“Δράσεις σε Γειτονιές” με πολλές εκδηλώσεις ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Την παρουσίαση της ημερίδα και των εκδηλώσεων «Δράσεις σε Γειτονιές» παρουσιάστηκε στις 28 Μαίου, σε Συνέντευξη Τύπου η Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, Νέλλη Παπαχελά, ο Πρόεδρος του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης Δήμου Αθηναίων Α.Ε. Ο.Τ.Α., Γεώργιος Δ. Παπανδρέου, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών – Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α. Γιώργος Μπρούλιας και η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Δήμος Αθηναίων Επιχείρηση Ραδιοφωνίας ΑΘΗΝΑ «ΑΘΗΝΑ 9.84» Αικατερίνη Δωρή, ενώ μήνυμα απηύθυνε και η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Εταιρείας Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας του Δήμου Θεσσαλονίκης (ΔΕΠΘΕ) Σοφία Ασλανίδου.

 

Η Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων Νέλλη Παπαχελά υπογράμμισε ότι «το «Δράσεις σε Γειτονιές – Ζω και δρω στη γειτονιά μου» είναι ένα πρόγραμμα που έχει ως στόχο τη συνύπαρξη στις γειτονιές ποικίλων κοινωνικών ομάδων με διαφορετικά εθνικά και πολιτισμικά στοιχεία. Δημιουργεί ένα «μωσαϊκό» από ισότιμες κουλτούρες ανθρώπων που μπορούν να αναπτύξουν σχέσεις γόνιμης αλληλεπίδρασης. Η συνεργασία μεταξύ των πολιτών, ως αντίδραση απέναντι στην απομόνωση, την αλλοτρίωση και τον ατομισμό, κοινωνικοποιεί τους μετανάστες και τους φέρνει κοντά στην αποδοχή του Άλλου, του διαφορετικού.

Και αυτό είναι που καταφέραμε μέσα από το πρόγραμμα. Να ενώσουμε τις φωνές όλων, να καταλάβουν ότι είναι ενεργοί πολίτες, γιατί ο κάθε πολίτης ζει, εργάζεται και δραστηριοποιείτε πρώτα απ’ όλα στη γειτονιά του.»

Ο Πρόεδρος του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης Δήμου Αθηναίων Α.Ε. Ο.Τ.Α. Γεώργιος Δ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στη διαμόρφωση των θεματικών κύκλων των εργαστηρίων και τόνισε: «Η ανάγκη υποστήριξης της κοινωνικής συνοχής σε επίπεδο γειτονιάς σε μια περίοδο που τα συμπτώματα ξενοφοβίας είναι έντονα, κρίνεται περισσότερο από ποτέ αναγκαία. Η εμπειρία που αποκομίσαμε ως ΚΕΚ από τη μέχρι τώρα επαφή μας με τις τοπικές γηγενείς ομάδες και τις μεταναστευτικές κοινότητες αποδεικνύει ότι όχι μόνο δεν είναι ανέφικτος ο κοινός χώρος αλληλεπίδρασης γηγενών και μεταναστών, αλλά υπάρχει έντονο ενδιαφέρον ως προς αυτή την κατεύθυνση, τόσο για θέματα που έχουν πρακτική αξία, όσο και για αυτά που σχετίζονται γενικότερα με την ανταλλαγή πολιτιστικής εμπειρίας. Για εκείνους που θα θελήσουν να επαναλάβουν το εγχείρημα, ο οδηγός καλής πρακτικής στον οποίο θα αποτυπώνονται οι εμπειρίες και τα αποτελέσματα του έργου, θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο.»

Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών Γιώργος Μπρούλιας μίλησε για τη σημασία που έχουν στην περίοδο που διανύουμε δράσεις οι οποίες ενθαρρύνουν την αλληλεπίδραση στις γειτονιές και επιπρόσθετα σημείωσε ότι «η ΕΑΤΑ έχει αναλάβει και την αξιολόγηση του έργου, καθώς η μεγάλη εμπειρία που έχει τα τελευταία 16 χρόνια στην υλοποίηση ανάλογων δράσεων την καθιστά ως την πλέον αρμόδια για να υλοποιήσει την απαιτούμενη από το ΕΤΕ δράση. Η αξιολόγηση θα συμβάλλει και στην συγγραφή του οδηγού καλών πρακτικών του έργου, και στόχο έχει τη βιωσιμότητα της δράσης από τους φορείς υλοποίησης και στο μέλλον.»

