Δημοσιεύτηκε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για συγχωνεύσεις και κλείσιμο φορέων του Δημοσίου

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Στην έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου που δίνει τη δυνατότητα σε υπουργούς να προχωρούν σε συγχωνεύσεις φορέων ή να αποφασίζουν για το κλείσιμό τους προχώρησε η κυβέρνηση.

Πρόκειται για μια γενική εξουσιοδότηση που δίδεται προς τους υπουργούς και όπως προκύπτει από τις πληροφορίες με αυτόν τον τρόπο θα μπει και το «λουκέτο» στην κρατική τηλεόραση της ΕΡΤ.

Ηδη έχουν υπάρξει αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο για το ενδεχόμενο του κλεισίματος της κρατικής τηλεόρασης από ΠαΣοΚ, ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο τα κόμματα, είτε μετέχουν στην κυβέρνηση, είτε όχι, δεν έχουν τοποθετηθεί επί της εκδόσεως των σχετικών προεδρικών διαταγμάτων.

«Δεν νοείται σύγχρονη χώρα και δη ευρωπαϊκή η οποία – έστω και για μία ώρα – να μη διαθέτει Δημόσια Τηλεόραση» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ, με αφορμή τις πληροφορίες για το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ.

«Η Δημοκρατική Αριστερά διαφωνεί ριζικά και είναι αντίθετη με την αναστολή της λειτουργίας  της ΕΡΤ και επαναλειτουργίας της μετά από “κάποιο” χρονικό διάστημα» διαμηνύει, ζητώντας «την άμεση συγκρότηση επιτροπής κοινής αποδοχής από εμπειρογνώμονες και πρόσωπα κύρους με στόχο εντός τριών μηνών να υποβάλλει στο Κοινοβούλιο επιχειρησιακό σχέδιο για μια σύγχρονη Δημόσια Τηλεόραση».

 

«Στο ενδιάμεσο διάστημα η ΕΡΤ δεν μπορεί παρά να λειτουργεί» επισημαίνει η ΔΗΜΑΡ, τονίζοντας ότι «τα γνωστά προβλήματα της ΕΡΤ είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολουθήθηκαν δεκαετίες τώρα και δεν έχουν καμία σχέση με το μνημόνιο και τις δανειακές συμβάσεις της χώρας».

 

«Η ενδεχόμενη αναστολή λειτουργίας της ΕΡΤ υποδηλώνει με το χειρότερο τρόπο τη μετάθεση, αλλά και την επικρότηση τελικώς της αδυναμίας και των αντιστάσεων που συνεχίζουν να υπάρχουν απέναντι στις μεταρρυθμίσεις» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

 

«Είναι σαφές ότι είναι αναγκαίος ο εξορθολογισμός και η αναδιοργάνωση της ΕΡΤ. Εξορθολογισμός, ο οποίος όμως  δεν είναι δυνατόν να επιχειρείται πρόχειρα και χωρίς κανένα σχέδιο. Το ίδιο αναγκαία είναι και η ριζική αποκοπή της Δημόσιας Τηλεόρασης από τις εκάστοτε κυβερνητικές επιθυμίες και σκοπιμότητες, τα ποικίλα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, καθώς και από τις πελατειακές σχέσεις παντός τύπου» σημειώνει η ΔΗΜΑΡ.

 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Σκουρλέτης εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Τα σενάρια που διαρρέονται τις τελευταίες ώρες περί αιφνίδιας διάλυσης της ΕΡΤ αποτελούν την κορύφωση μιας στρατηγικής συρρίκνωσης και υποβάθμισης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης εκ μέρους της κυβέρνησης.

Για την κυβέρνηση η δημόσια ΕΡΤ είναι αναγκαία  μόνο όταν αυτή παίζει το ρόλο του εκτελεστικού βραχίονα της κυβερνητικής προπαγάνδας, αδιαφορώντας πλήρως για το εάν και κατά πόσο εκπληρώνει τον σκοπό της ως ένας ανεξάρτητος και αξιόπιστος οργανισμός στην υπηρεσία της πολυφωνικής ενημέρωσης  και του πολιτισμού.

 

Η ΕΡΤ, όμως, δεν ανήκει στην κυβέρνηση αλλά στο ελληνικό λαό, ο οποίος την πληρώνει απαιτώντας να αποτελεί ένα υπόδειγμα αδέσμευτης και πλουραλιστικής ενημέρωσης.

 

Στα σχέδια της κυβέρνησης για την πλήρη απαξίωση και διάλυση της ΕΡΤ θα σταθούμε απέναντι και θα αγωνισθούμε για την αναβάθμισή της μαζί με τους εργαζόμενούς της, ανταποκρινόμενοι στις απατήσεις της ελληνικής κοινωνίας».

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.