Στοκχόλμη: 6η συνεχόμενη νύχτα συγκρούσεων και ταραχών

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ενισχύσεις από άλλες περιοχές πρόκειται να ζητήσει η αστυνομία της Στοκχόλμης, προκειμένου να καταστείλει τα επεισόδια που σημειώνονται εδώ και πέντε νύχτες με δράστες νεαρούς, κατοίκους των πιο φτωχών περιοχών της σουηδικής πρωτεύουσας. Οι νεαροί τα ξημερώματα της Παρασκευής πυρπόλησαν αυτοκίνητα και επιτέθηκαν με πέτρες εναντίον αστυνομικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, την περασμένη νύχτα πυρπολήθηκαν περίπου 30 αυτοκίνητα σε φτωχές συνοικίες στα βορειοδυτικά και νοτιοδυτικά τμήματα της πρωτεύουσας, ενώ προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές σε κτήρια, περιλαμβανομένου κι ενός σχολείου.

«Από πλευράς έκτασης των επεισοδίων ήταν λίγο πιο περιορισμένα, η κατάσταση ήταν λίγο πιο ήρεμη» δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Κγέλ Λίντγκρεν για τις ταραχές το βράδυ της Πέμπτης. Οκτώ άτομα -κυρίως 20άρηδες- τέθηκαν υπό κράτηση στη διάρκεια της νύχτας.

Ο ίδιος είπε ότι η αστυνομία σχεδιάζει να ζητήσει ενισχύσεις από άλλες περιοχές, για να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των ταραχών, αλλά και να τηρήσουν την τάξη στους προγραμματισμένους ποδοσφαιρικούς αγώνες και στον γάμο της πριγκίπισσας Μαντλέν, τρίτης στη σειρά διαδοχής στον θρόνο, στις 8 Ιουνίου.

Όπως είπε ο Λίντγκρεν, η αστυνομία πρέπει να είναι προετοιμασμένη να έχει ισχυρή παρουσία στους δρόμους.

«Θα το πράξουμε αυτό για μέρες, εβδομάδες, για όσο χρειαστεί» τόνισε.

 

Οι ταραχές ανάγκασαν την πρεσβεία των ΗΠΑ να προειδοποιήσει τους αμερικανούς πολίτες αυτή την εβδομάδα να αποφεύγουν τις περιοχές, όπου σημειώνονται επεισόδια.

 

Τα βίαια επεισόδια των τελευταίων ημερών πυροδότησε ο θάνατος στο Χούσμπι -επίκεντρο των ταραχών- ενός 69χρονου από πυρά αστυνομικών στις αρχές του μήνα.

 

«Γινόμαστε σιγά-σιγά όπως οι άλλες χώρες», δήλωσε ο Άγε Κάρλμπομ, ανθρωπολόγος στο πανεπιστήμιο του Μάλμε.

«Το να είσαι νέος σ’ αυτές τις απομονωμένες συνοικίες μπορεί να αποδειχθεί πολύ δύσκολο από πολλές πλευρές. Δεν έχεις πρακτικά καμιά επαφή με τους άλλους Σουηδούς και τις περισσότερες φορές δεν πιστεύω πως έχεις μια καλή κατανόηση της σουηδικής κοινωνίας» πρόσθεσε.

 

Πρόσφατη κυβερνητική έρευνα έδειξε ότι σχεδόν το ένα τρίτο των νέων, ηλικίας 16 με 29 ετών, σε ορισμένες από τις πιο φτωχές συνοικίες των μεγάλων σουηδικών πόλεων, δεν σπουδάζουν και δεν εργάζονται.

 

Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών στη Σουηδία αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τις άλλες χώρες-μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, παρ’ ότι η απόλυτη φτώχεια δεν είναι συχνό φαινόμενο.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.