Η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ραδιοφωνίας «ΑΘΗΝΑ 9.84» Αικατερίνη Δωρή αναφέρθηκε εκτενώς στο θεματικό κύκλο «Η γειτονιά αποκτά φωνή» στην Αθήνα με το ραδιοφωνικό σεμινάριο – εργαστήριο «Ο ρεπόρτερ της γειτονιάς» τονίζοντας ότι «Σε όλη τη διάρκεια υλοποίησης του έργου, οι ρεπόρτερ του «Παρά 5» του ΑΘΗΝΑ 9.84 επισκέφτηκαν τα εργαστήρια στις γειτονιές της Αθήνας και παρουσίασαν τις δράσεις στα ειδικά 5λεπτα ένθετα πριν από τα δελτία ειδήσεων.»

Η Αντιπρόεδρος της ΔΕΠΘΕ Σοφία Ασλανίδου αναφέρθηκε στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1 Ιουνίου στη γειτονιά της Ξηροκρήνης, στη Β’ Δημοτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, η οποία εμφανίζει την υψηλότερη συγκέντρωση μεταναστών. Μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, προβολή ταινιών μικρού μήκους, οργάνωση παιχνιδιών (κυνήγι θησαυρού) αλλά και πλήθος παρεμβάσεων στον αστικό χώρο (street art, φύτευση και διαμόρφωση πάρκου στην πλατεία Γαλοπούλου κ.ά.) η γιορτή φιλοδοξεί να αποτελέσει παράγοντα «συμφιλίωσης» της τοπικής κοινότητας με τον αστικό χώρο και να ενθαρρύνει τη διαπολιτισμική αστική συμβίωση.

Το πρόγραμμα «Δράσεις σε Γειτονιές» ολοκληρώνεται. Πρόκειται για έργο που υλοποιούν φορείς και οργανισμοί του Δήμου Αθηναίων και του Δήμου Θεσσαλονίκης, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης, κατά 75% από κοινοτικούς πόρους και κατά 25% από εθνικούς πόρους.

Αναλυτικότερα, οι φορείς και οργανισμοί που υλοποιούν το έργο είναι: ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Δήμου Αθηναίων Α.Ε. Ο.Τ.Α, η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών – Α.A.E. O.T.A., η Επιχείρηση Δήμος Αθηναίων Επιχείρηση Ραδιοφωνίας ΑΘΗΝΑ «ΑΘΗΝΑ 9.84» και η Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας του Δήμου Θεσσαλονίκης.

 

Στόχος, η δημιουργία κοινού χώρου αλληλεπίδρασης σε τοπικό επίπεδο και η αρμονική συνύπαρξη στη γειτονιά, αλλά και η ομαλή ένταξη των μεταναστών στην κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο υλοποιήθηκαν με επιτυχία 35 εργαστήρια σε 7 γειτονιές της Αθήνας και 1 στη Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο του έργου «Δράσεις σε Γειτονιές» οργανώνονται, από την 1η Ιουνίου έως τις 12 Ιουνίου, σε ανοικτούς χώρους των γειτονιών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, Εκδηλώσεις και Γιορτές. Πρόκειται για έξι γιορτές τοπικού χαρακτήρα που θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των εργαστηρίων. Οργανώνονται επίσης κατά τη διάρκεια των γιορτών και ανάλογα εργαστήρια, που συνδυάζονται με πολιτιστικές και τοπικές εκδηλώσεις, με παράλληλη κάλυψη από τον ΑΘΗΝΑ 9.84 και τη ΔΕΠΘΕ (Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης)..

Πολίτες προερχόμενοι από διαφορετικές εθνικές, επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες συμμετέχουν στις γιορτές, γηγενείς και μετανάστες γνωρίζονται μεταξύ τους, διασκεδάζουν, συνεργάζονται, χορεύουν, τραγουδούν, συμπράττουν, δραστηριοποιούνται. Το κοινωνικό κεφάλαιο μιας περιοχής διαμορφώνεται μέσα από την ενεργό συμμετοχή των πολιτών σε αυτήν, την αναγνώριση της διαπολιτισμικότητας, και την αλληλεπίδραση μέσα στη γειτονιά.

