Πωλήθηκε το Νόμπελ του “πατέρα” του DNA έναντι 2,27 εκατ. δολαρίων

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Όλα τα πράγματα έχουν μια τιμή – έστω και αλμυρή. Ένα από τα διασημότερα μετάλλια Νόμπελ στην ιστορία, αυτό που δόθηκε το 1962 στον βρετανό βιολόγο Φράνσις Κρικ, ο οποίος, μαζί με τον αμερικανό Τζέημς Γουότσον και τον επίσης βρετανό Μόρις Γουίλκινς, ανακάλυψαν στο πανεπιστήμιο Κέμπριτζ τη διπλή έλικα του μορίου του DNA, βγήκε σε δημοπρασία και αποκτήθηκε από έναν κινεζο-αμερικανό επιχειρηματία αντί 2,27 εκατ, δολαρίων, έναντι αρχικής εκτίμησης 500.000 δολαρίων.

Είναι η δεύτερη μόλις φορά στην ιστορία που ένα μετάλλιο Νόμπελ πουλιέται σε δημόσια δημοπρασία. Είχε προηγηθεί η δημοπράτηση του μεταλλίου που είχε πάρει το 1975 ο δανός φυσικός Νιλς Μπορ, το οποίο όμως είχε «πιάσει» μόλις 50.000 δολάρια περίπου. Φέτος τον Ιούνιο, βγαίνει σε δημοπρασία από τον οίκο Σόθμπις ένα τρίτο Νόμπελ, αυτή τη φορά λογοτεχνίας, που είχε πάρει ο αμερικανός συγγραφέας Γουίλιαμ Φόκνερ το 1950.

Ο Τζακ Γουάνγκ, επικεφαλής της μάλλον άγνωστης βιοϊατρικής εταιρίας Biomobie, με έδρα τη Σαγκάη και θυγατρική στη Σίλικον Βάλεϊ της Καλιφόρνιας, πέταξε επί τούτου μέχρι τη Νέα Υόρκη, όπου έγινε η δημοπρασία από τον οίκο Κρίστις, προκειμένου να «χτυπήσει» το μετάλλιο αυτοπροσώπως και όχι μέσω τηλεφώνου ή διαδικτύου, όπως θα μπορούσε να κάνει, σύμφωνα με το BBC και το “Nature”. Παραδέχτηκε μάλιστα εκ των υστέρων ότι είχε προετοιμαστεί να πληρώσει μέχρι και τα διπλάσια χρήματα, από ό,τι κατέβαλε τελικά, προκειμένου να το αποκτήσει.

Όπως είπε ο Γουάνγκ, αναζητά τρόπους για να ενθαρρύνει τη βιοϊατρική έρευνα στη δική του εταιρία κατασκευής ηλεκτρομαγνητικών συσκευών στο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής. «Θα δημιουργήσουμε μια επιτροπή και μετά θα κρίνουμε ποιοί επιστήμονές μας έχουν συνεισφέρει περισσότερο στη νέα τεχνολογία και τελικά θα δώσουμε το μετάλλιο στον νικητή», τόνισε.

Το μετάλλιο του Νόμπελ (Ιατρικής/Φυσιολογίας), φτιαγμένο από χρυσό 23 καρατίων, βγήκε στο σφυρί από την οικογένεια του Κρικ (δημιουργώντας κάποια δυσφορία στους επιστημονικούς κύκλους για την ασυνήθιστη κίνηση), μαζί με τη συνοδευτική επιστολή του μεταλλίου και άλλα προσωπικά αντικείμενα, όπως μια λερωμένη εργαστηριακή ποδιά του.

Προχθές, μια επτασέλιδη επιστολή του Κρικ, από τις 19 Μαρτίου 1953, στην οποία περιέγραφε στον 12χρονο γιό του Μάικλ την ανακάλυψη της διπλής έλικας, δημοπρατήθηκε ακόμα πιο ακριβά, αντί 5,3 εκατ. δολαρίων, πολύ περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με τον οίκο Κρίστις, επρόκειτο για ρεκόρ δημοπράτησης επιστολής (το προηγούμενο κατείχε μια επιστολή του Αβραάμ Λίνκολν, που είχε αποκτηθεί έναντι 3,4 εκατ. δολαρίων το 2008).

Ένα μέρος των εσόδων από τις δημοπρασίες θα δοθούν για την ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας. Η εγγονή του Κρικ, Κέντρα, δήλωσε ότι η οικογένεια αποφάσισε να προχωρήσει στην δημοπράτηση των προσωπικών αντικειμένων του επιφανούς βιολόγου, εν μέρει επειδή ήθελε να αντλήσει χρήματα υπέρ ενός νέου ινστιτούτου ιατρικής έρευνας στο Λονδίνο, που θα φέρει το όνομα του παππού της, ο οποίος πέθανε το 2004, σε ηλικία 88 ετών.

Αναλυτικότερα, το 20% των συνολικών εσόδων της δημοπρασίας θα δοθούν στο υπό δημιουργία Ινστιτούτο Φράνσις Κρικ που θα εγκαινιαστεί το 2015, το 50% θα δοθούν στο Ινστιτούτο Βιολογικών Επιστημών Salk της Καλιφόρνιας, όπου ο Κρικ υπήρξε καθηγητής επί πολλά χρόνια μετά το Κέμπριτζ, ενώ το υπόλοιπο 30% θα καταλήξει στον γιό του Μάικλ και στα άλλα μέλη της οικογένειάς του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.