Πύρινα μέτωπα σε Κρήτη και Πελοπόννησο

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Δεκαέξι συνολικά πυρκαγιές ξέσπασαν από τις 11 χθες το βράδυ μέχρι και τις 3 τα ξημερώματα σήμερα στα Χανιά, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο Κρήτης, σημαίνοντας συναγερμό στις πυροσβεστικές υπηρεσίες του νησιού. Ζημιές σε σπίτια στο νομό Χανίων, απεγκλωβίστηκε και μία γυναίκα. Σε ύφεση βρίσκονται τα πύρινα μέτωπα στην Κυπαρισσία και τη Μάνη.

Η σημαντικότερη πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην περιοχή «Βαμβακόπουλο» στα Χανιά όπου υπήρξαν και καταστροφές σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί. Οι πρώτες φλόγες ξεπήδησαν στη 1 μετά τα μεσάνυχτα.

Η περιοχή, σε έκταση τουλάχιστον δύο χιλιομέτρων, βρέθηκε σε πύρινο κλοιό με συμμάχους στη γρήγορη εξέλιξη της φωτιάς τους νότιους ανέμους, που άγγιξαν τα 9 – 10 μποφόρ και τους καλαμιώνες που υπήρχαν σε όλο το μήκος του χάνδακα που τη διασχίζει και καταλήγει στον Κλαδισό ποταμό.

Η φωτιά, παρά τις προσπάθειες πυροσβεστών, εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση, του στρατού και κατοίκων μαινόταν ανεξέλεγκτη καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας για να τεθεί υπό έλεγχο περίπου στις 08:30 το πρωί.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα πρώτες καταγραφές κάηκαν σε ποσοστό 80 -90%, τρεις βιοτεχνικές επιχειρήσεις, ο Συνεταιρισμός Αλουμινοκατασκευαστών, μια επιχείρηση με αγροτικά προϊόντα και μια αντιπροσωπεία με βάρκες.

Στο σημείο, συνολικά επιχείρησαν 14 πυροσβεστικά οχήματα, δύο εκ των οποίων κατέφθασαν από Ρέθυμνο και Ηράκλειο.

Ζημιές σε σπίτια – Απεγκλωβίστηκε γυναίκα

Μικρές ζημιές προκλήθηκαν και σε αυλές σπιτιών, ενώ στις 03:10 τα ξημερώματα κάτοικοι της περιοχής κλήθηκαν από την αστυνομία να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Μάλιστα, σε μια περίπτωση χρειάστηκε η Πυροσβεστική να επέμβει για τον απεγκλωβισμό νεαρής γυναίκας που είχε υποστεί σόκ.

Το μέτωπο της φωτιάς εξελίχθηκε από το 3ο έως το 5ο χιλιόμετρο του επαρχιακού δρόμου Χανιά – Ομαλός και επεκτάθηκε βόρεια, ενώ σύμφωνα με τον προϊστάμενο πολιτικής προστασίας της περιφερειακής ενότητας Χανίων Αναστάσιο Κουρουπάκη στις φλόγες παραδόθηκαν και καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε περίπου 50 στρέμματα.

Κατά τη διάρκεια που η φωτιά βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, η αστυνομία απαγόρευσε την κυκλοφορία των οχημάτων για λόγους ασφαλείας σε τμήμα του δρόμου από Βαμβακόπουλο προς Αγιά.

Τον γενικό συντονισμό για την κατάσβεση της πυρκαγιάς είχε ο περιφερειακός διοικητής Κρήτης της Πυροσβεστικής Κώστας Αραβιάκης, ενώ στο σημείο βρισκόταν και ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης που χαρακτήρισε πρωτοφανές γεγονός μέσα σε μια αστική περιοχή να εκδηλωθεί τέτοιας έκτασης πυρκαγιά.

Όσο αφορά τα αίτια της πυρκαγιάς, ήδη διενεργείται έρευνα χωρίς να υπάρχουν σαφείς ενδείξεις.

Η δεύτερη σε έκταση πυρκαγιά εκδηλώθηκε στα Μεγάλα Χωράφια, χαρακτηρίστηκε ως δασική, ωστόσο έφθασε μέχρι και τις αυλές σπιτιών χωρίς να αναφερθούν σημαντικές ζημιές, ωστόσο στις φλόγες παραδόθηκε ΙΧ αυτοκίνητο ο οδηγός του οποίου δεν κατάφερε να το απομακρύνει.

Η φωτιά έκαψε δασική χορτολιβαδική έκταση και καλλιέργειες.

Δύο ακόμα πύρινα μέτωπα, στην περιοχή «Καφάρο» στις Βουκολιές και στα Κεραμειά, σήμαναν συναγερμό στις αρχές και τους κατοίκους.

Στο σύνολό τους, οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στα Χανιά ελέγχονται, ωστόσο στα κύρια μέτωπα παραμένουν πυροσβεστικές δυνάμεις ενώ από το πρωί έχει πέσει και η ένταση των ανέμων.

Ακόμη, σε εξέλιξη βρίσκονται πυρκαγιές στις περιοχές Στάβιες του δήμου Γόρτυνας, Λύττος, Καλύβια και Αφρατί του δήμου Μινώα Πεδιάδος του Ηρακλείου καίγοντας χορτολιβαδικές εκτάσεις και καλλιέργειες, χωρίς ωστόσο να απειλούνται κατοικοιμένες περιοχές.

Στα μέτωπα των πυρκαγιών βρίσκονται δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ το έργο τους δυσχεραίνεται από τους ισχυρούς νοτιάδες που πνέουν στην περιοχή.

Πυρκαγιές και στην Πελοπόννησο

Οσον αφορά την Πελοπόννησο, δύο πυρκαγιές εκδηλώθηκαν τη νύχτα, απείλησαν κατοικημένες περιοχές και έχουν καταστρέψει αρκετά στρέμματα με καλλιέργειες σε Κυπαρισσία και τη Μάνη.

Ειδικότερα, στις 10 χθες το βράδυ, εκδηλώθηκε φωτιά λίγο έξω από την Κυπαρισσία στον δρόμο για Φιλιατρά. Λόγω των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν, η φωτιά πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, απείλησε σπίτια και επιχειρήσεις στην Κυπαρισσία, κάνοντας στάχτη μέχρι στιγμής, πολλά στρέμματα με ελιές.

Δυνάμεις της πυροσβεστικής του δήμου Τριφυλλίας, εθελοντές με μηχανήματα και πολίτες που έβλεπαν τις περιουσίες τους να απειλούνται και να καταστρέφονται, έδωσαν μάχη με τις φλόγες όλη τη νύχτα. Η φωτιά είναι σε ύφεση και προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο επιχειρούν 19 οχήματα με 55 άνδρες της πυροσβεστικής.

Το δεύτερο πύρινο μέτωπο εκδηλώθηκε τα μεσάνυχτα στην περιοχή Τριανταφυλλιά της Μάνης, λίγα χιλιόμετρα από την Αρεόπολη. Ο δυνατός αέρας, που έφτανε κοντά τα 10 μποφόρ, έδωσε έκταση στη φωτιά που καίει ακατάπαυστα χαμηλή βλάστηση και ελαιοπερίβολα. Η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.

Τόσο στην Κυπαρισσία, όσο και στην Τριανταφυλλιά της Μάνης, παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, για πλήρη κατάσβεση και για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.

Τέλος υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε σε χορτολιβαδική έκταση στην Πούντα της Πάρου και το Ληξούρι Κεφαλονιάς.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.