Εξαγοράστηκε μεν από την Universal αλλά παραμένει σε Ελληνικά χέρια η Μinos – ΕΜΙ

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

 

Μετά την πρόσφατη εξαγορά της ΕΜΙ International από την Universal International, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταγωνισμού επέβαλε στην Universal  σε ορισμένες χώρες να πουλήσει ένα μέρος του καταλόγου της σε τρίτους ανεξάρτητους ώστε να μη καταστεί  σε καμία χώρα επιχείρηση  με απόλυτα δεσπόζουσα θέση.

 

H Διοίκηση της Universal Ιnternational  προ του διλήμματος αυτού αποφάσισε στην Ελλάδα να πουλήσει  το ελληνικό κομμάτι της δικής της εταιρίας Universal Music Greece σε τρίτους  και να μη θίξει  απολύτως τίποτα από τα νεοαγορασθέντα ρεπερτόρια της Minos-Emi .

Έτσι κατά τον τρόπο αυτό που αποτελεί μια παγκόσμια εξαίρεση στα πλαίσια αυτής της αναδιοργάνωσης, η Universal προέκρινε να διατηρήσει την Minos-EΜΙ και να αναθέσει υπό την Διοίκηση της Μαργαρίτας Μάτσα την εκμετάλλευση όλου του ρεπερτορίου της καθιστώντας πλέον την Μinos-EΜΙ  την θυγατρική της εταιρία στην Ελλάδα και αποκλειστική  δικαιούχο όλων των διεθνών ρεπερτορίων της.

Το Ελληνικό ρεπερτόριο της η Universal το πούλησε στην Ελλάδα  σε τρίτη εταιρεία εντελώς ανεξάρτητη.

Η επίσημη ανακοίνωση του Προέδρου Universal International, Max Hole, που κυκλοφόρησε πρόσφατα επισυνάπτεται.

 

24 Απριλίου 2013

Ελλάδα

Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι η MINOS-EMI είναι πλέον η θυγατρική της Universal Music στην Ελλάδα.

Η MINOS-EMI είναι η ιστορικότερη δισκογραφική εταιρεία της χώρας, της οποίας οι ρίζες ξεκινούν από τη δεκαετία του 1930 και είναι, για πολλά συνεχή χρόνια, η κορυφαία δισκογραφική εταιρεία στην Ελλάδα με τον πιο σημαντικό και πολυδιάστατο κατάλογο καλλιτεχνών και κατάλογο ρεπερτορίου καλύπτοντας όλα τα είδη μουσικής.

Πρόσφατα αναδιοργανώσαμε τις δραστηριότητές μας στην Ελλάδα, ως μέρος των όρων που συμφωνήθηκαν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξαγορά της EMI. Η MINOS-EMI με τη συνεχιζόμενη διοίκηση/ διεύθυνση της Μαργαρίτας Μάτσα, η οποία αναφέρεται στον Adrian Cheesley, είναι τώρα η ελληνική θυγατρική και αποκλειστική αδειούχος για όλες τις διεθνείς κυκλοφορίες της Universal Music. Η πρώην Universal Music Ελλάδος έχει ήδη πωληθεί και είναι μια εντελώς ανεξάρτητη εταιρία από την Universal Music. Η MINOS-EMI παραμένει η αποκλειστική δικαιούχος του Parlophone Label Group μέχρι νεωτέρας.

Παρακαλώ καλωσορίστε μαζί μου την Μαργαρίτα Μάτσα και την εξαιρετική της ομάδα.

Φιλικά,

Max

«April 24, 2013

GREECE

I am very pleased to confirm that effective immediately MINOS-EMI is now Universal Music’s subsidiary for Greece. MINOS-EMI is one of the longest established record companies in the country, with roots reaching back to the 1930s, and has been the leading record company in Greece for many years with the strongest and deepest artist roster and a rich catalogue covering all genres.

We have recently reorganised our business in Greece as part of the conditions agreed with the European Commission regarding our acquisition of EMI. MINOS-EMI, under the continuing leadership of Margarita Matsa, and reporting to Adrian Cheesley, is now the Greek subsidiary for all of Universal Music’s international releases.  The former Universal Music Greece has been divest and is wholly independent from Universal Music. MINOS-EMI remains the local licensee for Parlophone Label Group until further notice.

