“Ο Παππούς” στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Facebook
Twitter
LinkedIn

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013, στις 20:00
Ο Παππούς

Ένα ντοκιμαντέρ για τον κινηματογραφιστή Γρηγόρη Δανάλη
του Προκόπη Δάφνου

Προλογίζει: Δημήτρης Κολιοδήμος
Συγγραφέας-Κριτικός Κινηματογράφου

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, η ΕΤΕΚΤ – Ένωση Τεχνικών Κινηματογράφου & Τηλεόρασης  και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης για τα Πνευματικά Δικαιώματα Τεχνικών  Κινηματογράφου Ο ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ, παρουσιάζουν  το ντοκιμαντέρ του Προκόπη Δάφνου “Ο Παππούς” – όπως φώναζαν με χιούμορ και τρυφερότητα τον κινηματογραφιστή Γρηγόρη Δανάλη (1916 – 1993), μια ξεχωριστή μορφή του ελληνικού σινεμά, οι φίλοι και συνεργάτες του. Για την ταινία και τον “Παππού” θα μιλήσει εισαγωγικά ο Συγγραφέας και Κριτικός Κινηματογράφου Δημήτρης Κολιοδήμος. Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013, στις 20:00, στον Κινηματογράφο του ΙΜΚ

Ο “παππούς” – Γρηγόρης Δανάλης, αγαπούσε, ζούσε και ανέπνεε για τον κινηματόγραφο. Ξεκίνησε από μηχανικός προβολής και ηλεκτρολόγος, για να εξελιχτεί σε έναν ταλαντούχο και πολυπράγμονα εικονολήπτη, αφήνοντας ανεξίτηλο ίχνος σε τουλάχιστον 80 ταινίες (σε πολλές από αυτές συνεργάστηκε με τον αδελφό του Συρράκο Δανάλη, επίσης κινηματογραφιστή).  Εμβληματική μορφή του χώρου και Πρόεδρος, για πολλά χρόνια, της ΕΤΕΚΤ, ανέθρεψε και υποστήριξε  νεώτερους συναδέλφους του, έδωσε αγώνες για τα δικαιώματά τους, και έζησε από κοντά τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο, τότε που οι συνθήκες αναδείκνυαν σκηνοθετικές και σεναριακές λύσεις, όπου διέπρεπαν η ικανότητα, η εφευρετικότητα και η φαντασία για την αντιμετώπιση του κάθε είδους προβλήματος.

Το Ντοκιμαντέρ

Ανήκοντας στη γενιά των βετεράνων του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, στην οποία το ελληνικό σινεμά οφείλει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξή του, ο καταξιωμένος οπερατέρ, σκηνοθέτης, παραγωγός και πολλά άλλα, ο θρυλικός «παππούς» με τη χαρακτηριστική γενειάδα, παρών σε όλες τις φάσεις ολοκλήρωσης μιας ταινίας, μιλά στον Προκόπη Δάφνο για τη θαυμαστή μετάλλαξη του φωτός που γίνεται ταινία.

Η κάμερα ταξιδεύει σε ένα παρελθόν –όχι τόσο μακρινό- που σηματοδότησε τη χρυσή εποχή του ελληνικού σινεμά. Αφηγήσεις, αποσπάσματα ταινιών και ντοκουμέντα αποκαλύπτουν το πορτρέτο του βραβευμένου Κεφαλλονίτη διευθυντή φωτογραφίας, ανιχνεύοντας παράλληλα την αγωνία και το μεράκι των παλιών κινηματογραφιστών να δώσουν στις αίθουσες προβολής ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα, πολλές φορές δε και μοναδικό. Ήταν η εποχή που οι τεχνικοί του κινηματογράφου, δουλεύοντας με ελάχιστα μέσα, σε συνθήκες παραγωγής κυριολεκτικά πρωτόγνωρες και με εξοπλισμούς υποτυπώδεις, έκαναν θαύματα, συχνά γυρίζοντας μια ταινία σε μια εβδομάδα. Στην πόλη, στην ύπαιθρο, στο κρύο, στο λιοπύρι… Ήταν η εποχή που το τράβελινγκ γινόταν με μια …κουρελού!

