Τουρκία: Χιλιάδες διαδηλωτές γιορτάζουν τη νίκη στην Κωνσταντινούπολη

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Χιλιάδες διαδηλωτές γιόρτασαν τη νίκη τους στην Κωνσταντινούπολη στη διάρκεια της νύχτας όταν αποχώρησε η αστυνομία από την πλατεία Ταξίμ, έπειτα από εντολή του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πολλές οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν τις βιαιότητες των δυνάμεων της τάξης και η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι υπάρχουν δύο νεκροί και τουλάχιστον χίλιοι τραυματίες– στοιχεία που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή.

Οι συμμαχικές δυτικές χώρες, οι ΗΠΑ και η Βρετανία, κάλεσαν την τουρκική κυβέρνηση να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το βράδυ του Σαββάτου στη Νέα Υόρκη για να δηλώσουν την υποστήριξή τους στους διαδηλωτές στην Τουρκία.

Οι συγκρούσεις στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 79 άνθρωποι, εκ των οποίων 53 πολίτες και 26 αστυνομικοί, ανακοίνωσε αργά χθες ο υπουργός Εσωτερικών Μουάμερ Γιουλέρ.

Η αστυνομία συνέλαβε 939 διαδηλωτές σε τουλάχιστον 90 διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε 48 πόλεις, όπως διευκρίνισε.

Αντιμέτωπος με ένα από τα μεγαλύτερα κινήματα διαμαρτυρίας μετά την άνοδο του κόμματός του στην εξουσία το 2002, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ραγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή στις δυνάμεις της τάξης να αποχωρήσουν από την πλατεία και το μικρό πάρκο Γκεζί.

Η ανακοίνωση από τις αρχές της καταστροφής του πάρκου για την διαμόρφωση του χώρου βάσει ενός νέου οικιστικού σχεδίου, προκάλεσε τις οργισμένες και μαζικές διαδηλώσεις.

Σε 939 συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία κατά τα επεισόδια που σημειώθηκαν σε 90 διαδηλώσεις

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 939 ανθρώπους σε 90 διαφορετικές διαδηλώσεις σε όλη την Τουρκία, ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Μουαμέρ Γκιουλέρ.

«Έγιναν 939 συλλήψεις σε διάφορες πόλεις. Ορισμένοι από τους συλληφθέντες έχουν ήδη αφεθεί ελεύθεροι», είπε ο Γκιουλέρ σε δημοσιογράφους.

Με βάση τις δηλώσεις του, που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση, 79 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στις ταραχές που πυροδοτήθηκαν από το σχέδιο της κυβέρνησης να κατασκευάσει στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης ένα εμπορικό κέντρο, αντίγραφο ενός στρατώνα της οθωμανικής περιόδου, στη θέση ενός πάρκου.

Κίνημα εξέγερσης: Αιματηρές συγκρούσεις διαδηλωτών -αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη

Τεταμένη, αλλά χωρίς να σημειώνονται επεισόδια, παραμένει η κατάσταση στην Τουρκία, με χιλιάδες διαδηλωτές να έχουν κατακλύσει την πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, μετά την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων.

Είχαν προηγηθεί σχεδόν δύο 24ωρα σφοδρών συγκρούσεων, όπου σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία και την Ένωση Ιατρικών Συλλόγων Τουρκίας, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 1.000 τραυματίστηκαν μόνο στην Κωνσταντινούπολη. Συγκέντρωση συμπαράστασης στους Τούρκους διαδηλωτές έγινε κι εδώ στην Αθήνα έξω από την Τουρκική Πρεσβεία.

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν με αφορμή ένα οικιστικό σχέδιο και εξελίχθηκαν σε διαμαρτυρία για την αστυνομική βία και την κυβερνητική πολιτική, με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης Ερντογάν, την οποία κατηγορούν ότι επιδιώκει την «ισλαμοποίηση» της τουρκικής κοινωνίας. Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι έγιναν λάθη από την αστυνομία, ζήτησε όμως τον άμεσο τερματισμό των διαδηλώσεων.

Η εκτεταμένη χρήση βίας από την αστυνομία έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, με τις ΗΠΑ και την ΕΕ να ζητούν από την κυβέρνηση αυτοσυγκράτηση.

 

Διαδηλώσεις Τούρκων σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Η διαμαρτυρία για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Ερντογάν πολύ γρήγορα πέρασε τα σύνορα της Τουρκίας. Σήμερα διοργανώθηκαν διαδηλώσεις με τη συμμετοχή Τούρκων πολιτών και ακτιβιστών στη Μαδρίτη και τις Βρυξέλλες.

 

Ανησυχία για την υπερβολική χρήση βίας από την τουρκική αστυνομία και το μεγάλο αριθμό των τραυματιών εκφράζουν η Ουάσιγκτον και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.