς οι 4 ειδικές Εφορείες (Εναλίων, Σπηλαιολογίας – Παλαιοανθρωπολογίας Βορείου και Νοτίου Ελλάδας, Ιδιωτικών Συλλογών και Αρχαιοπωλείων) καθώς και τα 6 Αρχαιολογικά Ινστιτούτα θα συρρικνωθούν σε 2 Εφορείες ή θα καταργηθούν.

«Το προσχέδιο αυτό αποτελεί συρραφή πινάκων και γενικών ιδεών και δεν διαφέρει παρά ελάχιστα από το προηγούμενο της ίδιας επιτροπής του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, το οποίο είχε καταγγελθεί από όλα τα σωματεία του πολιτισμού ενώ και η ίδια η πολιτική ηγεσία της ΓΓ Πολιτισμού το είχε αποποιηθεί» καταλήγει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Οριστική ταφόπλακα  για το υπουργείο Πολιτισμού χαρακτηρίζει εξάλλου με ανακοίνωσή της η ΠΟΕ – ΥΠΠΟ το σχέδιο αυτό, το οποίο εκτός των άλλων, όπως αναφέρει, δεν διασφαλίζει όλες τις θέσεις εργασίας και το έργο του ΥΠΠΟ.

Να σημειωθεί ότι το προσχέδιο εστάλη χθες στη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού και  ο αν. υπουργός ΠΑΙΘΠΑ κ. Κώστας Τζαβάρας  το παρέδωσε αυθημερόν στους συνδικαλιστικούς φορείς.

Παρ΄ όλα αυτά  είναι  άγνωστο ποιά θα  είναι η αντίδραση της  πολιτικής ηγεσίας της Γενικής Γραμματείας  και αν είναι διατεθειμένη να πολεμήσει εναντίον της διάλυσης του πάλαι ποτέ υπουργείου Πολιτισμού.  Σύμφωνα εξάλλου με πληροφορίες το οργανόγραμμα θα εισαχθεί αύριο για συζήτηση στην αρμόδια κυβερνητική επιτροπή.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.