«Ιστορική συμφωνία» Σερβίας – Κοσόβου

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ικανοποίηση εκφράζει η πολιτική ηγεσία της Σερβίας για το τελικό κείμενο της συμφωνίας για το βόρειο Κόσσοβο, που επετεύχθη την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του διαλόγου υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η σερβική ηγεσία δηλώνει ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το Κόσσοβο

Η νέα πρόταση της ύπατης εκπροσώπου της Ε.Ε., για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Άστον, έγινε αποδεκτή από τις πολιτικές ηγεσίες της Σερβίας και του Κοσόβου κατά τις σημερινές συνομιλίες. Οι δύο πλευρές μονόγραψαν τη συμφωνία και δεσμεύτηκαν ότι μέχρι τη Δευτέρα το πρωί θα δώσουν την τελική απάντηση.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, μιλώντας στους Σέρβους δημοσιογράφους, μετά το τέλος των συνομιλιών, ανέφερε ότι η οριστική απόφαση θα ληφθεί τις επόμενες δύο ημέρες στο Βελιγράδι, μετά από διαβουλεύσεις με όλους τους πολιτικούς παράγοντες στη Σερβία.

Ο κ. Ντάτσιτς συμπλήρωσε ότι η συμφωνία ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό τις επιδιώξεις της Σέρβων διασφαλίζοντας το δικαίωμα να διορίζουν τους αστυνομικούς διοικητές στις περιοχές όπου αποτελούν πλειοψηφία ενώ, προβλέπει και τη λειτουργία εφετείου που θα εκδικάζει, σε δεύτερο βαθμό, υποθέσεις πολιτών σερβικής εθνότητας.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας ανέφερε επίσης, ότι η Ένωση Σερβικών Δήμων θα έχει Πρόεδρο, Συνέλευση και Εκτελεστικό Συμβούλιο που θα αποτελεί, όπως είπε, την κυβέρνηση του σερβικού πληθυσμού στο Κόσσοβο. Η παράγραφος στο άρθρο 14, που δέσμευε τη Σερβία να μην εμποδίζει την ένταξη του Κοσόβου στους διεθνείς οργανισμούς (ΟΗΕ), απαλείφθηκε από την τελική συμφωνία, ανέφερε ο πρωθυπουργός της Σερβίας.

Οι διαπραγματεύσεις για το βόρειο Κόσοβο, μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, ξεκίνησαν πριν από έξι μήνες, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ύστερα από πρωτοβουλία της ύπατης εκπροσώπου της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Άστον.

Η επίτευξη συμφωνίας είχε τεθεί ως όρος για να δοθεί στη Σερβία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Όπως αναμένεται, μετά την επιτυχία των σημερινών συνομιλιών, το υπουργικό Συμβούλιο της Ε.Ε., που συνέρχεται την ερχόμενη Δευτέρα, θα δώσει το “πράσινο φως” για να λάβει, τον Ιούνιο, η Σερβία ημερομηνία.

 

Ικανοποίηση στο Κόσοβο για τη συμφωνία με το Βελιγράδι στις Βρυξέλες

Την ικανοποίησή της για την συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλες μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου για την εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων εξέφρασε η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του Κοσόβου. Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι χαρακτήρισε « ιστορική» τη συμφωνία και εκτίμησε πως θα αυτή θα «απαλύνει τις πληγές».

Η πρόεδρος του Κοσόβου Ατιφέτε Γιαχιάγκα χαιρέτισε τη συμφωνία και εκτίμησε πως αυτή θα συμβάλει στην αποκατάσταση της συνεργασίας και των σχέσεων μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου Ενβέρ Χοτζάι ανέφερε πως η συμφωνία σημαίνει ότι η Σερβία αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

 

Ικανοποίηση Μπαν Γκι Μουν για την συμφωνία

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν χαιρέτισε την Παρασκευή την “ιστορική συμφωνία” που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες ανάμεσα στην Σερβία και στο Κόσοβο για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεών τους, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του Μάρτιν Νεσίρκι. Τη συμφωνία χαιρέτισε και η Καγκελαρία της Γερμανίας.

