Νύχτα βίας με επτά νεκρούς στην Αίγυπτο

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει η Αίγυπτος, καθώς οξύνονται οι συγκρούσεις μεταξύ των αντιπάλων και των υποστηρικτών του προέδρου της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι. Στις ταραχές που ξέσπασαν χθες τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 600 τραυματίστηκαν, όπως ανακοίνωσαν ιατρικές και αστυνομικές πηγές.

Πέντε εκ των νεκρών πυροβολήθηκαν σε πόλεις νότια του Καΐρου, ενώ δύο ακόμα σκοτώθηκαν εξαιτίας πυροβολισμών κατά τη διάρκεια επίθεσης στα κεντρικά γραφεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε προάστιο της πρωτεύουσας, αναφέρουν ιατρικές πηγές.

Εκατοντάδες άνθρωποι επιτέθηκαν στο κτίριο ρίχνοντας πέτρες και βόμβες μολότοφ, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά.

Το αιγυπτιακό πρακτορείο Ειδήσεων, ΜΕΝΑ, ανέφερε ότι τουλάχιστον 11 άνθρωποι μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο εξαιτίας τραυματισμών που έφεραν από σκάγια καραμπίνας και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, 613 άτομα τραυματίστηκαν σε ολόκληρη τη χώρα εξαιτίας των συγκρούσεων.

Μαζικό κύμα διαδηλώσεων

Χιλιάδες αντιτιθέμενοι στον Μόρσι, συγκεντρώθηκαν την Κυριακή έξω από το προεδρικό μέγαρο, στα ανατολικά του Καΐρου, υψώνοντας συμβολικά κόκκινες κάρτες και ζητώντας την παραίτηση του προέδρου και τη προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Μια τεράστια διαδήλωση κατά του Μόρσι πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ταχρίρ, η οποία είχε αποτελέσει κομβικό σημείο για τις διαμαρτυρίες που ανάγκασαν τον πρώην πρόεδρο της χώρας, Χόσνι Μουμπάρακ, να παραιτηθεί, δύο χρόνια νωρίτερα.

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι ο Μόρσι, ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας, έχει αποτύχει να αντιμετωπίσει μείζονα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα.

Οι σύμμαχοι του Μόρσι υποστηρίζουν ότι η αντιπολίτευση επιδιώκει να ανατρέψει την υπάρχουσα κυβέρνηση με στόχο να αναλάβει την εξουσία.

Σε σειρά διαμαρτυριών που οργανώθηκαν από την αντιπολίτευση την Κυριακή σε ολόκληρη την Αίγυπτο, οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Φύγε» και «ο λαός θέλει να ανατραπεί το καθεστώς –συνθήματα που θυμίζουν την εξέγερση κατά του Μουμπάρακ.

Αντίπαλοι του Μόρσι πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ στα κεντρικά γραφεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε προάστιο του Καΐρου, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Σύμφωνα με τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, οι οπαδοί του Μόρσι, που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο, απάντησαν με πυροβολισμούς, τραυματίζοντας έξι άτομα.

Ο Μόρσι πραγματοποίησε συνάντηση την Κυριακή με τον πρωθυπουργό της χώρας, Χεσάμ Καντίλ, προκειμένου να επανεξετάσουν την κατάσταση σε επίπεδο ασφάλειας, δήλωσε ο προεδρικός εκπρόσωπος. «Ο πρόεδρος επικοινώνησε επίσης με τους υπουργούς Άμυνας, Εσωτερικών και Υγείας και συζήτησε θέματα που αφορούν στην προστασία των διαδηλωτών, των συνόρων και των κρατικών θεσμών», είπε ο εκπρόσωπος Ιχάμπ Φαχμί.

«Η δημοκρατία δεν είναι κάτι που μπορείς να κάνεις από καπρίτσιο… ο Μόρσι εκλέγει από το 51 τοις εκατό των πολιτών. Αυτό σημαίνει ότι το 49 τοις εκατό δεν τον ψήφισε. Είναι μια δίκαιη συμφωνία. Απλά πρέπει να το καταλάβουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Γκεχάντ αλ-Χαντάντ.

Ο Χαντάντ δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων πως ευελπιστεί ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά, αλλά προειδοποίησε ενάντια σε κάθε προσπάθεια για εισβολή στο προεδρικό μέγαρο. «Οι τοίχοι του προεδρικού μεγάρου αποτελούν κόκκινη γραμμή», είπε.

Πολλά γραφεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας πυρπολήθηκαν την Κυριακή στην Καλούμπια, βόρεια του Καΐρου, στην Σαρκίγια και την Ντακάλιγια, στο Δέλτα του Νείλου, ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Ο Μόρσι έχει κάνει λάθη και θέλει να τα διορθώσει»

«Ο πρόεδρος, Μοχάμεντ Μόρσι, γνωρίζει ότι έχει κάνει λάθη και εργάζεται ώστε να τα διορθώσει», δήλωσε την Κυριακή ο εκπρόσωπός του, Ομάρ Αμέρ μετά τις μαζικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη ημέρα, ζητώντας την παραίτηση του προέδρου.

Ο Αμέρ είπε ότι ο Μόρσι έχει λάβει σοβαρά υπόψη του τις επανειλημμένες εκκλήσεις για εθνικό διάλογο. «(Ο Μόρσι) ανακοίνωσε σε όλους του αιγυπτίους πολίτες ότι έχει κάνει λάθη και βρίσκεται ήδη στη διαδικασία διόρθωσής τους», δήλωσε ο Αμέρ σε συνέντευξη Τύπου, μετά τις κινητοποιήσεις εκατομμυρίων διαδηλωτών που απαιτούσαν την απομάκρυνση του Μόρσι από την εξουσία.

Ανέφερε ακόμη ότι ο Μόρσι συμφωνεί για τη διεξαγωγή διαλόγου και είναι διατεθειμένος να ακούσει όλες τις απόψεις, επαναλαμβάνοντας τις προηγούμενες εκκλήσεις του προέδρου για εθνικό διάλογο, τις οποίες η αντιπολίτευση είχε απορρίψει.

«Θέλω να επιβεβαιώσω μια αλήθεια, εάν υπάρχει συνολική έλλειψη ανταπόκρισης σε αυτή την πρωτοβουλία και δεν υπάρχει ενδιαφέρον από καμία πλευρά, τι νομίζετε ότι μπορεί να κάνει η προεδρία», είπε.

«Η προεδρία περιμένει τώρα να δει την οποιαδήποτε αντίδραση, όσο μικρή κι αν είναι, ώστε να βρει ένα πάτημα να συνεχίσει».

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.