«12 ΚΑΙ 5 ΑΜΑΡΤΩΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ» το νέο βιβλίο της Γωγώς Ατζολετάκη

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

«12 και 5 Αμαρτωλές Ιστορίες» είναι ο τίτλος του  νέου βιβλίου της Γωγώς Ατζολετάκη, που ήδη έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές. Ένα βιβλίο με Δώδεκα και πέντε αμαρτωλές ιστορίες!  Δεκαεπτά ιστορίες αμαρτίας και εκτροχιασμού.

Στο 12 και 5 του πολιτισμού μας. Αυτού του πολιτισμού, που προσποιείται με διάπυρες κορόνες την ακμή, ενώ ήδη βιώνει την απόλυτη παρακμή και την ολοκληρωτική ισοπέδωση κάθε διαχρονικής αξίας!

Σε αυτό το βιβλίο της Γωγώς Ατζολετάκη, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΙΏΛΚΟΣ, έχουμε να αντιμετωπίσουμε, Ανθρώπους, που κρύβουν στο ημίφως τα αμαρτωλά και ακατονόμαστά τους… και ένας αθέατος, μυστηριώδης παρατηρητής, που συμπάσχει, αγωνιά, θυμώνει, αηδιάζει… και που τελικά πέφτει κι ο ίδιος θύμα αυτού του ξέφρενου καλπασμού προς το Τίποτα!

Πολλά κορμιά, πολλές ψυχές, πολύς πόνος, δάκρυα, γέλια, όνειρα, αγκαλιές, φιλιά, ιδρώτας κι αγωνία.

Κάθε οντότητα είναι ένας ολόκληρος κόσμος. Κόσμοι που σμίγουν, αγαπιούνται, βρίζονται, πληγώνονται, χωρίζουν… για νʼ ανταμωθούν με άλλους κόσμος και να επαναληφθούν οι ιστορίες, με μικρές ή μεγάλες παραλλαγές.

 

Στο φόντο, η σύγχρονη εποχή. Ο σημερινός «απολίτιστος» πολιτισμός μας. Και στο κέντρο της σκηνής, άνθρωποι που έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους…

Η απέραντη μοναξιά που φωλιάζει μες στο γάμο και οι συχνά «ανίεροι» συμβιβασμοί μεταξύ των συζύγων,

ζευγάρια που φρεσκάρουν τη σχέση τους σε σεξουαλικά τετράγωνα και εξάγωνα,

τα έθιμα που αναβιώνουν διατηρώντας μόνο το κάλπικο περιτύλιγμά τους,

το εμπόριο οργάνων για την επιβίωση,

αλλοδαπές γυναίκες που γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης για μερικά λεπτά ηδονής,

μητέρες που εξωθούν τα κορίτσια τους στην πορνεία,

αναρίθμητες καθημερινές προδοσίες στο όνομα του Ιούδα,

η ανθρώπινη ανοησία που ασφυκτιά στα σύνορα της γήινης σφαίρας και επιχειρεί να επικοινωνήσει με το υπερπέραν,

διαστροφές κάθε είδους που βρίσκουν φιλόξενη εκτόνωση στο διαδίκτυο,

βρωμόπαιδα της καλής κοινωνίας που παρανομούν για την πλάκα τους…

ένας διανοητής, που πιο πολύ απʼ το Θάνατο φοβήθηκε τον Έρωτα…

κι άλλοι… κι άλλοι πολλοί…

 


Βιογραφία:

alt

Γεννήθηκε στη Σητεία της Kρήτης και σπούδασε θέατρο στη Δραματική σχολή Αθηνών του Γιώργου Θεοδοσιάδη.

Το καλοκαίρι του 1973 παίρνει το βάπτισμα της σκηνής κρατώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στο έργο του Δημ. Ψαθά «Ο αφελής» πλάι στον Γιάννη Γκιωνάκη. Η θεατρική της πορεία, ανοδική έκτοτε, περιλαμβάνει συνεργασίες με εγνωσμένου κύρους πρωταγωνιστές σε γνωστά έργα του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου, με καλύτερες στιγμές τα έργα : «Μαίρη-Μαίρη» της Τζην Κερρ και «Καληνύχτα και φρόνιμα» του Ουίλλιαμ Ντάγκλας Χιούμ.

Το 1982 αποκτά δική της θιασαρχική στέγη ανεβάζοντας έργα, που στάθηκαν καλλιτεχνικές και εισπρακτικές επιτυχίες. Σημαντικότερες παραστάσεις αυτής της περιόδου (έως και το 1987) είναι το «Επιχείρηση Διαζύγιο» του Λουί Βερνέιγ, το «Χαμάμ γυναικών» της Νελλ Νταν και το «Ρομανσέρο» του Ζακ Ντεβάλ.

Σημαντικές στιγμές στην καριέρα της, ως ηθοποιός, η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε συνεργασία με τον Λάμπρο Τσάγκα, μια παράσταση που εκπροσώπησε την Ελλάδα στο διεθνές Φεστιβάλ αρχαίου δράματος στην Πάφο της Κύπρου (2000) και στο πρώτο διεθνές Φεστιβάλ Τέχνης στην Τζακάρτα της Ινδονησίας (2001)…και η «Ελένη» του Ευριπίδη, που παρουσιάστηκε ανά την Ελλάδα, πάλι με τον Λάμπρο Τσάγκα, το καλοκαίρι του 2009.

