Ο Σταύρος Ξαρχάκος πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο συνθέτης Σταύρος Ξαρκάκος είναι ο νέος πρόεδρος του Εθνικού Θεάτρου, ύστερα από απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτσμού, Κώστα Τζαβάρα, ο οποίος όρισε και το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού που θα έχει τριετή θητεία.

Πλάι στον πρόεδρο Σταύρο Ξαρχάκο ορίστηκε νέος αντιπρόεδρος του Εθνικού Θεάτρου ο θεατρικός συγγραφέας Γιώργος Μανιώτης.

 

Ως μέλη του νέου δ.σ. ορίστηκαν οι:

Ιωάννης Παπαδάκης Μετζικώφ, σκηνογράφος

Αικατερίνη Αρσένη, ηθοποιός

Δημήτρης Φραγκιόγλου, μέλος του δ.σ.του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών

Νίκος Αρβανίτης, εκπρόσωπος Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών

Ερρίκος Μπελιές, εκπρόσωπος Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων

 

Επίσης, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού θεσμοθετείται και στην ουσία επανέρχεται η θέση του διευθυντή δραματολογίου στο Εθνικό Θέατρο, θέση που στο παρελθόν είχαν τιμήσει ο Άγγελος Τερζάκης και ο Τάσος Λιγνάδης.

 

Μεταξύ του δ.σ. και του καλλιτεχνικού διευθυντή ιδρύεται μία λειτουργική  βαθμίδα που θα την καλύπτει  μετακλητός υπάλληλος ο οποίος  πρέπει να εισηγείται βάσει της ιστορίας του θεάτρου, της δραματολογίας και της ιστορίας των ηθών και των ιδεών που καλλιέργησε το θέατρο επί 2.500 χρόνια.

 

Παράλληλα θα λαμβάνει υπόψιν τις σημερινές απαιτήσεις της κοινωνίας, των θεατρικών ειδών και στυλ, το κατάλληλο δραματολόγιο της κρατικής σκηνής αν είναι δυνατόν σε βάθος διετίας, το πρόγραμμα που να ανταποκρίνεται στον ιδρυτικό νόμο του Εθνικού Θεάτρου και το οποίο προβλέπει την παραγωγή παραστάσεων που να καλύπτουν όλο το φάσμα της ελληνικής δραματουργίας-από την αρχαιότητα έως σήμερα-, τα μεγάλα θεατρικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας και τα σύγχρονα πειραματικά τολμήματα.

 

Ο διευθυντής δραματολογίου εισηγείται και τεκμηριώνει τις απόψεις του αλλά τις αποφάσεις και την εφαρμογή τους αναλαμβάνει πλήρως ο καλλιτεχνικός  διευθυντής, με την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.