της Λαμπρινής Κουζέλη
Στον Άλμπερτ Σβάιτσερ (1875-1965) αφιέρωσε ο Νίκος Καζαντζάκης (1883-1957) το μυθιστόρημά του Ο Φτωχούλης του Θεού. Ο αλσατός θεολόγος, οργανίστας, φιλόσοφος και γιατρός έμεινε στην Ιστορία για την ανθρωπιστική προσφορά του και την ίδρυση νοσοκομείου στη Γκαμπόν της Αφρικής. Το 1953 τιμήθηκε με το Βραβείο Νομπέλ Ειρήνης. Ήταν, για τον Καζαντζάκη, ο «Άγιος Φραγκίσκος του καιρού μας».
Καζαντζάκης και Σβάιτσερ είχαν πρωτογνωριστεί στο Γκούνσμπαχ της Αλσατίας στις 11 Αυγούστου 1955, στο μέρος όπου γεννήθηκε ο Σβάιτσερ, και συνδέθηκαν με στενή φιλία. Στη σχετική εγγραφή στην αυτοβιογραφική Αναφορά στον Γκρέκο, ο κρητικός συγγραφέας γράφει: «Καλοπροαίρετη από τη μοίρα στάθηκε η στιγμή, κι οι καρδιές μας άνοιξαν· ως η νύχτα έμεινα μαζί του, και μιλούσαμε για το Χριστό, για τον Όμηρο, την Αφρική, για τους λεπρούς και για τον Μπαχ. Κατά το δειλινό, κινήσαμε για την εκκλησούλα του χωριού. Να μη μιλούμε πια, μου ‘πε στο δρόμο, και το τραχύ πρόσωπό του είχε περεχυθεί με βαθιά συγκίνηση. Πήγαινε να παίξει Μπαχ. Κάθισε στο αρμόνιο· ετούτη θαρρώ στάθηκε από τις ευτυχισμένες στιγμές της ζωής μου». Ο Σβάιτσερ ήταν από τους τελευταίους φίλους που τον επισκέφθηκαν στην κλινική του Φράιμπουργκ, τον Οκτώβριο του 1957, λίγο πριν από τον θάνατό του.
Ήρθε τώρα η σειρά να δεθούν με δεσμούς φιλίας και το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη στις Μυρτιές της Κρήτης με το Σπίτι-Μουσείο του Άλμπερτ Σβάιτσερ στο Γκούνσμπαχ. Τα δύο μουσεία θα αδελφοποιηθούν σε ειδική τελετή στις 29 Σεπτεμβρίου, στο Σπίτι-Μουσείο του Άλμπερτ Σβάιτσερ στο Γκούνσμπαχ. Η κίνηση προσέγγισης των δύο ιδρυμάτων ήταν μια πρωτοβουλία της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ).
Στην τελετή από ελληνικής πλευράς θα παρευρεθεί ο πρόεδρος του Μουσείου Στέλιος Ματζαπετάκης, η διευθύντρια του Μουσείου Βαρβάρα Τσάκα και ο πρόεδρος της ΔΝΦΚ Γιώργος Στασινάκης, ο οποίος θα μιλήσει για τις σχέσεις των δύο ανδρών, μαζί με την Yvette Renoux-Herbert, παλαιά συνεργάτιδα του Καζαντζάκη στην UNESCO.
Το Σπίτι-Μουσείο του Άλμπερτ Σβάιτσερ είναι το πέμπτο μουσείο με το οποίο αδελφοποιείται το Μουσείο Καζαντζάκη. Προηγήθηκαν το Μουσείο του Χουάν Ραμόν Χιμένεθ στο Μογέρ της Ισπανίας, του Πολ Βαλερί στη Σετ της Γαλλίας, του Μπόχουσλαβ Μαρτινού στην Πολίτσκα της Τσεχίας και του Λου Χσουν στο Σαοξίν της Κίνας.