του Γιάννη Ζουμπουλάκη
Η μόνη είδηση που προέκυψε από την συνέντευξη Τύπου που το μεσημέρι της Τετάρτης 5 Ιουνίου έδωσε το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στους χώρους του Υπουργείου Πολιτισμού, ήταν ότι το Κέντρο δεν …κλείνει.
Είδηση όμως ήταν ότι για πρώτη φορά ο καφές και η πορτοκαλάδα που συνήθως προσφέρονται πριν τις συνεντεύξεις Τύπου στο ΥΠΠΟ δεν είχαν την συνοδεία κέικ και κουλουριών_ προφανώς λόγω περικοπών.
Ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα Πολιτισμού κ. Κώστας Τζαβάρας διαβεβαίωσε ότι η λειτουργία του κινηματογραφικού θεσμού συνεχίζεται κανονικά, σε αντίθεση με την φημολογία που είχε προκύψει από συνέντευξη του άτυπου συμβούλου του σε θέματα κινηματογραφίας Γιάννη Σολδάτου.
Παρ’ όλ’ αυτά, ο κ. Τζαβάρας δεν άσκησε κριτική στον κ. Σολδάτο λέγοντας ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει όποια γνώμη θέλει.
Κατά τα άλλα, ήταν σαν να έβλεπες την ταινία «Η μέρα της μαρμότας» όπως πολύ σωστά ειπώθηκε στην συν. Τύπου. Ακούστηκαν τα ίδια και τα ίδια που ακούγονται εδώ και δεκαετίες και που παρά την τροποποίηση του νόμου περί κινηματογράφου, εξακολουθούν να μην υλοποιούνται.
Για μια ακόμη φορά ακούστηκε ότι πρέπει να βρεθεί λύση ώστε να τηρείται ο νόμος και τα τηλεοπτικά κανάλια να αποδίδουν το περίφημο 1,5 % στον κινηματογράφο και που πλην της ΕΡΤ και της Nova δεν το κάνουν.
Για μια ακόμη φορά ακούστηκε η ανάγκη να γυρίζονται αλλοδαπές ταινίες στην Ελλάδα.
Για μια ακόμη φορά ακούστηκε η ανάγκη διεκδίκησης των από το 2006 οφειλών του Δημοσίου προς το Ε.Κ.Κ., από επιστροφή Φ.Π.Α. (έχει αποδοθεί ολοκληρωτικά στο Ε.Κ.Κ. μέχρι και το 2010 και συνεχίζεται η αποπληρωμή για το 2011).
Για όλους τους παραπάνω στόχους όμως αλλά και πολλούς άλλους, για μια ακόμη φορά, δεν ειπώθηκε το πώς θα επιτευχθούν.
Ενδεχομένως το πιο ενθαρρυντικό στοιχείο να ήταν η δήλωση του γενικού διευθυντή του Ε.Κ.Κ. κ. Γρηγόρη Καραντινάκη ότι ως το φθινόπωρο θα έχουν αποπληρωθεί τα χρέη του Κέντρου προς παραγωγούς, σκηνοθέτες, σεναριογράφους, εργαστήρια, τεχνικούς_ ό,τι αφορά τη ραχοκοκαλιά της κινηματογραφικής κοινότητας.
Η ενίσχυση και προώθηση των 43 ελληνικών ταινιών για το 2012 -2013 αγγίζει το ποσόν των 256.848 ευρώ, ενώ το 2013 εγκρίθηκε το ποσό του 1.123.000€ για την παραγωγή και ενίσχυση 6 ταινιών μεγάλου μήκους, 5 ταινιών μικρού μήκους, 12 σχεδίων ανάπτυξης σεναρίου καθώς και στο πρόγραμμα ολοκληρωμένων ταινιών: 10 μεγάλου μήκους, 4 ντοκιμαντέρ και 2 μικρού μήκους.
Ενα εξίσου ευχάριστο στοιχείο είναι ότι η Ελλάδα συμμετείχε σε 374 διεθνή φεστιβάλ και 170 πολιτιστικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με πρεσβείες, μουσεία, ιδρύματα και συλλόγους ομογενών κατά την περίοδο 2011- 2013. Κατά το διάστημα αυτό απονεμήθηκαν 56 βραβεία σε ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους. Αυτή τη στιγμή ετοιμάζονται αφιερώματα στο Τορόντο τον Σεπτέμβρη και στην Ρέκιεβικ τον Οκτώβριο του 2013.
Ωστόσο, αν κάτι θα πρέπει να προκαλέσει ανησυχία από τα λεχθέντα της συνέντευξης Τύπου είναι η αποκαρδιωτική πτώση των εισιτήριων στο πρώτο πεντάμηνο του 2013, σε ποσοστό περίπου 22%.
Ακόμα και γι’ αυτό όμως, ακούστηκε ένα «πρέπει» και όχι το «πως». Θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από την πολιτεία ώστε να δοθούν κίνητρα, καθώς και δράσεις με στόχο να επιστρέψει το κοινό στην αίθουσα.
Περί μουσείων και ΕΚΕΒΙ
Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου για το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ο κ. Τζαβάρας ανακοίνωσε ότι λύθηκε το θέμα με το ωράριο των Μουσείων, το οποίο θα είναι 8πμ – 8μμ για τους αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία που έχουν μεγάλη κίνηση ενώ για τους χώρους με μικρότερη κίνηση το ωράριο θα είναι 8πμ – 5μμ., διευκρινίζοντας ότι θα λυθούν και όλα τα συνδικαλιστικά αιτήματα που προκύπτουν από τις μετακινήσεις υπαλλήλων. Για ορισμένα μεγάλα γκρουπ τουριστών που θα θέλουν να επισκεφτούν αρχαιολογικούς χώρους θα λαμβάνεται ειδική μέριμνα.
Τέλος σε ερωτήσεις για τους εργαζόμενους του ΕΚΕΒΙ εξήρε τις ικανότητες τους και υποσχέθηκε ότι μετά το κλείσιμό του θα μετακινηθούν όπου μετακινηθεί και το αντικείμενο της εργασίας τους.
Γιάννης Μπασκόζος