Τελείωσαν οι συνελεύσεις των καρδιναλίων, ξεκινά το κονκλάβιο

Facebook
Twitter
LinkedIn

Οι καρδινάλιοι που έχουν συγκεντρωθεί στην Ρώμη ψήφισαν σήμερα υπέρ του τερματισμού των προπαρασκευαστικών τους συνελεύσεων ενόψει του κονκλάβιου για την εκλογή του νέου Πάπα, που ξεκινά αύριο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού Φεντερίκο Λομπάρντι. (Φωτό) O καρδινάλιος Marc Ouellet από τον Καναδά

Συνολικά 152 καρδινάλιοι μετείχαν στην συνέλευση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, μεταξύ των οποίων και οι 115 που έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στο κονκλάβιο που θα εκλέξει τον νέο Ποντίφικα.

Καθώς το κογκλάβιο αρχίζει αύριο το απόγευμα, οι καρδινάλιοι συμφώνησαν να μην παραταθεί ως σήμερα το απόγευμα η γενική τους συνέλευση.

Αυτή η γενική συνέλευση των καρδιναλίων αποτελούσε την τελευταία ευκαιρία που είχαν για να συζητήσουν τα κύρια ζητήματα που θα αντιμετωπίσει ο νέος Πάπας, προτού συγκεντρωθούν στην περίφημη Καπέλα Σιστίνα για να εκλέξουν τον νέο Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Ο Λομπάρντι είχε δηλώσει το Σαββατοκύριακο ότι αναμένει ένα “σύντομο κονκλάβιο”.

“Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι από τους 115 καρδινάλιους που (θα εκλέξουν τον νέο Πάπα), δεν είναι πολλοί αυτοί που χρειάζεται να ανησυχούν για το ποιο όνομα θα πρέπει να επιλέξουν”, σημείωσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν υπάρχουν πολλά ονόματα.

Οι 115 καρδινάλιοι που θα εκλέξουν τον νέο Πάπα θα προσέλθουν αύριο στις 17:30 ώρα Ελλάδος στην Καπέλα Σιστίνα και λίγο μετά θα προχωρήσουν μια αρχική ψηφοφορία.

Οι Αμερικανοί και ο Ιταλός

 

Αν όπως όλα δείχνουν, κανένας δεν καταφέρει να εξασφαλίσει εξ αρχής την απαραίτητη πλειοψηφία των δύο τρίτων (77 ψήφοι), οι καρδινάλιοι στη συνέχεια θα πραγματοποιούν έως και τέσσερις ψηφοφορίες την ημέρα —δύο το πρωί και δύο το απόγευμα— έως ότου εκλέξουν τον νέο Ποντίφικα.

Η μέση διάρκεια των τελευταίων εννέα κονκλαβίων ήταν περίπου τρεις ημέρες, ενώ κανένα δεν έχει ξεπεράσει τις πέντε ημέρες.

Μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει κάποιος υποψήφιος που να μπορεί να χαρακτηριστεί «το απόλυτο φαβορί». Ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται πολύ τις τελευταίες ημέρες είναι εκείνα των καρδιναλίων της Βορείου Αμερικής (του Marc Ouellet από τον Καναδά και των Timothy Dolan, Donald Wuerl και Sean Patrick O’Malley από τις ΗΠΑ) αλλά και αυτό του Ιταλού Άντζελο Σκόλα, αρχιεπισκόπου του Μιλάνου που έχει την στήριξη Ιταλών και λοιπών ευρωπαίων.

«Σε λίγες ημέρες θα έχουμε τον νέο Άγιο Πατέρα. Μπορώ να σας πως ότι διαπίστωσα αυτή την εβδομάδα, στις συναντήσεις με τους καρδινάλιους, ένα πνεύμα αδελφικότητας που σπάνια συναντάς. Να προσευχηθούν ακόμη και τα παιδιά- για το Κονκλάβιο, η φωνή τους θα ακουστεί με προσοχή από τον Θεό» είπε ο καρδινάλιος Christoph Schönborn.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.