Οι αναφορές για νεκρούς ήρθαν από τους αυτόπτες μάρτυρες ήδη τα πρώτα λεπτά μετά την επέμβαση, με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους καταλήγουν αργότερα να μιλούν για «πάνω από 500 νεκρούς».
Ο κίνδυνος νέας ανάφλεξης είναι ορατός, με νέες συγκρούσεις να σημειώνονται το μεσημέρι και σε άλλες πόλεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτηρίζει «εξαιρετικά ανήσυχητικές» τις αναφορές για νεκρούς, καλώντας τις δύο πλευρές σε «αυτοσυγκράτηση».
Η αιγυπτιακή τηλεοράση αναφέρει από την πλευρά της πως στην επιχείρηση πυροβολήθηκαν θανάσιμα δύο μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ κάνει επίσης λόγο για δεκάδες συλλήψεις. Ανάμεσα στους συλληφθέντες φέρεται να βρίσκονται και ηγετικά στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων.
Στη μεγαλύτερη από τις δύο συγκεντρώσεις, στο τζαμί Ραμπά αλ Ανταουγία, οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν ρίχνοντας δακρυγόνα χρησιμοποιώντας και μπουλντόζες. Στις εικόνες που μεταδίδονται, ο καπνός έχει καλύψει τις σκηνές ενώ σε ορισμένα σημεία λάστιχα έχουν πυρποληθεί.
Στη δεύτερη συγκέντρωση, στο Πανεπιστήμιο, τεθωρακισμένα οχήματα μπήκαν στην κατασκήνωση. Οι δυνάμεις ασφαλείαςκυριαρχούσαν πλήρως στο σημείο περίπου μίαμιση ώρα μετά την επέμβαση, ερευνώντας τις σκηνές που είχαν μείνει πίσω.
Ελικόπτερα του στρατού πετούσαν πάνω από τα δύο σημεία την ώρα της επέμβασης ενώ ξένοι ανταποκριτές μιλούσαν για συνεχείς ήχους πυροβολισμών. Σύμφωνα με τα αιγυπτιακά ΜΜΕ, γύρω από το τζαμί συνελήφθησαν 50 άτομα και γύρω από το Πανεπιστήμιο περίπου 150.
Όπως αναφέρει το Reuters, μόλις μία ώρα μετά την επέμβαση οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι μιλούσαν για 30 νεκρούς. Ύστερες αναφορές από το κόμμα ανέβαζαν ακόμη υψηλότερα τον αριθμό, ξεπερνώντας ακόμη και τους 100. Στην ιστοσελίδα του το CNN κάνει λόγο για 200 νεκρούς, σύμφωνα με τις δικές του πληροφορίες από την Μουσουλμανική Αδελφότητα.
Η επίσημη αιγυπτιακή τηλεόραση αναφέρει, όπως μεταδίδει το Al Jazeera, ότι στους συγκεντρωμένους είχε δοθεί η ευκαιρία να «αποχωρήσουν με ασφάλεια». Διακηρυγμένος στόχος των αρχών ήταν η διάλυση των συγκεντρώσεων να γίνει σταδιακά, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Νέες συγκρούσεις στο Κάιρο και σε άλλες πόλεις
Το μεσημέρι, μερικές ώρες μετά την έναρξη της επέμβασης -και ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας προχωρούσαν βαθύτερα στην συγκέντρωση στο τζαμί Ραμπά αλ Ανταουίγια- διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο Κάιρο αλλά και σε άλλες πόλεις.
Στην πρωτεύουσα, όπως μεταδίδει ανταποκριτής του Reuters, διαδηλωτές που προσπαθούσαν να πλησιάσουν στα σημεία των επεμβάσεων άρχισαν να πετούν πέτρες και μολότοφ στις δυνάμεις ασφαλείας που είχαν αποκλείσει τα δύο σημεία.
Οι αστυνομικοί απάντησαν με πυρά. Τουλάχιστον 20 άτομα, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του βρετανικού πρακτορείου, πυροβολήθηκαν στα πόδια.
Πριν το μεσημέρι, είχαν ακινητοποιηθεί όλα τα τρένα προς το Κάιρο ώστε να εμποδιστούν νέες συγκεντρώσεις.
Πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας αναφέρουν επίσης ότι υποστηρικτές του Μόρσι συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας στις πόλεις Μίνια και Ασιούντ, νοτιότερα του Καΐρου.
Στη Μίνια, έγινε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων εναντίον του πλήθους το οποίο είχε πυρπολήσει και τμήμα κοπτικής εκκλησίας. Στο Ασιούτ, περίπου 3.000 διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία.
Η Αίγυπτος περιδινίζεται βαθύτερα στο διχασμό
Το αίμα στους δρόμους θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως θα γαλβανίσει ακόμη περισσότερο τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, οι οποίοι επιμένουν πως όποια λύση θα πρέπει να γίνει στη βάση της «τήρησης της νομιμότητας» -δηλαδή στην αποκατάσταση του Μοχάμεντ Μόρσι στην προεδρία.
Κατά τα επεισόδια που είχαν προηγηθεί τη νύχτα σε άλλα σημεία του Καΐρου, τουλάχιστον ένας υποστηρικτής του Μόρσι πυροβολήθηκε θανάσιμα και άλλοι έντεκα τραυματίστηκαν μετά τις πορείες των ισλαμιστών στους δρόμους της Αιγύπτου, με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους να κατηγορούν αστυνομικούς με πολιτικά πως άνοιξαν πυρ σε συγκέντρωσή τους.
Οι δύο καθιστικές διαμαρτυρίες υπέρ του Μόρσι στο Κάιρο παρέμεναν μέχρι τώρα στη θέση τους, καθώς οι αρχές δεν είχαν προχωρήσει ακόμη σε επέμβαση παρά τις επανειλημμένες «προειδοποιήσεις».
Οι πυροβολισμοί σε άλλα σημεία στο Κάιρο το βράδυ της Τρίτης επιβεβαιώνουν πάντως, όπως σημειώνει το Reuters, ότι η χώρα παραμένει βαθύτατα διχασμένη παρά την ελάχιστη πρόοδο που φαίνεται να έχει σημειωθεί ώστε να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις.
Νωρίτερα την Τρίτη, στο κέντρο του Καΐρου είχαν ξεσπάσει συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και αντιτιθέμενων στον Μόρσι όταν οι πρώτοι έκαναν πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών. Οι αντιτιθέμενοι στον Μόρσι που βρίσκονταν στην περιοχή άρχισαν να τους πετούν πέτρες, και οι ισλαμιστές απάντησαν με τον ίδιο τρόπο μέχρι που η αστυνομία επενέβη με δακρυγόνα.