_____________________________________________________________________________

Πληροφορίες: Ισίδωρος Ρούσσος Τηλ. 6959997728 & Βιβή Χαρίτου Τηλ. 2105284885

 

Αναλυτικά οι εκδηλώσεις:

 

Πλατεία Γαλοπούλου της Ξηροκρήνης στη Β’ Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης

Σάββατο 1 Ιουνίου 17.00

Πρόγραμμα:

Κυνήγι του χαμένου θησαυρού στη γειτονιά μου

Ενημερωτικά περίπτερα

Μουσικές Παραστάσεις

Street Art – Graffiti

Επίδειξη με ποδήλατα ΒΜΧ

Παραστάσεις – Θέατρο δρόμου με στόχο την ανάδειξη της αξίας της διαπολιτισμικής συνύπαρξης

Καλλιτεχνικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες

Γεύσεις της γειτονιάς – Πικ νικ στη γειτονιά μου

Παραδοσιακά παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους

 

Πλατεία Αγ. Παύλου, Αγίου Παύλου και Χίου

Σάββατο 1 Ιουνίου 19.00

Πρόγραμμα:

19.00 Καλωσόρισμα

19.10 Εργαστήρια κηπουρικής, χειροποιημάτων, μεταποίησης ρούχων, επί τόπου παρουσίαση.

19.45 Εργαστήριο χορών από διάφορες χώρες

20.15 Τραγούδια της Αθήνας από τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων.

20.30 Παρουσίαση χορευτικού από μαθητές του Διαπολιτισμικού Σχολείου (break-dance)

21.00 Συναυλία Μαθητικού Συγκροτήματος τοπικού Λυκείου

 

Πολιτιστικό και αθλητικό κέντρο ΟΠΑΝΔΑ Γκράβας, Ταϋγέτου 60

Τετάρτη 5 Ιουνίου 19.00

Πρόγραμμα:

19.00 Καλωσόρισμα

19.10 Ομάδα Παιδικού θεάτρου

19.30 Παιδική Χορωδία

19.50 Εργαστήρια κηπουρικής και μεταποίησης, επί τόπου παρουσίαση

20.30 Εργαστήριο χορών από διάφορες χώρες

* Γεύσεις του Κόσμου (κουζίνα από κοινότητες μεταναστών)

 

Αθηνοδώρου 61 πεζόδρομος (Κάτω Πετράλωνα)

Πέμπτη 6 Ιουνίου 19.00

Πρόγραμμα:

19.00 Καλωσόρισμα

19.10 Εργαστήρια κηπουρικής, χειροποιημάτων και ποδηλάτου, επί τόπου παρουσίαση

20.00 Ομάδα χορού του Πολιτιστικού Κέντρου

20.30 Χοροί από διάφορες χώρες του Κόσμου

* Γεύσεις του Κόσμου (κουζίνα από κοινότητες μεταναστών)

 

 

Πλατεία Κυψέλης

Παρασκευή 7 Ιουνίου 19.00

Πρόγραμμα:

19.00 Καλωσόρισμα

19.10 Χορωδία του Πολιτιστικού Κέντρου

19.30 Εργαστήρια κηπουρικής και χειροποιημάτων, επί τόπου παρουσίαση

20.00 Εργαστήριο χορών από διάφορες χώρες

* Γεύσεις του Κόσμου (κουζίνα από κοινότητες μεταναστών)

 

Την Τετάρτη 12 Ιουνίου (19:00-21:00) πραγματοποιείται στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100 στο Γκάζι, η κεντρική εκδήλωση, με την οποία ολοκληρώνεται το πρόγραμμα «Δράσεις σε Γειτονιές». Πρόκειται για μια μεγάλη γιορτή, με παραστάσεις χορού και ζωντανής μουσικής από καλλιτέχνες των κοινοτήτων μεταναστών στην Αθήνα, υπαίθριο μαγείρεμα και σερβίρισμα παραδοσιακών πιάτων από τις κοινότητες των μεταναστών, καθώς και έκθεση αποτελεσμάτων των εργαστηρίων. Η εκδήλωση αποτελεί παρουσίαση του προγράμματος στο σύνολό του σε μια γιορταστική ατμόσφαιρα ανοιχτή για το κοινό.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα (Τετάρτη 12 Ιουνίου, 15.00-19.00) θα πραγματοποιηθεί ημερίδα στο αμφιθέατρο του Αθήνα 9.84 στην οποία θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του έργου «Δράσεις σε Γειτονιές». Στην ημερίδα θα συμμετάσχουν με ομιλίες τους, εκπρόσωποι των Δημοτικών φορέων και επιχειρήσεων Αθήνας και Θεσσαλονίκης που υλοποιούν το έργο, τοπικοί φορείς και άλλοι.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.