Τι μου είπε ο Βύρων Μακρίδης ένα μήνα πριν φύγει για την γειτονιά των αγγέλων!

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Θέλω να αποχαιρετήσω με αυτό το σύντομο σημείωμα τον Βύρωνα Μακρίδη που συνάντησα μαζί με τον συνάδελφο μου Δημήτρη Σταυρόπουλο στα ιατρεία του ΕΔΟΕΑΠ πριν από ένα μήνα.

Δεν φαινόταν σας ένας άνθρωπος που θα έλεγε αντίο τόσο γρήγορα, να πάρει η ευχή! Ήταν καταβεβλημένος από την ταλαιπωρία της αιμοκάθαρσης αλλά όχι έτοιμος για την τελευταία πράξη. Μας μιλούσε για την αρώστια του με τη συναίσθηση της σοβαρότητας της κατάστασης του αλλά και με κέφι να σχολιάσουμε το σινάφι μας, αλλά και για τον γιο του τον Μίλτο που του θύμισα ότι όταν ξεκίνησε στην τηλεόραση, ήμουν η  πρώτη του “δασκάλα”.

-“Αχ γιατί δεν παντρευεται επιτέλους ο Μίλτος μου? Μεγάλωσε πια Ειρήνη μου, θέλω εγγόνια και από αυτόν “

-“Ξέρει ο Μίλτος, Βύρων μου πότε. Μην στενοχωριέσαι γι’ αυτο, ήταν από τα πιο λαμπρά μυαλά που συνάντησα στην καριέρα μου. Δυναμικός και εύστροφος τον  “παρηγόρησα”.

-“Καλά όλα αυτά αλλά να παντρευτεί… συνέχισε μουρμουρώντας για τον ίδιο “καυμό”.

Ο εξαιρετικός σεναριογράφος και δημοσιογράφος έφυγε το Σάββατο μετά από τον άνισο αγώνα του. Ο Δημήτρης που τον γνώριζε καλά, τόνωνε το ηθικό του, θυμίζοντας του πόσο γόης υπήρξε αλλά κυρίως πόση μεγάλη επιτυχία είχαν τα θεατρικά του έργα παρακινώντας τον να μην σκέπτεται απαισιόδοξα!

 

Ποιός ήταν ο Βύρων Μακρίδης?

Μία από τις κωμικές και οξυδερκείς πένες του ελληνικού θεάτρου, ο Βύρων Μακρίδης, έφυγε από τη ζωή, το βράδυ του Σαββάτου. Ο θεατρικός συγγραφέας και δημοσιογράφος κατέληξε στον Ευαγγελισμό, σε ηλικία 76 ετών, όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες μέρες, με νεφρική ανεπάρκεια. Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε θλίψη τη θεατρική οικογένεια.

 

Ο Βύρων Μακρίδης γεννήθηκε στο Κάιρο το 1937. Ξεκινώντας την καριέρα του, από το 1956, συνεργάστηκε ως δημοσιογράφος με τις εφημερίδες «Αθηναϊκή», «Ανεξάρτητος τύπος», «Η φωνή της Ελλάδας», «Ελεύθερος τύπος», «Ακρόπολις», «Απογευματινή», «Ελληνικός Βορράς», «Ελεύθερος κόσμος» κ.α. και ως καλλιτεχνικός συντάκτης στα περιοδικά: «Ρομάντσο», «Θεατής», «Πάνθεον» (έως το 1964). Από τις αρχές του 1967 παρουσίαζε στο Ε.Ι.Ρ. την εκπομπή «Η οθόνη στο ραδιόφωνο».

Ωστόσο, πέρα από τη δημοσιογραφική του ιδιότητα, το ταλέντο του στη συγγραφή ήταν αυτό που τον έκανε γνωστό στο πανελλήνιο, αφού ο Βύρων Μακρίδης ήταν ένας επιτυχημένος συγγραφέας. Περισσότερες από 120 θεατρικές κωμωδίες και επιθεωρήσεις (αλλά και κινηματογραφικά σενάρια), φέρουν την υπογραφή του. Υπηρέτησε το θέατρο για πάνω από τρεις δεκαετίες και σχεδόν όλοι οι πρωταγωνιστές του εμπορικού και του μουσικού θεάτρου αλλά και της κωμωδίας και της επιθεώρησης έχουν παίξει σε έργα του.

 

Υπήρξε επιτυχές καλλιτεχνικό δίδυμο με τον Νίκο Καμπάνη και στη συνέχεια με τον Λάκη Μιχαηλίδη. Μαζί υπέγραψαν μια σειρά αστικών κωμωδιών αλλά και επιθεωρήσεων (μερικές φορές έχοντας και άλλους στην… συγγραφική παρέα). Ανάμεσα στα έργα που φέρουν την υπογραφή του είναι (και) τα: «Χαίρε Αντρέα.. Καραντρέα», «Είπα ξείπα και μαύρη τρύπα», «Και μαζί και μόνος», «Πόσα κεράκια έχει η τούρτα;», «Άρμεγε ευρώ και κούρευε συντάξεις», «Και ο Σημίτης θέλει το Γερμανό του», «Σκάει νύφη… ΣΚΑΙ γαμπρός» και πολλά άλλα.

 

Στα κινηματογραφικά σενάρια που έχει γράψει συγκαταλέγονται και τα «5.000 ψέματα» (Μακρίδης/Φιλιππούλης) και «Ο τελευταίος άντρας». Τέλος εμφανίζεται και ως στιχουργός σε δύο τραγούδια που έχει ερμηνεύσει ο Γιώργος Ζαμπέτας.

 

Ο Βύρων Μακρίδης είχε δύο γιους, τον δημοσιογράφο και παρουσιαστή Μίλτο Μακρίδη και τον μουσικό και συνθέτη Ηλία Μακρίδη, από τον γάμο του με τη δημοσιογράφο Πηγή Περσιάδου. Δεύτερη σύζυγός του ήταν η ηθοποιός Γιούλη Σταμουλάκη.

eurinika.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.