Σόιμπλε: Ξεχάστε τις πολεμικές αποζημιώσεις

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Αμεση και σε αυστηρούς τόνους ήταν η απάντηση στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκ μέρους του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος κάλεσε εμμέσως τον γερμανό υπουργό να αποσυσχετίσει το θέμα των αποζημιώσεων με τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέφερε:

«Κανένας συσχετισμός δεν υπάρχει, ούτε μπορεί να υπάρξει, ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Ελλάδα και στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Άλλωστε, οι γερμανικές αποζημιώσεις είναι θέμα που έχει αναδειχθεί εδώ και πολλά χρόνια από την Ελληνική Πολιτεία. Το εάν έχει λήξει ή όχι η υπόθεση αυτή το καθορίζει η διεθνής δικαιοσύνη, καθώς από τη φύση του, το θέμα αυτό άπτεται του διεθνούς δικαίου και των διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων.

Η Ελλάδα δεν ‘αποπροσανατολίζεται’ από την πολιτική των μεταρρυθμίσεων, παρά τις μεγάλες θυσίες που βαρύνουν στους ώμους του ελληνικού λαού».

Σήμερα δια στόματος Σόιμπλε το Βερολίνο τοποθετήθηκε για πρώτη φορά στο ζήτημα, μετά την πρόσφατη ανακίνηση των αξιώσεων.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε μέσω της εφημερίδας Neue Osnabrücker Zeitung να μην οδηγούνται οι άνθρωποι στην Ελλάδα σε εσφαλμένη κατεύθυνση με όχημα δήθεν νόμιμες αξιώσεις για καταβολή αποζημιώσεων από τη Γερμανία.

«Θεωρώ ότι τέτοιες δηλώσεις είναι ανεύθυνες. Πολύ πιο σημαντικό από το να οδηγούνται οι άνθρωποι στην Ελλάδα σε εσφαλμένη κατεύθυνση θα ήταν να τους εξηγήσει και να τους διαφωτίσει κανείς για τον δρόμο προς τις μεταρρυθμίσεις και να τους συνοδεύσει σε αυτήν την πορεία. Η Ελλάδα έχει επιτύχει πολλά μέχρι τώρα, αλλά έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει. Και από αυτόν τον δρόμo δεν πρέπει να αποπροσανατολίζεται. Σε ότι αφορά τις αξιώσεις για καταβολή αποζημιώσεων δεν βλέπω καμιά ελπίδα, γιατί το ζήτημα αυτό έχει ξεκαθαριστεί από καιρό», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Παπαδημούλης: «Προκλητική η σπουδή του κ. Σόιμπλε»

«Η σπουδή του κ. Σόιμπλε να κλείσει το θέμα λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα είναι προκλητική, απαράδεκτη και νομικά αθεμελίωτη», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Δημ. Παπαδημούλη, μιλώντας στον real fm.

Πρόσθεσε δε ότι σύντομα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταθέσει επίκαιρη επερώτηση, η οποία θα φέρει μεταξύ άλλων τις υπογραφές του Αλ. Τσίπρα και του Μ. Γλέζου, για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Σχετικέ με την απόρρητη έκθεση του υπουργείου Οικονομικών για το θέμα, που έχει δει το φως της δημοσιότητας, ανέφερε ότι: «Θεωρώ αδιανόητο αυτόν τον φάκελο να τον κρατά απόρρητο, επτασφράγιστο μυστικό η κυβέρνηση, να τον δημοσιεύει και να τον αξιοποιεί το Spiegel αλλά να μην τον γνωρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση».

Ανεξ. Έλληνες: Άμεση εγγραφή στον προϋπολογισμό των χρημάτων από δάνειο-αποζημιώσεις

«Η απάντηση στην προκλητική δήλωση Σόιμπλε σε σχέση με τις γερμανικές αποζημιώσεις είναι μία, αυτή που προτείναμε οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: άμεση εγγραφή στον προϋπολογισμό των χρημάτων που διεκδικούμε από το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, τα χρήματα δηλαδή που πήραν από την Ελλάδα, όπως επίσης και τις γερμανικές αποζημιώσεις όπως εδόθησαν σε όλες τις χώρες που κατέκτησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα δώρα της κυβέρνησης Σαμαρά τύπου Siemens δεν είναι αυτά που θα εξευμενίσουν το Δ’ οικονομικό Ράιχ» υπογραμμίζει , σε γραπτή δήλωσή του ο επικεφαλής του κόμματος, Πάνος Καμμένος.

Χρυσή Αυγή: Προκλητικές οι δηλώσεις Σόιμπλε

«Το κατοχικό χρέος της Γερμανίας προς την Ελλάδα έχει αναγνωριστεί από την συνθήκη των Παρισίων και θεωρείται απόλυτα νόμιμο από όλους τους έγκριτους ευρωπαίους οικονομολόγους. Αντίθετα, το ελληνικό χρέος προς τους γερμανούς είναι στο μεγαλύτερο μέρος του παράνομο και επαχθές, καθώς το δημιούργησαν τα τοκογλυφικά δάνεια και ο χρηματισμός επίορκων υπουργών» αναφέρει η Χρυσή Αυγή σε ανακοίνωσή της.

«Η Χρυσή Αυγή προτείνει την άμεση στάση πληρωμών των παράνομων τοκοχρεολυσίων προς την Γερμανία και τη διαγραφή συνολικά του χρέους προς το κράτος του Σόιμπλε, μέσω του συμψηφισμού του με το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις. Το ποσό της διαφοράς που θα προκύψει (υπέρ της Ελλάδος), οι γερμανοί μπορούν να το εξοφλήσουν με τη δωρεά πολεμικού υλικού (αεροσκάφη, τεθωρακισμένα και υποβρύχια)» προσθέτει.

Και καταλήγει: «Για την εφαρμογή αυτού του πλάνου απαιτείται μία εθνική ηγεσία, που θα απορρίψει από την πρώτη στιγμή την προδοτική πολιτική των τελευταίων δεκαετιών και θα βάλει τέλος στην ξενοκρατία. Μία εθνική ηγεσία με πυρήνα την Χρυσή Αυγή, που θα εκφράσει την λαϊκή βούληση για εθνική ανεξαρτησία».

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.