Please join me in welcoming Margarita Matsa and her excellent team.

Best

Max»

 

alt

ΜΙΑ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΙΝΟS – EMI  –  ΑΠΟ ΤΟ 1925 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Η MINOS-EMI   ο μεγαλύτερος δισκογραφικός οργανισμός στην Ελλάδα γεννήθηκε το 1990 από την ενοποίηση των δύο μεγαλυτέρων δισκογραφικών  εταιριών της ΑΕ ΜΙΝΩΣ ΜΑΤΣΑΣ & ΥΙΟΣ και της ΕΜΙ η οποία ήδη το 1969  είχε εξαγοράσει την   δισκογραφική εταιρία «Αφοί Λαμπρόπουλοι » που λειτουργούσε προπολεμικά.

Οι «πρόγονοι» όμως της ΜΙΝΟS-EMI ξεκίνησαν  την δραστηριότητά τους πιο νωρίς από τις αρχές του περασμένου αιώνα και συγκεκριμένα:

ΜΙΝΩΣ ΜΑΤΣΑΣ-ODEON- PARLOPHONE

Ο Μίνως Μάτσας και οι εταιρείες ΟDEON και PARLOPHONE  που διεύθυνε,  από το 1930-1935 ήταν οι πρώτοι  που ξεκίνησαν να καταγράφουν και να δημιουργούν την ιστορία του λαϊκού τραγουδιού στην Ελλάδα ξεκινώντας από τον Μάρκο Βαμβακάρη, τον Βασίλη Τσιτσάνη , τον Γιάννη Παπαιωάννου και όλους τους  μεγάλους που έγραψαν ιστορία.

Ο Μάκης Μάτσας το 1962 γιός του Μίνου Μάτσα ,που αποτελεί την δεύτερη γενιά    αναλαμβάνει την Γενική Διεύθυνση  της εταιρίας, συγχωνεύει τις δύο εταιρίες ODEON και  PARLOPHONE σε μία και έτσι  ιδρύεται η εταιρία  ΜΙΝΩΣ ΜΑΤΣΑΣ & ΥΙΟΣ ΑΕ η οποία μέχρι το 1990 κατορθώνει   να καταλάβει στο χώρο της δισκογραφίας την πρώτη θέση  με το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.

Το 1990 με την ενοποίηση των συμφερόντων των εταιριών MINΩΣ ΜΑΤΣΑΣ & YIOΣ και της ΕΜΙ προκύπτει το σημερινό μεγάλο, δυναμικό ευέλικτο και αποτελεσματικό εταιρικό σχήμα αυτό της MINOS-EMI, το οποίο από την 1η Απριλίου 2013 ανήκει και επισήμως στην UNIVERSAL και  αποτελεί την ελληνική θυγατρική της μεγαλύτερης παγκόσμιας δισκογραφικής εταιρίας

Το 2004 αναλαμβάνει την Γενική Διεύθυνση της MINOS-EMI η Μαργαρίτα Μάτσα, θεση την οποια κατεχει μεχρι σημερα και μετα την 1η Απριλιου 2013 συνεχιζει την επιτυχημενη πορεια της με την Διευθυνση του νεοσυσταθεντα ενοποιημενου οργανισμου.

Kατά τη διάρκεια της 8ετούς θητείας της, επέκτεινε τις δραστηριότητες της εταιρείας ανοίγοντας νέους δρόμους στο χώρο της μουσικής βιομηχανίας.

Ανέλαβε τη διοργάνωση μεγάλων live-events ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών στο Θέατρο Ηρώδου του Αττικού, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης και σε μεγάλους συναυλιακούς χώρους στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.

