Αίγυπτος: Τελεσίγραφο 48 ωρών από το στρατό

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων της Αιγύπτου διεμήνυσε προς την κυβέρνηση της χώρας ότι έχει 48 ώρες για να απαντήσει στο λαό και να ικανοποιήσει τα αιτήματά του, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση, ο στρατός θα προσφέρει τον δικό του «οδικό χάρτη για το μέλλον» της χώρας.

Σε μία ανακοίνωση την οποία ανέγνωσε στην κρατική τηλεόραση, ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι χαρακτήρισε τις μαζικές διαδηλώσεις που σημειώθηκαν χθες, με κεντρικό αίτημα να παραιτηθεί ο ισλαμιστής πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, μια «χωρίς προηγούμενο» έκφραση της λαϊκής βούλησης.

Ο Μόρσι, μαζί με τον πρωθυπουργό Χισάμ Καντίλ, είχε συνάντηση με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με ανακοίνωση η οποία αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα της αιγυπτιακής προεδρίας στο Facebook.

Η ανακοίνωση αναρτήθηκε στη σελίδα λίγο μετά το αυστηρό τελεσίγραφο που απηύθυνε ο στρατηγός αλ Σίσι. Μάλιστα στην ιστοσελίδα της αιγυπτιακής προεδρίας στο Facebook έχει αναρτηθεί και μια φωτογραφία που απεικονίζει τον Μόρσι με τον Καντίλ και τον στρατηγό Σίσι να κάθονται σε πολυθρόνες χαμογελώντας. Δεν είναι σαφές το πότε είχε ληφθεί αυτή η φωτογραφία.

Πάντως το δεύτερο μεγαλύτερο σε κοινοβουλευτική ισχύ ισλαμικό κόμμα της Αιγύπτου εξέφρασε φόβους για επάνοδο του στρατού στην πολιτική ζωή μετά την ανακοίνωση του επιτελείου των ένοπλων δυνάμεων για το τελεσίγραφο των 48 ωρών.

Το κόμμα Νουρ πιστεύει πως απειλείται η εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου από τον διχασμό ανάμεσα στους ισλαμιστές που κυβερνούν και τους αντιπάλους τους, δήλωσε ο Χάλεντ Αλάμ Εντίν, ανώτατο στέλεχος του κόμματος, στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας αλ Αχράμ. «Αλλά έχουμε φόβους για την επιστροφή του στρατού για άλλη μια φορά στo πολιτικό προσκήνιο σε κυρίαρχο ρόλο», πρόσθεσε.

Οι διαδηλωτές ψέλνουν τον εθνικό ύμνο στη θέα του στρατού

Εν τω μεταξύ, χιλιάδες διαδηλωτές ζητωκραύγασαν και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο της Αιγύπτου σήμερα, όταν τουλάχιστον πέντε ελικόπτερα του στρατού πέταξαν σε χαμηλό ύψος πάνω από το Κάιρο, ανεμίζοντας τη σημαία της Αιγύπτου.

Οι διαδηλωτές στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου και έξω από το προεδρικό μέγαρο χαιρέτισαν με αυτό τον τρόπο την ανακοίνωση του στρατού για το τελεσίγραφο των 48 ωρών στους πολιτικούς για να άρουν το πολιτικό αδιέξοδο.

Σύμφωνα με πολλούς από τους διαδηλωτές η ανακοίνωση του στρατού ουσιαστικά σηματοδοτεί την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

«Είναι μια σπουδαία δήλωση», είπε ο Σάγεντ, ένας 40χρονος επιχειρηματίας, μιλώντας στην πλατεία Ταχρίρ. «Ο Μόρσι θα έχει φύγει σε δυο ημέρες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Παράλληλα το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ απέφυγε σήμερα να κάνει οποιαδήποτε υπόθεση σχετικά με το τι μπορεί να συμβεί στην Αίγυπτο τις επόμενες 48 ώρες, και πρόσθεσε ότι ακόμη «μελετά» την ανακοίνωση του επιτελείου των ένοπλων δυνάμεων.

«Είμαστε στην διαδικασία της εξέτασης της ανακοίνωσης. Δεν είμαστε εντελώς βέβαιοι τι πρόκειται να συμβεί (…) τις επόμενες 48 ώρες, κι έτσι δεν θα ήθελα να κάνω καμιά υπόθεση», είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζορτζ Λιτλ.

«Θα έλεγα πάντως ότι υποστηρίζουμε –όπως έχει πει ο πρόεδρος (των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα)– την διαδικασία μετάβασης της Αιγύπτου στην δημοκρατία και αυτή η διαδικασία προϋποθέτει συμβιβασμούς από όλους. Ελπίζουμε ότι όλοι οι Αιγύπτιοι θα βρουν έναν τρόπο να εργαστούν ειρηνικά για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα».

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.