Πέθανε ο σκηνοθέτης Γιώργος Κατακουζηνός

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

του Γιάννη Ζουμπουλάκη

Σε ηλικία 70 ετών πέθανε ο σκηνοθέτης Γιώργος Κατακουζηνός, γνωστός κυρίως από την τεράστια εμπορική επιτυχία του στον κινηματογράφο με τον «Αγγελο» (1982), μια ταινία εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα που είχαν συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία: στις 7 Απριλίου του 1976, συνελήφθηκε και καταδικάστηκε σε ισόβια ο 19χρονος ναύτης Χρήστος Ρούσσος για τη δολοφονία του ερωτικού του συντρόφου και επίσης ναύτη 22χρονο Ανέστη Παπαδόπουλο.

Η ταινία του Κατακουζηνού που επρόκειτο να ακολουθήσει δέχτηκε πόλεμο γιατί το σενάριό της δεν γίνονταν δεκτό από το Υπουργείο Πολιτισμού, για τον φόβο αντιδράσεων. Πενταμελής επιτροπή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, εντέλει ενέκρινε την χρηματοδότηση, με ψήφους 4-1 (η αρνητική ψήφος ήταν της Φάνης Πάλλης-Πετραλιά) αλλά όταν η ταινία παίχθηκε ο Χ. Ρούσσος υπέβαλε μήνυση ισχυριζόμενος ανακρίβειες στο σενάριο.

Ωστόσο, η ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί ο Μιχάλης Μανιάτης ανέβασε την δημοτικότητά του Ρούσσου και μάλιστα  βοήθησε στην μείωση της ποινής του αφού το 1990, ο πρόεδρος της δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, του απένειμε χάρη.

Επίσης βασισμένη σε αληθινά γεγονότα ήταν η τρίτη ταινία του Κατακουζηνού «Ζωή (Μια ωραία πεταλούδα)» που γυρίστηκε το 1994 βασισμένη στην υπόθεση δολοφονίας της Ζωής Γαρμάνη από τον σύζυγό της, Παναγιώτη Φραντζή. Αφού την σκότωσε ο Φραντζής τεμάχισε την σορό της η οποία ανακαλύφθηκε στα σκουπίδια στις 24 Απριλίου του 1987.

Την ίδια χρονιά, το 1987 ο Κατακουζηνός παρουσίασε  την δεύτερη ταινία του, «Απουσίες», την ιστορία τριών γυναικών που ζουν μόνες στο κτήμα του πατέρα τους, όπου ένας γοητευτικός λοχαγός λειτουργεί ως καταλύτης.

Ο Κατακουζηνός γεννήθηκε το 1943 στην Αλεξάνδρεια και μετά τις κινηματογραφικές σπουδές του στην Αθήνα και το Παρίσι, εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη σε αρκετές ταινίες πριν υπογράψει την πρώτη δημιουργία του («Διωγμός», «Τα 201 καναρίνια», «Το μπλόκο» κ.α.) Υπήρξε επίσης σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση και ως το τέλος, παρά την ταλαιπωρημένη υγεία του ήταν ενεργό μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών. Τους τελευταίους μήνες νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Υγεία.

Η κηδεία του θα γίνει από το Α’ Νεκροταφείο την Τετάρτη 14 Αυγούστου στις 11.30

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.