Φεστιβάλ θεατρικών έργων από την Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης της Μαίρης Ραζή

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

Η Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Μαίρης Ραζή «Η ΠΡΟΒΑ» οργανώνει τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2013 δίμηνο Φεστιβάλ θεατρικών αναλογίων νεοελληνικών έργων.

Μια εκπαιδευτική γιορτή της Δραματικής Σχολής Πρόβα, όπου το πρόγραμμα έχει ετοιμαστεί από τους σπουδαστές της Σχολής, τους καθηγητές και τους αποφοίτους της. Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη θα παρουσιάζεται ένα νεοελληνικό έργο σε μορφή αναλογίου και θα συμμετέχουν και ηθοποιοί που έχουν συνεργαστεί με το Θέατρο Πρόβα.

Θα παρουσιαστούν οκτώ νεοελληνικά έργα και συνολικά θα συμμετέχουν 60 καλλιτέχνες. Πριν από κάθε παράσταση θα προηγείται εισήγηση από θεατρολόγους. Οι σκηνοθεσίες θα είναι των καθηγητών: Σωτήρη Τσόγκα, Μαίρης Ραζή,  Πολυκάρπου Πολύκαρπου, Πάνου Αμαραντίδη, Τάκη Παπαματθαίου, του σκηνοθέτη Άλκη Ζερβού και των αποφοίτων Κοραλίας Τσόγκα και Βασίλη Οικονόμου.

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ AΠΟ 13 ΕΩΣ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ


Τετάρτη 13 & Πέμπτη 14 Μαρτίου «Η ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ Ο ΞΕΝΟΣ» ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΑΣΣΑΝΗ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ  ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ  ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ

Τετάρτη 20 & Πέμπτη 21 Μαρτίου « ΠΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ» ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΕΝΤΗ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΚΟΡΑΛΙΑ ΤΣΟΓΚΑ

Τετάρτη 27 & Πέμπτη 28 Μαρτίου «ΕΙ, ΨΙΤ!» ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΧΡΥΣΟΥΛΗ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΑΛΙΚΗ ΚΑΤΣΑΒΟΥ

Με αυτό τον τρόπο δίνεται ένα βήμα, μια ευκαιρία να δοκιμαστούν, να εκφραστούν μαθητές κι απόφοιτοι, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τη θεατρική παιδεία και την κατάρτιση των υποψηφίων επαγγελματιών.

 

 

«Η Ελλάς και ο ξένος»

του Γεωργίου Λασσάνη

ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΚΑΙ ΠΕΜΠΤΗ 14 ΜΑΡΤΙΟΥ

Το δεύτερο νεοελληνικό έργο που θα παρουσιαστεί στα πλαίσια του φεστιβάλ την Τετάρτη 13 και την Πέμπτη  14  Μαρτίου στις 21.15  είναι το «Η Ελλάς και ο ξένος» του Γεωργίου Λασσάνη σε σκηνοθεσία του Πολύκαρπου Πολυκάρπου, καθηγητή της Σχολής στο μάθημα της Υποκριτικής και Ιστορίας Θεάτρου. Εισηγητής ο Πολύκαρπος Πολυκάρπου (Σκηνοθέτης, Ηθοποιός, Θεατρολόγος)

Η μουσική επιμέλεια είναι του Δημοσθένη Φιστουρή, καθηγητή της Σχολής στο μάθημα της Μουσικής. Παίζουν ο ηθοποιός Νίκος Παπαδόπουλος και η απόφοιτός της σχολής Κοραλία Τσόγκα. Συμμετέχει η μαθήτρια της σχολής Ιωάννα Δούρη.

Το θεατρικό έργο του φιλικού, ιερολοχίτη και αγωνιστή του 1821 Γεωργίου Λασσάνη (1793-1870),   Ελλάς, γνωστότερο και ως η Ελλάς και ο Ξένος, ανέβηκε στην Οδησσό τον Φεβρουάριο του 1819, και εκδόθηκε, ψευδώνυμα, στη Μόσχα το 1820. Περισσότερο πολιτικό μανιφέστο παρά δραματικό κείμενο, λειτουργεί ως ιστορικό ντοκουμέντο μιας κρίσιμης για την νεοελληνική ιστορία περιόδου, εκείνης της προετοιμασίας της επανάστασης του 1821.

Έργο αλληγορικό προσωποποιεί την, πάσχουσα από την οθωμανική τυραννία, Ελλάδα να περιηγείται μέσα στους χρόνους της ιστορίας της. Ένας φιλέρευνος και φιλέλληνας, ξένος περιηγητής την επισκέπτεται γοητευμένος από το αρχαίο μεγαλείο της.

Με κρυπτικές αναφορές στο έργο της φιλικής εταιρείας και τις προσπάθειες του ίδιου του συγγραφέα για την ίδρυση του Ιερού Λόχου,  διαβεβαιώνει ότι η  εθνική και πολιτική χειραφέτηση του γένους των Ελλήνων είναι εξασφαλισμένη.

Το έργο δείχνει, πολύ καθαρά, πως ο κοινωνικός και πολιτικός ρόλος που έπαιξε το θέατρο, σε κάποιες ιστορικές περιόδους, ήταν κάτι παραπάνω από καθοριστικός.