altΠροσβλέποντας στο μέλλον της δισκογραφίας συγκέντρωσε στην ΜΙΝΟS-EMI τους πλέον σημαντικούς νέους εκπροσώπους της σύγχρονης μουσικής σκηνής που ήδη έδειξαν  ότι θα διαγράψουν λαμπρή πορεία όπως η Ελεωνορα Ζουγανελη, ο Γιαννης Χαρουλης, ο Κωστης Μαραβεγιας, ο Πάνος Μουζουρακης ,οι Imam Baildi , οι Raining Pelasure, ο Βασιλικός κλπ αλλα και  τους Stan, Claydee,Ελενη Φουρειρα ενώ συνεργάζεται για δεκαετιες με τους σημαντικότερους ερμηνευτες και τραγουδοποιους όπως την Χαρις Αλεξιου και την εταιρια της την Εστια, τον Γιαννη Παριο, τον Γιωργο Νταλαρα, τον Πασχαλη Τερζη, τον Γιαννη Κοτσιρα τον Λαυρεντη Μαχαιριτσα, τον Φιλιππο Πλιατσικα, Μιλτο Πασχαλιδη τον Λακη Παπαδοπουλο, Σακη Ρουβα, Πεγκυ Ζηνα,Νικο Οικονομοπουλο, Ελενα Παπαριζου και πολλους αλλους. Ένας από τους σημαντικότερους ερμηνευτές που συνεργάστηκαν με την εταιρία μέχρι και τον θάνατο του ήταν ο Δημήτρης Μητροπανος. Επίσης, η MINOS EMI διαθέτει  τους σημαντικότερους καταλόγους των συνθετών Μανου Χατζιδακι, Μικη Θεοδωρακη, Γιαννη Μαρκοπουλου, Σταυρου Ξαρχακου,Μανου Λοιζου,Σταυρου Κουγιουμτζη,Ακη Πανου, Μαριου Τοκα,Θανου Μικρουτσικου,Γιαννη Σπανο, Μιμη Πλεσσα αλλά και των ερμηνευτών όπως Στελιου Καζατζιδη, Γρηγορη Μπιθικωτση, Στρατου Διονυσιου, Νικου Ξηλουρη και πλήθος άλλων καλλιτεχνών.

Μετά την 1η Απριλίου 2013 και μετά την συγχώνευση αυτή,  η MINOS – EMI θα αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα το μεγαλύτερο μέρος του διεθνούς ρεπερτορίου, έχοντας όλα τα επιμέρους label της UNIVERSAL (London, Mercury, Fontana, Island) ενώ διατηρεί τα label της ΕΜΙ  Capitol, Virgin  και Harvest. Στην MINOS-EMI περνούν επίσης  και τα ιστορικά label της κλασικής μουσικής Deutsche Grammophon και Decca καθώς και το σύνολο σχεδόν της παγκόσμιας τζαζ μουσικής  σκηνής μέσω των label Verve, Blue Note και Concorde.

Από πλευράς καλλιτεχνών παραμένουν στο δυναμικό της εταιρίας το σύνολο των ηχογραφήσεων των Beatles και καλλιτέχνες όπως οι Dire Straits, Queen, U2, Metallica, Bon Jovi, Robbie Williams, Rolling Stones, Madonna, Rihanna, Lady Gaga, Justin Bieber, Andrea Bocelli αλλά και οι ιστορικοί κατάλογοι καλλιτεχνών όπως οι ΑΒΒΑ, ο Luciano Pavarotti, οι Scorpions, ο Sting, οι Eagles, o Bob Marley, και δεκάδων άλλων.

 

 

altΜαργαρίτα Μάτσα

Η Μαργαρίτα Μάτσα γεννηθηκε στην Αθηνα το 1965, σπούδασε νομικά στην Νομική Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακά στο Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας στο Λονδίνο στο London School of Economics. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων (MBA) στο City Business School με ειδίκευση στο Marketing.

Εν συνεχεία  εργάστηκε για 2 χρόνια στο Λονδίνο στην MCA Int’l, ενώ είχε την διεύθυνση της Νομικής υπηρεσίας της ΜΙΝΟS EMI από το 1991-2003.

Παράλληλα με τα καθήκοντα της ανέλαβε πρόσφατα τη θέση της προέδρου του νέου  οργανισμού συλλογικής διαχείρισης συγγενικών δικαιωμάτων που προέκυψε από την σύμπραξη των GRAMMO-EΡΑΤΩ-ΑΠΟΛΛΩΝ (GEA) και συνεχίζει τον αγώνα και επίσημα πλέον για την ορθή διεκδίκηση των συγγενικών δικαιωμάτων των παραγωγών, ερμηνευτών και μουσικών στην Ελλαδα.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.