Το σκέφτεται ο Μ.Ομπάμα: “Δεν έχω αποφασίσει για την επίθεση στη Συρία”

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Τη στιγμή που όλα δείχνουν πώς οι ΗΠΑ και οι Σύμμαχοι τους είναι έτοιμοι να χτυπήσουν στρατιωτικά τη Συρία, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα εμφανίστηκε στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση (RBS) και δήλωσε πώς «δεν έχει ακόμη πάρει την τελική απόφαση για τον τρόπο αντίδρασης». Οι αντιδράσεις τόσο εντός των ΗΠΑ όσο και στη Βρετανία για τη νομική βάση μίας στρατιωτικής επιχείρησης, αλλά και οι κίνδυνοι που απορρέουν από πιθανούς βομβαρδισμούς, κάνει τον Ομπάμα να το… σκέφτεται.

«Αν πούμε με ένα σαφή και αποφασιστικό, αλλά πολύ περιορισμένο τρόπο, ότι στέλνουμε μία βολή ώστε να σταματήσουν, αυτό θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο μακροπρόθεσμα για την εθνική μας ασφάλεια», είπε ο Μπάρακ Ομπάμα εκφράζοντας τη βεβαιότητα πώς το Συριακό καθεστώς ευθύνεται για τη χρήση των χημικών.

Με τη δήλωση του αυτή ο Αμερικανός Πρόεδρος έδειξε πώς οι ΗΠΑ θέλουν να αποτρέψουν τον Σύριο Πρόεδρο να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα και το μήνυμα θα το στείλουν με περιορισμένης κλίμακας επιχειρήσεων, πιθανότατα με εκτόξευση πυραύλων κατά συγκεκριμένων στόχων στη Συρία. «Ο στόχος μιας περιορισμένης δράσης είναι να αποτραπεί η μελλοντική χρήση χημικών όπλων», ανέφερε.

Πρόσθεσε πώς «ο Λευκός Οίκος σχεδιάζει πιθανή στρατιωτική απάντηση», ενώ υποστήριξε πως χρειάζεται διεθνής υποστήριξη για κάτι τέτοιο. Κάτι που μέχρι στιγμής δεν υπάρχει.

Ρωσία και Κίνα που είναι στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αντιδρούν σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, ενώ ακόμη και εντός των ΗΠΑ και της Βρετανίας, των πρωτεργατών δηλαδή του σχεδιασμού μίας επιχείρησης σε βάρος της Συρίας καταγράφονται ισχυρές αντιδράσεις.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Τζον Μπόενερ ζήτησε από τον Μπαράκ Ομπάμα να παρουσιάσει προσωπικά τα επιχειρήματά του στο Κογκρέσο και τον αμερικανικό λαό για την πιθανότητα στρατιωτικής δράσης στη Συρία. Σε επιστολή που εστάλη στον Ομπάμα και η οποία εδόθη και στα μέσα ενημέρωσης, ο Μπόενερ ανέφερε ότι ο αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για την νομική βάση σχετικά με οποιαδήποτε χρήση στρατιωτικής δύναμης στη Συρία.

Στη Βρετανία, οι Εργατικοί «μπλόκαραν» τα σχέδια της κυβέρνησης του Ντειβιντ Κάμερον για επίθεση στη Συρία, αξιώνοντας πρώτα ο ΟΗΕ να παρουσιάσει τα στοιχεία για το αν και ποιος έριξε τα χημικά και εκ των υστέρων να ληφθεί η όποια απόφαση.

Οι Αμερικανοί επίσης εκφράζουν φόβους και για ενδεχόμενη μεγαλύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ στην υπόθεση της Συρίας, έστω και αν η επιχείρηση μπορεί να ξεκινήσει με περιορισμένης χρήσης πυραύλων cruise από απόσταση. Κι αυτό γιατί δεν μπορούν να προσδιοριστούν και να προβλεφθούν οι αντιδράσεις από τη Συρία, το Ιράν και τη Χεζμπολάχ.

Ο κ. Μπόενερ ζήτησε από τον Αμερικανό Πρόεδρο να ενημερώσει το Κογκρέσο και για τον προβλεπόμενο αντίκτυπο που θα έχουν πιθανές στρατιωτικές επιθέσεις στη Συρία.

Ο κίνδυνος να διολισθήσουν οι ΗΠΑ σε έναν πόλεμο με απώλειες σε ανθρώπινες ζωές ή να προκληθεί γενικευμένη κρίση στη Μέση Ανατολή σε βάρος των συμφερόντων τους είναι ορατός και κάνει τους Αμερικανούς να το σκέφτονται ιδιαίτερα αυτή τη φορά…

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.