Στα σαγόνια του… εμβρύου καρχαρία

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Μια πραγματικά εντυπωσιακή ανακάλυψη έκαναν ερευνητές στις ΗΠΑ. Είναι γνωστό ότι οι θηλυκοί καρχαρίες κυοφορούν σε κάθε περίοδο αναπαραγωγής αρκετά έμβρυα. Είχε διαπιστωθεί ότι ορισμένα από αυτά δεν τα κατάφερναν τελικά να γεννηθούν και οι ειδικοί πίστευαν ότι εκείνα που δεν γεννιόντουσαν ήταν αυτά που για κάποιο λόγο δεν είχαν καταφέρει να αναπτυχθούν σωστά. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη δεν είναι η φύση που εμποδίζει τα μικρότερα καρχαριάκια να γεννηθούν αλλά τα μεγαλύτερα αδελφάκια τους που τα εξοντώνουν μέσα στην κοιλιά της μητέρας τους.

Η ετεροθαλής αναμέτρηση

Τη μελέτη έκαναν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Stony Brook στη Νέα Υόρκη. Κατά την περίοδο της αναπαραγωγής οι θηλυκοί καρχαρίες δεν έρχονται σε επαφή με ένα μόνο αρσενικό αλλά με περισσότερα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, κατά τη διάρκεια της κύησης εξελίσσεται μια μάχη ανάμεσα στα ετεροθαλή αδέλφια που ανταγωνίζονται για το ποιο θα γεννηθεί.

Τη μάχη τελικά κερδίζει συνήθως το μεγαλύτερο έμβρυο που εξοντώνει όλα τα υπόλοιπα πλην ενός. Το φαινόμενο εντοπίστηκε  στους καρχαρίες-τίγρεις, αυτούς με τις χαρακτηριστικές σκούρες ραβδώσεις στο σώμα τους. Τα θηλυκά του συγκεκριμένου είδους παράγουν μέχρι και 12 έμβρυα με το μεγαλύτερο εξ αυτών να καταφέρνει να επιβληθεί και να εξοντώσει έως και δέκα ετεροθαλή αδέλφια του.

 

Γιατί;

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακόμη την αιτία για αυτή τη συμπεριφορά και εικάζουν ότι πρόκειται για προσπάθεια να κυριαρχήσουν τα γονίδια μόνο ενός εκ των αρσενικών καρχαριών που ήρθαν σε επαφή με τη μητέρα. Πιθανότατα επικρατεί το παιδί του πρώτου καρχαρία που γονιμοποίησε το θηλυκό σε μια περίοδο αναπαραγωγής το οποίο είναι και πιο αναπτυγμένο από τα άλλα που έπονται.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι αρσενικοί καρχαρίες είναι ιδιαίτερα επιθετικοί κατά την αναπαραγωγική περίοδο και δεν αφήνουν σχεδόν κανένα περιθώριο στους θηλυκούς για να επιλέξουν ταίρι με αποτέλεσμα τα θηλυκά να ζευγαρώνουν με περισσότερα των δύο αρσενικά. Ετσι η επιλογή του καλύτερου αρσενικού γίνεται τελικά μέσα στη… μήτρα. Αντί λοιπόν η διαδικασία της επιλογής «του καλύτερου» να γίνεται από το θηλυκό (όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις στο ζωικό βασίλειο) γίνεται τελικά από τα ίδια τα παιδιά – έμβρυα με το ισχυρότερο γονιδιακά να επικρατεί τελικά στη μάχη του τοκετού. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Biology Letters».

το βημα

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.