Θεοδόσης Πελεγρίνης: Απαράδεκτη η συνέχιση του κλεισίματος της ΕΡΤ

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Σε πύρινη καταγγελία κατά του κλεισίματος της ΕΡΤ προέβη τη νύχτα της Δευτέρας ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης.

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας, που γίνεται στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου, ο κ.Πελεγρίνης χαρακτήρισε ατόπημα το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και επέκρινε την κυβερνητική ολιγωρία στο θέμα της επαναλειτουργίας της.

Η πλήρης δήλωση του κ.Πελεγρίνη:

 

«Δράττομαι της ευκαιρίας να πω-δε μιλάω πολιτικά-μιλάω από καθαρά ανθρώπινη άποψη, γι αυτό που συνέβη, το ατόπημα-για να μη χρησιμοποιήσω πιο βαρύγδουπη έκφραση, στις 11Ιουνίου, που έκλεισε η δημόσια τηλεόραση. Απαράδεκτο.

 

Και δε μιλάω για τους ανθρώπους που βρίσκονται στο δρόμο. Αυτό είναι ένα άλλης τάξεως ζήτημα, που πρέπει να σκεφτεί κανένας. Μιλάω γιατί κλείνει μια πόρτα πολιτισμού. Διαλόγου. Κι αν κάτι μας έχουν δώσει οι αρχαίοι, αυτό δεν είναι ούτε η ελευθερία ούτε η δημοκρατία, αυτές οι έννοιες έχουν αλλάξει. Είναι ο διάλογος. Από τη πρώτη στιγμή που έγινε η φιλοσοφία, έγινε και ο διάλογος.

 

Είπε ο Θαλής ότι η αρχή του κόσμου είναι το νερό και είπε ο Αναξίμανδρος, όχι είναι το άπειρο…Είπε ο Ηράκλειτος, “τα πάντα ρεί” και του λέει ο Κρατίνος ο μαθητής του, όχι…. Μίλησε ο Πλάτων για τις ιδέες, το κόσμο των ιδεών, τις αμφισβήτησε ο Αριστοτέλης, 20 χρόνια μαθητής του. Οι πιο αυστηροί παρισακτητές των μεγάλων φιλοσόφων είναι οι μαθητές τους….

 

Μάθαμε να συζητάμε χάρις στους αρχαίους Ελληνες. Ο Πλάτων λέει, πως η φιλοσοφία είναι διαλεκτική. Αυτό λοιπόν το προνόμιο που έδωσε στο δυτικό κόσμο , ο αρχαίος ελληνικός κόσμος, εμείς οι νεοέλληνες , το στερούμε….Το κλείσιμο της ΕΡΤ, είναι κλείσιμο στο διάλογο…Ας το σκεφτούμε αυτό. Εμείς, μόνο τη λύπη μας μπορούμε να εκφράσουμε …..Αλλά κάτι πρέπει να γίνει….Έχουν περάσει τόσες εβδομάδες κι είμαστε χωρίς δημόσια τηλεόραση. Δε μιλάω για τη καρικατούρα που υπάρχει τώρα τη Δ.Τ…..»

 

Ο κ.Πελεγρίνης έκανε τις δηλώσεις του αμέσως μετά το τέλος της παράστασης του θεατρικού έργου «Σοπενχάουερ», που έγραψε και παρουσίασε ως ερμηνευτής ο ίδιος στην Άουλα της Φιλοσοφικής Σχολής παρουσία εκατοντάδων συνέδρων από όλο τον κόσμο.

 

Το κοινό τον χειροκρότησε ενθουσιωδώς τόσο για την ερμηνεία του, όσο και για τις δηλώσεις του σχετικά με την ΕΡΤ.

 

Το Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας, που διοργανώνεται κάθε πέντε χρόνια και στο οποίο συμμετέχουν οι σημαντικότεροι φιλόσοφοι της εποχής μας, μεταξύ των οποίων και ο γερμανός Γιούργκεν Χάμπερμας, είναι, όπως είπε ο κ.Πελεγρίνης, το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός που έγινε στην Ελλάδα από το 1950.

 

Στα επίσημα εγκαίνια του συνεδρίου που έγιναν την περασμένη Κυριακή στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, οι χιλιάδες παρευρισκόμενοι αποδοκίμασαν έντονα τον υπουργό πολιτισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο.

 

Τα χθεσινά χειροκροτήματα του κοινού ύστερα από τις δηλώσεις του κ.Πελεγρίνη αποτελούν έτσι τη δεύτερη δημόσια αποδοκιμασία του ίδιου και της κυβέρνησης από το συνέδριο.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.