Τουρκία: Δε θα παίρνουν φοιτητικά δάνεια όσοι συμμετέχουν σε διαδηλώσεις

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

«Τέλος» στη χορήγηση δανείων σε φοιτητές που συμμετέχουν σε μποϊκοτάζ, φωνάζουν συνθήματα ή παίρνουν μέρος σε διαδηλώσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Ανώτατο Ίδρυμα Εκπαιδευτικών Δανείων και Εστιών (ΚΥΚ), το επίσημο όργανο για τη χορήγηση δανείων σε φοιτητές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση όσοι συμμετέχουν σε «αντίσταση, μποϊκοτάζ, καταλήψεις, γράφουν ή ζωγραφίζουν τοίχους, φωνάζουν συνθήματα κ.λ.π.» δε θα επιλέγονται για φοιτητικό δάνειο καθώς αυτές οι δραστηριότητες αποτελούν «παραβίαση του δικαιώματος στην εκπαίδευση» σύμφωνα με το ΚΥΚ.

Στα εκπαιδευτικά ιδρύματα που αυτός/ αυτή φοιτεί, όπως επίσης και στις εστίες που αυτός/ αυτή κατοικεί, ακόμη και έξω από το εκπαιδευτικό ίδρυμα ή την εστία, είτε μεμονωμένα είτε συλλογικά, σε οποιαδήποτε μορφή, αυτοί που εμπλέκονται σε γεγονότα αναρχίας και τρομοκρατίας, σε συμπεριφορές που παραβιάζουν το δικαίωμα στην εκπαίδευση (αντίσταση, μποϊκοτάζ, κατάληψη, με συνθήματα)» θεωρούνται ακατάλληλοι για τη χορήγηση φοιτητικού δανείου και συγκαταλέγονται στην ίδια κατηγορία με όσους μεταφέρουν οποιοδήποτε είδος όπλου ή αιχμηρού αντικειμένου.

Ερωτήματα έχουν εγείρει σχετικά με την ημερομηνία της ανακοίνωσης που αφορά στις προϋποθέσεις για τη λήψη δανείων και κατά πόσο αυτή έρχεται μετά τις πρόσφατες διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί.

Παρόλο που οι προϋποθέσεις υπήρχαν στα καταστατικά του ΚΥΚ από τη δεκαετία του 2000, φαίνεται πως το συγκεκριμένο Ίδρυμα αποφάσισε να τονίσει δράσεις όπως η συμμετοχή σε αντίσταση, το μποϊκοτάζ και τα συνθήματα στην ανακοίνωση για το επερχόμενο ακαδημαϊκό έτος, για πρώτη φορά.

Η εν λόγω προϋπόθεση δεν υπάρχει στην επίσημη ιστοσελίδα του ΚΥΚ, όπου οι πληροφορίες αναφορικά με τα γενικά κριτήρια επιλογής φοιτητικού δανείου για τα προηγούμενα χρόνια είναι διαθέσιμες.

Πηγή: Hurriyet

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.