Από τον Αχμαντινετζάντ ως τον Σον Πεν στην κηδεία του Τσάβες

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ένα τεράστιο πλήθος από «τσαβίστας» συγκεντρώθηκε για την επιμνημόσυνο δέηση στη στρατιωτική ακαδημία όπου εκτίθεται η σωρός του σε λαϊκό προσκύνημα.

Τριάντα αρχηγοί κρατών _ από τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ του Ιράν ως τον πρίγκιπα Φίλιπο, διάδοχο του ισπανικού θρόνου _ παρέστησαν την Παρασκευή στην επίσημη κηδεία του Ούγκο Τσάβες, του ανθρώπου που άλλαξε τα πολιτικά δεδομένα στη Νότια Αμερική . Ένα τεράστιο πλήθος από «τσαβίστας» συγκεντρώθηκε για την επιμνημόσυνο δέηση στη στρατιωτική ακαδημία όπου εκτίθεται η σωρός του σε λαϊκό προσκύνημα.

Πολλοί ήταν ντυμένοι στα κόκκινα, το χρώμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Τσάβες, κρατούσαν πλακάτ με τη φωτογραφία του και σημαίες της Βενεζουέλας. «Ο Τσάβες δεν πέθανε, πολλαπλασιάστηκε!» φώναζαν.

Η σωρός του θα παραμείνει άλλες επτά ημέρες για λαϊκό προσκύνημα προκειμένου να του δώσουν τον τελευταίο ασπασμό τα εκατομμύρια των συμπατριωτών του που δεν πρόλαβαν ακόμη. Στη συνέχεια η σωρός θα ταριχευτεί και θα εκτίθεται «ως την αιωνιότητα» σε ένα στρατιωτικό μουσείο _ όπως συμβαίνει και με τις σωρούς του Λένιν, του Στάλιν και του Μάο.

«Όλα αυτά γίνονται προκειμένου ο λαός να είναι για πάντα κοντά στον ηγέτη του» δήλωσε ο διάδοχος του Τσάβες, Νίκολας Μαντούρο, που ορκίστηκε προσωρινός πρόεδρος την Παρασκευή έως ότου διοργανωθούν εκλογές. Στις δημοσκοπήσεις ο Μαντούρο έρχεται πρώτος.

Ο Τσάβες πέθανε την Τρίτη από καρκίνο σε ηλικία 58 ετών, καταθλίβοντας εκατομμύρια οπαδούς του. Περισσότερα από δύο εκατομμύρια άτομα είχαν προσκυνήσει την σωρό του μέχρι την Παρασκευή, πολλοί κλαίγοντας με λυγμούς.

Ανάμεσα στους ηγέτες που παρέστησαν στην επίσημη κηδεία ήταν στενοί του σύμμαχοι, όπως ο πρόεδρος του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα και ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. Στο Καράκας πήγαν επίσης ο Αλεκσάντερ Λουκασένκο της Λευκορωσίας, που όπως ο Τσάβες, είναι εχθρός της Ουάσινγκτον _ η οποία όμως έστειλε τους βουλευτές Γκρέγκορι Μικς και Ουίλαιμ Ντελαχάντ για να εκπροσωπήσουν τον Λευκό Οίκο ανοίγοντας ένα παράθυρο στην προσέγγιση ΗΠΑ-Βενεζουέλας στην μετά-Τσάβες εποχή. Εκπροσώπους τους έστειλαν και οι ηγέτες της Ρωσίας και της Κίνας. Παρέστη επίσης ο ηθοποιός Σον Πεν.

«Το σημαντικότερο είναι ότι έφυγε ανίκητος», δήλωσε ο ηγέτης της Κούβας Ραούλ Κάστρο αναφερόμενος στις τέσσερις νίκες του Τσάβες σε προεδρικές εκλογές στα 14 χρόνια της κυριαρχίας του. «Εφυγε νικητής και κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό».

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.