Για τον σπουδαίο αυτόν πρωτοπόρο του ελληνικού σινεμά μιλούν –μεταξύ άλλων- οι: Χάρρυ Κλυνν, Κώστας Καζάκoς, Αιμιλία Υψηλάντη, Άγγελος Αντωνόπουλος, Άννα Φόνσου, Ελένη Ανουσάκη και άλλοι γνωστοί ηθοποιοί, κινηματογραφιστές και τεχνικοί που συνεργάστηκαν μαζί του, ενώ το χειμαρρώδη λόγο του ίδιου του “παππού” Γρηγόρη Δανάλη διακόπτουν αποσπάσματα γνωστών και βραβευμένων ταινιών που άφησαν εποχή, όπως ο θρυλικός  ΛΟΥΣΤΡΑΚΟΣ (1962) της Μαρίας Πλυτά, με τον Βασιλάκη Καΐλα, ο ΟΥΡΑΝΟΣ (1962) του Τάκη Κανελλόπουλου, Ο ΔΙΩΓΜΟΣ (1964) και 201 ΚΑΝΑΡΙΝΙΑ (1964) του Γρηγόρη Γρηγορίου, Η 7η ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ (1966) του Βασίλη Γεωργιάδη, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΧΩΡΑΦΑ (1968) του Κώστα Ασημακόπουλου, κ.ά.

Παρών και σε όλους τους αγώνες των Ελλήνων κινηματογραφιστών, κοινωνικούς και εργασιακούς, ο “παππούς” του ελληνικού σινεμά στο ντοκιμαντέρ μιλά για τις πτυχές και τις στιγμές  μιας ανήσυχης και δημιουργικής διαδρομής δηλώνοντας ότι το μυστικό της ζωής είναι πως τίποτα δεν κερδίζεται από μόνο του… Επί χρόνια πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών Κινηματογράφου & Τηλεόρασης (ΕΤΕΚΤ) αγωνίστηκε σθεναρά στην πολύχρονη πορεία του για τα δικαιώματα των τεχνικών κινηματογράφου, διεκδικώντας –επί μακρόν- το διαρκές μέχρι τις  μέρες μας ζητούμενο: την εφαρμογή μέτρων …δια την ανάπτυξιν της εν Ελλάδι κινηματογραφίας!!!

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Προκόπης Δάφνος – Τζαννέτος Κομηνέας

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Προκόπης Δάφνος

Μοντάζ: Τζαννέτος Κομηνέας

Πρωτότυπη μουσική: Νίκος Ξανθούλης

Παραγωγή: Προκόπης Δάφνος

 

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013, 20:00

Ο Παππούς

Ένα ντοκιμαντέρ για τον κινηματογραφιστή Γρηγόρη Δανάλη

του Προκόπη Δάφνου

Προλογίζει: Δημήτρης Κολιοδήμος, Συγγραφέας-Κριτικός Κινηματογράφου

 

Αίθουσα: Κινηματογράφος

Διάρκεια: 84΄

Τιμή εισιτηρίων: 3€, ενιαίο

 

 

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 177 78,  τηλ. 210 3418 550,  φαξ.  210 3418 570

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : info@mcf.gr Ιστοσελίδα:  www.mcf.gr

Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος)

Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση

Αγορά με πιστωτική κάρτα: 210 3418579, Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και στην Ιστοσελίδα του Ιδρύματος www.mcf.gr

Εισιτήρια προπωλούνται και στα καταστήματα Public: Σύνταγμα, Πειραιά, Γλυφάδας, Αγ. Δημητρίου Metro Mall, Athens Mall Μαρούσι.

Υποστηρικτές Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης

PricewaterhouseCoopers Business Solutions S.A. Where value begins, Dogkas Wines, Konstantinos, Playground Productions

Χορηγοί  Επικοινωνίας Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης

ΤΑ ΝΕΑ, METROPOLIS, Το Ποντίκι, Αθήνα 9,84, BHMA FM 99.5, Ως 3, Ε-go.gr, Ελculture.gr, Clickatlife.gr, Culturenow.gr, Mediasoup.gr, Monopoli.gr, In2life.gr, Camera Stylo online

Στάθμευση στο εμπορικό κέντρο athensheart

Οι  θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο Parking του εμπορικού κέντρου Athens Heart από Δευτέρα έως Σάββατο από τις  08:00 – 22:00.

Από τις 22:00 έως τη 01:00 η χρέωση είναι 2,5€ και 1€ για κάθε επιπλέον ώρα στάθμευσης μετά από τη 01:01.

Τις Κυριακές οι θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ θα επιβαρύνονται  με 2,5€ για χρήση του parking από τις 10:00  έως 01:00. Από τις 01:01 θα επιβαρύνεται με κόστος 1€ για κάθε επιπλέον ώρα.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.