Πέθανε ο «πατέρας» του κινηματογράφου Βοξ

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Σε ηλικία 81 ετών πέθανε την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου ο Θόδωρος Ρίγγας, ένας από τους πιο θρυλικούς αιθουσάρχες κινηματογράφων της Ελλάδας. Επί σειρά ετών ο Θ. Ρίγγας, που εκτός άλλων είχε διευθύνει τις θερινές αίθουσες Ριβιέρα και Βοξ στα Εξάρχεια και Αθηναία στο Κολωνάκι, διετέλεσε Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Επαγγελματιών Θερινών Κινηματογράφων (ΠΕΕΘΚ) δίνοντας αγώνες για την αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων του κλάδου του.

Η είδηση θανάτου του αναγγέλθηκε σε κηδειόχαρτο έξω από την αίθουσα Ριβιέρα που είναι σήμερα κλειστό λόγω πένθους.

Σε ότι αφορά την προώθηση και στήριξη ταινιών, μια από τις τεράστιες επιτυχίες του Θ. Ρίγγα είναι η περίπτωση της ταινίας «Σινεμά ο Παράδεισος» του Τζουζέπε Τορνατόρε. Η ταινία άνοιξε στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 1989 κόβοντας μόλις 65 εισιτήρια στην πρεμιέρα της.

Ωστόσο, ο έμπειρος αιθουσάρχης, γέννημα θρέμμα της Αρτας, παρατηρώντας τις αντιδράσεις του κοινού μετά την προβολή, αποφάσισε ότι η ταινία άξιζε να στηριχτεί, κάτι που έγινε αποκλειστικά στην αίθουσα Ααβόρα.

Από εκεί ουσιαστικά άρχισε η καριέρα μιας από τις πιο αγαπημένες ταινίες των τελευταίων 30 χρόνων στην χώρα μας. Το «Σινεμά ο Παράδεισος» αγαπήθηκε από χιλιάδες κόσμο και έκανε ρεκόρ συνεχόμενης προβολής, αφού συνεχίστηκε αποκλειστικά στον κινηματογράφο Ααβόρα για πάνω από΄έξι μήνες.

Την σκυτάλη της διεύθυνσης των αιθουσών που χειριζόταν ο Θ. Ρίγγας έχει πάρει εδώ και μερικά χρόνια ο ανηψιός του Σωτήρης.

Ο Θ. Ρίγγας κηδεύτηκε το απόγευμα της Πέμπτης 19 Σεπτεμβρίου στο Νεκροταφείο Ζωγράφου.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.