Ο Μπαν «συγχαίρει τους ηγέτες και των δύο μερών για την αποφασιστικότητά τους, ελπίζοντας ότι η συμφωνία αυτή θα οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον και μια διαρκή σταθερότητα στην περιφέρεια».

Παράλληλα, ο ΓΓ του ΟΗΕ «ενθαρρύνει σθεναρά τα δύο μέρη να ολοκληρώσουν αυτήν την ιστορική διαδικασία λαμβάνοντας σαφή μέτρα, ώστε η ανωτέρω συμφωνία να εφαρμόζεται με καλή πίστη».

 

Η Καγκελαρία χαιρέτισε την συμφωνία

Η Καγκελαρία της Γερμανίας χαιρέτισε τη συμφωνία μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, επισημαίνοντας ότι «περιέχει πρακτικά βήματα προκειμένου οι συνθήκες διαβίωσης στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου να καταστούν σαφείς και διαφανείς» και κάνοντας λόγο για μια εξέλιξη, η οποία, μαζί με προηγούμενες συμφωνίες, απαντά σε ουσιαστικά ερωτήματα για την συνύπαρξη των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, όλες οι πλευρές επέδειξαν «αξιοσημείωτο πολιτικό θάρρος», ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην συμβολή της λαίδης Κάθριν Άστον, της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, στην διαπραγμάτευση.

Η καγκελαρία τονίζει ότι τώρα είναι σημαντικό «γρήγορα και με αποφασιστικότητα να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα» και να πειστούν από κοινού οι άνθρωποι στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, τους οποίους κυρίως αφορά η συμφωνία, για αυτόν τον δρόμο.

«Η εφαρμογή είναι αποφασιστικής σημασίας προκειμένου το Κόσοβο και η Σερβία να συνεχίσουν στον δρόμο της προσέγγισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και στην διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεών τους», καταλήγει η ανακοίνωση του Βερολίνου.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συντάξει έκθεση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να καταθέσει έκθεση την ερχόμενη Δευτέρα στην οποία θα προτείνει στις κυβερνήσεις των 27 να ξεκινήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Σερβία και τις συνομιλίες για μια συμφωνία σύνδεσης με το Κόσοβο, αποκάλυψε την Παρασκευή μια πηγή της Επιτροπής.

Η Σερβία και το Κόσοβο έχουν συνομολογήσει, βάσει της συμφωνίας τους, να μην εμποδίσουν το ένα την διαδικασία ένταξης του άλλου μέρους στην ΕΕ. «Συμφωνήθηκε πως καμία από τις πλευρές δεν θα εμποδίσει, ούτε θα ενθαρρύνει άλλους να εμποδίσουν, την πρόοδο του άλλου μέρους στην αντίστοιχη πορεία τους στην ΕΕ», τονίζεται στο άρθρο 14 της συμφωνίας.

Ωστόσο, Σέρβοι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι στο Κόσοβο αξίωσαν σήμερα τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος «στη Σερβία» αναφορικά με τη σημερινή συμφωνία για εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου -Πρίστινας, οι οποίες έχουν οξυνθεί έπειτα από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τη Σερβία τον Φεβρουάριο του 2008.

Οι εκλεγμένοι στα δημοτικά συμβούλια στο βόρειο Κόσοβο – το οποίο στην μεγαλύτερή του έκταση κατοικείται από Σέρβους – «αξιώνουν την οργάνωση ενός δημοψηφίσματος στη Σερβία προκειμένου οι πολίτες να μπορέσουν να αποφασίσουν ανάμεσα στη διατήρηση του Κοσόβου εντός της Σερβίας και την αποδοχή των προϋποθέσεων (της συμφωνίας των Βρυξελλών) με αντάλλαγμα την παραχώρηση μίας ημερομηνίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Βελιγράδι και την ΕΕ», υπογραμμίζεται στην απόφαση που ψηφίσθηκε.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.