Μουγκό …«φεστιβάλ» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

του Γιάννη Ζουμπουλάκη

«In Mute Festival» είναι η ονομασία ενός πρωτότυπου εγχειρήματος που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Μικρή Αίθουσα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχννών το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Οκτωβρίου. Πρόκειται για «το φεστιβάλ που δίνει ήχο στη σιωπή» όπως το διαφημίζει η Στέγη. «Η απόλυτη πρόταση για έξοδο που απαντά στο δίλημμα “σινεμά ή συναυλία;”»

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι εκεί όπου ο βωβός κινηματογράφος γίνεται συναυλία, η ηλεκτρονική μουσική ταξιδεύει έως το 1920 και το In Mute Festival ξεκινά. Η’ για να λέμε τα πράγματα απλούστερα και με τ’ όνομά τους, βωβός κινηματογράφος μετά σύγχρονης μουσικής, απευθυνόμενης _συμφωνα με τους διοργανωτές_ στους λάτρεις των ηλεκτρονικών μουσικών πειραματισμών.

 

Ως ιδέα βέβαια, δεν είναι και τόσο πρωτότυπη, αφού κατ’ επανάληψη έχουν παιχτεί ταινίες του βωβού κινηματογράφου μετά μουσικής συνοδείας (αυτό γινόταν άλλωστε και την περίοδο του βωβού κινηματογράφου). Το θερινό φεστιβάλ κινηματογράφου τις Αθήνας διοργάνωσε τέτοιες προβολές – συναυλίες κατά την διάρκεια του τελευταίου καλοκαιριού. Επίσης και πα΄λι για να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους, οι προβολές τεσσάρων ταινιών μετά μουσικής δεν συνιστούν φεστιβάλ. Ενα ωραίο διήμερο αφιέρωμα είναι και τίποτε άλλο.

 

Παρ’ όλ’ αυτά, ενδιαφέρον θα έχει ν’ ακούσουμε πως ο Μιχάλης Μοσχούτης με την κιθάρα και το λάπτοπ του έκανε την μουσική επένδυση της κλασικής αμερικανικής ταινίας του σουηδού Βίκτορ Σγιόστρομ «Ο άνεμος» (1928) με την Λίλιαν Γκις, ή να ακούσουμε το πως οι ήχοι του Τόμας Κένερ στο λάπτοπ και της Ιβάνα Νεϊμάρεβιτς στο πιάνο θα δέσουν με το εμβληματικό ντοκιμαντέρ «Νανούκ του Βορρά» που σκηνοθέτησε το 1921 ο Ρόμπερτ Φλάερτι.

 

Οι δυο προαναφερθείσες προβολές θα γίνουν το Σάββατο. Την επομένη, σειρά έχει ο «Η πτώση του Οίκου των Ασερ» (1928) του Ζαν Επστάιν, γαλλική κινηματογραφική εκδοχή του μυθιστορήματος του Εντγκαρ Αλαν Πόου η οποία θα συνοδεύεται από ήχους των Silent Move (Βασίλης Τζαβάρας – πιάνο, κιθάρα, Γιάννης Παξεβάνης – κιθάρα, tapes) και η «Απεργία» ένα ακόμη μνημείο του βωβού σινεμά που σκηνοθέτησε ο μέγιστος Σεργκέι Μ. Αϊζεναστάιν. Το τελευταίο έντυσε μουσικά ο Λόρενς Ινγκλις.

 

Τιμές εισιτηρίων:

18 € (ανά ημέρα) | Μειωμ. 10 € | Άνεργοι 5 €

Τιμές Φίλων της Στέγης:

14 € (ανά ημέρα) | Μειωμ. 9 €

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.