Η καρδιά της Ανοιξης χτυπά στο ρυθμό της τέχνης και του στοχασμού του Μεγάρου Μουσικής

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

 

Ο Απρίλιος στο Μέγαρο Μουσικής

Η διάσημη μπαγκέτα του Ζούμπιν Μέτα που διηύθυνε μοναδικά τη Φιλαρμονική του Ισραήλ το Μέγαρο άνοιξε τις εκδηλώσεις του Απριλίου, με μια συναυλία που ‘έγραψε’ στη μνήμη όσων κατόρθωσαν να προμηθευτούν εισιτήρια αλλά και των συμπολιτών μας, των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων, που είχαν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν δωρεάν σε ζωντανή αναμετάδοση.

 

Η επιλογή από ένα μεγάλο φάσμα εκδηλώσεων – παιδικό θέαμα, ελληνικό τραγούδι, μουσικές του 2Οου αιωνα, παραδοσιακές, της κλασικής περιόδου, συναυλίες για νεαρού μουσικόφικους, όπερα, μεγάλοι ερμηνευτές αλλά και συζητήσεις από επιστήμονες και διανοητές για την τέχνη και τα κρίσιμα ζητήματα της εποχής μας – ανήκει στους φίλους του Μεγάρου.

Ο ‘Απρίλιος στο Μέγαρο’ συνεχίζεται με δύο αφιερώματα σε δύο μεγάλους του ελληνικού πολιτισμού: μια συναυλία με αγαπημένα τραγούδια και απόσπάσματα από βιβλία του Μάνου Χατζιδάκι, του συνθέτη που χάραξε την πορεία της ελληνικής μουσικής καθώς και μια βραδιά αφιερωμένη στη Δόμνα Σαμίου, τη μεγάλη κυρία της παράδοσης μας, αφιέρωσε τη ζωή της στη διαφύλαξη και διάδοση του δημοτικού μας τραγουδιού. Στο πλαίσιο της κατάνυξης της  εβδομάδας των παθών θα παρουσιαστεί σε μεγάλη παραγωγή και με πλήθος συντελεστών το Ρέκβιεμ του μεγάλου μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Ο χώρος της κλασικής μουσικής εκπροσωπείται με τα Εννέα Κοντσέρτα για πιάνο του Μπετόβεν σε όργανα εποχής, που ερμηνεύονται για πρώτη φορά μαζί στην Ελλάδα, σε  ένα τριήμερο μουσικό μαραθώνιο (12,13,14/4) με την Καμεράτα, τον αρχιμουσικό της Γιώργο Πέτρου και τη σύμπραξη 9 σημαντικών ελλήνων σολίστ που θα παίξουν σε αυθεντικό φορτεπιάνο του 1820! Η μεγάλη ερμηνεύτρια της βιόλας Κιμ Κασκασιάν μας χαρίζει ένα μοναδικό ρεσιτάλ με διασκευές γνωστών έργων αλλά και μία πρωτότυπη σύνθεση της σολίστ του πιάνου Λέρα Αουερμπάχ, ο κύκλος Σονάτες για πιάνο του Μπετόβεν φιλοξενεί δύο ακόμη αξιόλογους πιανίστες, τον Στέφανο Νάσο και τη Λίλια Μπογιάτζιεβα και στη Σειρά Rising Stars θα γίνει η γνωριμία του κοινού με την Ρομίνα Λίσκα, βιόλα ντα γκάμπα και την Ντανιέλα Κοχ, φλάουτο.

Για τους φίλους της όπερας, ο επιτυχημένος Σικελικός Εσπερινός του Τζιουζέπε Βέρντι – συμπαραγωγή του Μεγάρου με την Εθνική Λυρική – επαναλαμβάνεται για τρεις ακόμη παραστάσεις, ενώ από τη δημοφιλή σειρά MET HD LIVE και τη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης θα μεταδοθεί η όπερα του Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ, ‘Ιούλιος Καίσαρας’. Τέλος οι παραστάσεις που αφορούν τους μικρούς μας φίλους δίνουν και το μήνα αυτό  δυναμικό παρόν με τη μεγάλη φετινή επιτυχία, τη μουσικοθεατρική παράσταση «Το νησί των θησαυρών» του Θωμά Μοσχόπουλου, η οποία ολοκληρώνεται στο τέλος του μήνα, καθώς και με τη Σειρά των Κυριακάτικων Πρωϊνών που με παιχνιδιάρικο τρόπο θα φέρει σε επαφή τα παιδιά με τη μουσική του 20ου αιώνα και θα τα ‘μυήσει’ στη μαγεία της μουσικής με δύο δημοφιλέστατα έργα του κλασικού ρεπερτορίου: «Το καρναβάλι των ζώων» και τον «Πέτρο και τον Λύκο».

Το MEGARON PLUS συνεχίζει δυναμικά με την προβολή της εμβληματικής ταινίας «Μέγαρα» η οποία θα δώσει το έναυσμα για συζήτηση με θέμα τη δύναμη παρέμβασης του κινηματογράφου στους μεγάλους κοινωνικούς αγώνες. Ακολουθεί μια συζήτηση για την «Ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια ως προϋποθέσεις για την οικονομική ανάπτυξη» και οι διαλέξεις δύο σπουδαίων προσωπικοτήτων σε μια κοινή εμφάνιση, του φιλόσοφου και συγγραφέα Στέλιου Ράμφου και του Νομπελίστα Οικονομολόγου (2010), Καθηγητή του London School of Economics, Χριστόφορου Πισσαρίδη. Ο κύκλος του Megaron Plus κλείνει με τους τρόπους αντιμετώπισης της ανασφάλειας στην εποχή της κρίσης, με συζητητές καθηγητές ψυχιατρικής και με μία διάλεξη αρχαιολογικού ενδιαφέροντος για την Αρχαία Νικόπολη από τον αρχαιολόγο Κώστα Ζάχο.

Όλες οι εκδηλώσεις του Megaron Plus μεταδίδονται ζωντανά για τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας http://diavlos.grnet.gr

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.