 

Τετάρτη 13 και Πέμπτη 14 Μαρτίου στις 21.15

Γενική Είσοδος : 5€

Διάρκεια : 70 λεπτά

 

«Προς Αλεξανδρούπολη»

Του Παναγιώτη Μέντη

ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΚΑΙ ΠΕΜΠΤΗ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ

Στα πλαίσια του φεστιβάλ, την Τετάρτη 20 και την Πέμπτη 21 Μαρτίου θα παρουσιαστεί το έργο «Προς Αλεξανδρούπολη» του Παναγιώτη Μέντη, σε σκηνοθεσία της αποφοίτου τη Σχολής Κοραλίας Τσόγκα.

Μία σειρά από ιστορίες βασισμένες πάνω στη φθορά των σχέσεων και της καθημερινότητας. Αποφάσεις που προβληματίζουν, δυνατές επιθυμίες που δεν εκπληρώθηκαν, αναδρομές στη ζωή και ένα ερώτημα «τι θα μπορούσε να έχει γίνει διαφορετικά»;  Ένα ταξίδι «Προς Αλεξανδρούπολη» που γίνεται ταξίδι στο παρελθόν, στο μέλλον και στην ανάγκη του ανθρώπου να παραμείνει στο σήμερα.

Την εισήγηση για τον συγγραφέα και το έργο του θα κάνει η Ειρήνη Αντωνίου.

Παίζουν οι απόφοιτοι της Σχολής Κατερίνα Γκατζόγια, Τασούλα Μάντζαρη,  Δημήτρης Μισαηλίδης, οι ηθοποιοί-συνεργάτες του θεάτρου “Πρόβα”, Πολυξένη Καρακατσάνη,  Γιάννης Νικολάου, Γιάννης Τσουρουνάκης και η μαθήτρια της Σχολής Ελισάβετ Μπενίση

 

Μουσική επιμέλεια: Παναγιώτης Τερζάκης

Video προβολές: Παναγιώτης Τυροπάνης

 

Τετάρτη 20 και Πέμπτη 21 Μαρτίου στις 21.15

Γενική Είσοδος : 5€

Διάρκεια : 70 λεπτά

 

 

«Εϊ, ψιτ!»

του Τάκη Χρυσούλη

ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΚΑΙ ΠΕΜΠΤΗ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ

Την Τετάρτη 27 και την Πέμπτη 28 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στον αείμνηστο ηθοποιό και θεατρικό συγγραφέα Τάκη Χρυσούλη. Με τη μορφή θεατρικού αναλογίου θα παρουσιαστούν τρία μονόπρακτα από τη συλλογή του «Το αλφάβητο του θεάτρου» που αποτέλεσαν βασικό κορμό στην παράσταση «Εϊ, ψιτ!» που παρουσιάστηκε στο Αθηναϊκό κοινό το 2005.

Σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι της γλώσσας τα πρωτότυπα κι ανατρεπτικά αυτά μονόπρακτα έχουν το καθένα τους, διαλόγους με λέξεις που αρχίζουν όλες από το ίδιο γράμμα. Η οικεία μας πραγματικότητα παίρνει άλλες διαστάσεις, μέσα από ήρωες που η προσωπικότητά τους ξαφνιάζει καθώς με μοναδικό τρόπο αποκαλύπτουν πτυχές του «εγώ» μας.

Στο γράμμα Μι: «Μάλλον μου μοιάζεις μητέρα» η Μάρθα ζωγραφίζει το πορτραίτο της μητέρας της Μαρίας, διάσημης πρώην μεσοφώνου. Μέχρι όμως να ολοκληρωθεί ο πίνακας αποκαλύπτεται η σχέση τους, όπου εναλλάσσεται η τρυφερότητα και η ζήλια. Τέλος η υστερική συμπεριφορά τους αποτυπώνεται στον πίνακα!

Στο γράμμα Θήτα: «Το Θαύμα του Θήτα», όπου δύο υπερήλικες, ο Θαλής και η Θάλεια αναζητούν να αναστήσουν το θαύμα του έρωτα αλλά…

Και στα γράμματα Όμικρον και Ωμέγα: «Η Όμηρος του Ονείρου». Η Ομφάλη, νέα γυναίκα, έχει το ελάττωμα της ”ελαφράς” υπνοβασίας. Ο ώριμος σύζυγός της προσπαθεί να εκμεταλλευτεί αυτή την αδυναμία της και να υπεισέλθει σ’ ένα όνειρό της για να ελέγξει την τιμιότητά της και όχι μόνο. Έτσι όμως… μέσα από κωμικές καταστάσεις, σαν κατάληξη μένει η αμφιβολία ή η βεβαιότητα…

 

Διαβάζουν οι ηθοποιοί: Ηλιάνα Παναγιωτούνη, Μελίνα Παπανέστωρος, Πάνος Ξενάκης, Βασίλης Μήλιος, Αλίκη Κατσαβού και Ρωξάνη Βράκα απόφοιτος της Σχολής.

Εισηγητής της βραδιάς θα είναι ο ποιητής, σκηνοθέτης Πάνος Κυπαρίσσης.

Θα ακουστεί η πρωτότυπη μουσική της παράστασης του συνθέτη Γιώργου Βούκανου, ενώ βίντεο με αρχειακό υλικό, δημιουργημένα ειδικά για την εκδήλωση από τον σκηνοθέτη Κωστή Μπασογιάννη, θα συνδέσουν τα μονόπρακτα.

Η επιμέλεια της εκδήλωσης είναι της Αλίκης Κατσαβού.

 

 

Τετάρτη 27  και Πέμπτη 28 Μαρτίου στις 21.15

Γενική Είσοδος : 5€

Διάρκεια : 70 λεπτά

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.