Ανοιξαν τάφο στην Φλωρεντία αναζητώντας την «Μόνα Λίζα» του Ντα Βίντσι

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ιταλοί ερευνητές άνοιξαν οικογενειακό τάφο στη Φλωρεντία, αναζητώντας τα λείψανα με τα οποία θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν την ταυτότητα της γυναίκας, το αινιγματικό χαμόγελο της οποίας απαθανάτισε ο ιδιοφυής Λεονάρντο Ντα Βίντσι σε έναν από τους διασημότερους πίνακες, την περίφημη «Μόνα Λίζα».

 

Οι ερευνητές άνοιξαν μια μικρή τρύπα στο πέτρινο δάπεδο της βασιλικής Σαντίσιμα Ανουντσιάτα, της εκκλησίας όπου βρίσκεται η οικογενειακή κρύπτη της οικογένειας Τζοκόντο, στην οποία είχαν θαφτεί ο έμπορος μεταξιού Φραντσέσκο ντελ Τζοκόντο και δυο γιοι που απέκτησε με την σύζυγό του, την Λίζα Γκεραρντίνι ντελ Τζοκόντο. Η τελευταία πιστεύεται ότι υπήρξε το μοντέλο για το διάσημο πορτρέτο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, στις αρχές του 16ου αιώνα.

Έχουν διατυπωθεί δεκάδες θεωρίες για το ποια ήταν στην πραγματικότητα η «Μόνα Λίζα». Ο Σιλβάνο Βιντσέτι, συγγραφέας και ερευνητής, επικεφαλής της εθνικής επιτροπής για την προώθηση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Ιταλίας, σκοπεύει να κάνει εξετάσεις DNA στα οστά που θα βρει στην κρύπτη και να συγκρίνει τα αποτελέσματα με εκείνα από τις εξετάσεις DNA στα οστά τριών γυναικών που είχαν ενταφιαστεί σε ένα γειτονικό μοναστήρι.

Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι η Γκεραρντίνι πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής της στη μονή Σάντα Ούρσουλα, όπου από πέρυσι έχει ξεκινήσει η αναζήτηση των λειψάνων της. Ο Βιντσέτι θεωρεί ότι μία από τις τρεις σορούς που βρέθηκαν εκεί πιθανότατα ανήκει στη Μόνα Λίζα.

 

Ο Βιντσέτι ελπίζει ότι κάποια από τα οστά που βρίσκονται στην κρύπτη πίσω από την Αγία Τράπεζα της Σαντίσιμα Ανουντσιάτα θα ανήκουν σε κάποιον συγγενή εξ αίματος της μούσας του Λεονάρντο, ενδεχομένως στο γιο της, τον Πιέρο.

Ο Σιλβάνο Βιντσέτι συγγραφέας και ερευνητής, επικεφαλής της εθνικής επιτροπής για την προώθηση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Ιταλίας και η ομάδα των ερευνητών ανοίγουν τρύπα στην κρύπτη εντός της βασιλικής της Σαντίσιμα Ανουντσιάτα, στην Φλωρεντία.

Εφόσον ταυτοποιηθούν τα DNA των δύο σορών, οι ειδικοί θα μπορέσουν να αναδημιουργήσουν το πρόσωπο της Γκεραρντίνι από τα οστά της και να το συγκρίνουν με την εικόνα του πίνακα.

Ο επικεφαλής των ερευνών, Σιλβάνο Βιντσέτι. Οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να ανακαλύψουν μέσω τεστ DNA αν τα λείψανα γυναίκας που εντοπίστηκαν σε μοναστήρι πριν από δυο χρόνια, ανήκουν στην περίφημη Μόνα Λίζα του Ντα Βίντσι.

«Για πολλούς αιώνες, οι ιστορικοί όλου του κόσμου διατύπωναν διάφορες θεωρίες για αυτήν την αινιγματική, μυστηριώδη γυναίκα», είπε στους δημοσιογράφους έξω από τη βασιλική Σαντίσιμα Ανουντσιάτα.


Ο πιο διάσημος πίνακας στο Μουσείο του Λούβρου

«Εάν βρούμε τη σύνδεση μεταξύ μητέρας και παιδιού, τότε θα έχουμε βρει τη Μόνα Λίζα», σημείωσε ο Βιντσέτι και πρόσθεσε:

«Εφόσον επιτύχουμε, θα μπορέσουμε να απαντήσουμε σε τρία ερωτήματα που στοιχειώνουν επί χρόνια τους ιστορικούς και τους λάτρεις της τέχνης: Ήταν η Γκεραρντίνι το μοντέλο για τη Μόνα Λίζα; Ή ήταν κάποιο άλλο μοντέλο, όπως λένε μερικοί; Ή μήπως ήταν απλώς ένα δημιούργημα της φαντασίας του ζωγράφου».

Το άνοιγμα του τάφου της οικογένειας Τζοκόντο για πρώτη φορά μετά από 300 χρόνια, συνιστά μια κρίσιμη φάση στην έρευνα του Βιντσέτι και της ομάδας του. Οι ίδιοι επιστήμονες το 2010 είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο μυστηριώδης θανάτος το 1610, ενός άλλου Ιταλού δασκάλου, του Καραβάτζιο, προήλθε πιθανότατα από το μόλυβδο που περιείχαν τα χρώματα που χρησιμοποιούσε στα έργα του.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.