Το… αμάρτημα του προέδρου

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Σάλος έχει ξεσπάσει στο Ιράν μετά την κυκλοφορία στο Διαδίκτυο φωτογραφίας από τη κηδεία του Ούγκο Τσάβες, στην οποία ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ εμφανίζεται να αγγίζει, ούτως ώστε να παρηγορήσει και να της συμπαρασταθεί, τη μητέρα του εκλιπόντος ηγέτη της Βενεζουέλας, Ελένα Φρίας ντε Τσάβες.

Σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, οι άνδρες μουσουλμάνοι απαγορεύεται να αγγίζουν γυναίκες που δεν ανήκουν στην οικογένειά τους και έτσι η κίνηση του Αχμαντινετζάντ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ριζοσπαστική από τους ανατρεπτικούς κύκλους αλλά και ως αμαρτία από τους συντηρητικούς.

Οι επικρίσεις, όπως ήταν αναμενόμενο, προέρχονται κατά κύριο λόγο από τους πιο σκληροπυρηνικούς θρησκευτικούς ηγέτες του Ιράν, όπως ο ιμάμης του Ισφαχάν, Μοχάμεντ Ταγκί Ραχμπάρ. Ο Ραχμπάρ σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Mehr ανέφερε ότι ο Αχμαντινετζάντ «έχασε τον έλεγχο», αφού όπως χαρακτηριστικά είπε: «Το να δίνεις τα χέρια με μια γυναίκα που δεν ανήκει στην οικογένειά σου, υπό οποιεσδήποτε προϋποθέσεις, είτε είναι νεαρή είτε μεγάλη σε ηλικία, δεν επιτρέπεται. Η αγκαλιά και η έκφραση συναισθημάτων δεν συνάδουν με την αξιοπρέπεια που πρέπει να επιδεικνύει ο πρόεδρος μιας χώρας όπως η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν».

Παράλληλα, οι πολιτικοί αντίπαλοι του Αχμαντινετζάντ, δεν έχασαν λεπτό να του επιτεθούν. Ο Μοχάμεντ Ντεχγκάν, μέλος της κυβερνητικής επιτροπής του ιρανικού Κοινοβουλίου, ανέφερε ότι το περιστατικό αυτό αποκαλύπτει τη πραγματική φύση του «αποκλίνοντος ρεύματος». Ο εν λόγω όρος χρησιμοποιείται συχνά στο Ιράν για να τονίσει τις διαφορές ανάμεσα στον Αχμαντινετζάντ και τους υποστηρικτές του και τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, οι οποίοι κατηγορούν τον Ιρανό πρόεδρο ότι προσπαθεί να διαβρώσει τις αξίες του ιρανικού κράτους.

Πίεση

Η φωτογραφία αυτή ήρθε να προκαλέσει ακόμη περισσότερη πίεση προς τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, το συλλυπητήριο μήνυμα του οποίου για τον Τσάβες ανέφερε ότι ο ηγέτης της Βενεζουέλας θα επιστρέψει την ημέρα της Δευτέρας Παρουσίας μαζί με τον Ιησού Χριστό.

Σχολιάζοντας το περιστατικό ο Αγιατολάχ Αχμάντ Χαταμί, που είναι στενός συνεργάτης του Χαμενεΐ, δήλωσε: «Είναι ξεκάθαρο ότι ξεπέρασε τα όρια με αυτά που ανέφερε στο μήνυμά του. Ο πρόεδρος θα έπρεπε να ξέρει ότι τέτοια μηνύματα προκαλούν αντιδράσεις από τα θρησκευτικά ιδρύματά μας. Θα μπορούσε να μην είχε χρησιμοποιήσει θρησκευτικές αναφορές».

Σημειώνεται πάντως ότι, σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο, οι πολίτες αντέδρασαν θετικά έως αδιάφορα στα «ατοπήματα» του Ιρανού προέδρου κατά τη διάρκεια της κηδείας του Ούγκο Τσάβες, ενώ αρκετοί έσπευσαν να χαριτολογήσουν στο Διαδίκτυο θέτοντας το ερώτημα: «Ο Τσάβες ασπάστηκε το Ισλάμ ή ο Αχμαντινετζάντ τον Καθολικισμό;».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.