Παράλληλα με το θέατρο, από την αρχή της καριέρας της, καταθέτει το καλλιτεχνικό της «παρόν» και στην τηλεόραση, με σειρές που σημείωσαν ιδιαίτερη επιτυχία στην εποχή τους, όπως : «Μια υπέροχη γλωσσού» του Δημ. Ψαθά, «Ρωμανός Δ΄ Διογένης» του Νίκου Φώσκολου, και «Ο κόσμος και ο Κοσμάς» του Γρηγόρη Ξενόπουλου.

Το 1977 βραβεύεται στο φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με τιμητική διάκριση για την ερμηνεία της στην ταινία του Ερμή Βελόπουλου «Το κλειστό παράθυρο».

Τη διετία 1987-88 συνεργάζεται ως αρθρογράφος-σχολιογράφος με τις εφημερίδες «Εβδόμη» και «Κυριακάτικη Ακρόπολη».

Στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής της πορείας  στενή είναι η σχέση της και με το ραδιόφωνο. Αρχικά συμμετέχοντας, με την ιδιότητα της ηθοποιού, σε θεατρικά έργα (Το θέατρο στο μικρόφωνο, κ.α. καθώς επίσης και στην καθημερινή εκπομπή του ραδιοφώνου της ΥΕΝΕΔ «Το καθημερινό μας καλειδοσκόπιο»), και στη συνέχεια ως κειμενογράφος, παραγωγός και παρουσιάστρια προσωπικών εκπομπών. Από το 1988 υπογράφει μεταξύ άλλων τις εκπομπές «Αυτό πια» (Κανάλι 1 του Πειραιά), «Παροξυσμοί» (ΕΡΑ 4), «Τρυφερή είν’ η νύχτα» (ΕΡΑ 2), «Η ποίηση και τα τραγούδια των Ινδιάνων της Αμερικής» (ΤΡΙΤΟ πρόγραμμα), και για δύο χρόνια (2008-2010) την εκπομπή  «Αχ, τι καλά που είναι νύχτα» (ΝΕΤ 105.8 της Ελληνικής Ραδιοφωνίας).

Από τον Σεπτέμβριο του 2013 υπογράφει και παρουσιάζει την εκπομπή «Αχ, τι καλά που είν’ εδώ» στον Αlpha989.

Έχει ασχοληθεί επίσης και με τη μετάφραση θεατρικών έργων από τα αγγλικά. Έργα της που έχουν παρουσιαστεί στη σκηνή : «Το φεγγάρι που ματώνει- Blood moon» του Νίκολας Καζάν (θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟΥ, 2001 και 2009) και το «Εξαιρετικές περιστάσεις» του Μπέρναρντ Σλέηντ (θέατρο ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ, 2004-05) όπου κράτησε και τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ιδιαίτερα έχει δραστηριοποιηθεί στον τομέα «Το θέατρο στην εκπαίδευση». Από το 1988 μέχρι και το 2009 διετέλεσε μέλος κριτικής επιτροπής του υπουργείου Παιδείας στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Θεατρικούς Αγώνες, συμμετέχοντας επίσης σε σεμινάρια επιμόρφωσης καθηγητών μέσης εκπαίδευσης για τη διδασκαλία ενός θεατρικού έργου στο σχολείο.

Ακόμα, κατά την τριετία 2005-2008 υπήρξε τακτικό μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Παιδείας για τα Καλλιτεχνικά Σχολεία, υπεύθυνη για την κατεύθυνση Θέατρο.

Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.

Στο χώρο του βιβλίου εμφανίζεται το 1989 με την «Προσωπική απόδραση» (χρονογραφήματα- εκδόσεις Σμυρνιωτάκη).

Το 1999 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εμπειρία Εκδοτική το βιβλίο της «Ηθοποιός, Σκιά και Φως» (Εγχειρίδιο για υποψήφιους και νέους ηθοποιούς), το μοναδικό υπάρχον βιβλίο με αυτή τη θεματολογία στην ελληνική βιβλιογραφία, που επιπροσθέτως έχει λάβει από το υπουργείο Παιδείας άδεια καταλληλότητος για μαθητές και σχολικές βιβλιοθήκες.

Το 2000 εκδίδεται από τις εκδόσεις Λιβάνη το μυθιστόρημά της «Σαν άσπρο πούπουλο σ’ απέραντο γαλάζιο».

Το 2004 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιωλκός το μυθιστόρημά της «Η φίλη σου, Ροζαλία».

Το 2006 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα η Β΄αναθεωρημένη και εμπλουτισμένη έκδοση του βιβλίου της «Ηθοποιός, σκιά και Φως».

Τον Οκτώβριο του 2009 εκδίδεται από την Εμπειρία Εκδοτική το μυθιστόρημά της «Το Ζ της ζωής», ένα βιβλίο για την κακοποίηση της γυναίκας και το πώς αυτή αντιμετωπίζεται από το περιβάλλον και την κοινωνία.

Τον Δεκέμβριο του 2012 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ιωλκός το ανατρεπτικό «12 και 5 αμαρτωλές ιστορίες» − Δεκαεπτά ιστορίες αμαρτίας και εκτροχιασμού, στο 12 και 5 του πολιτισμού μας.

 

Τον Δεκέμβριο του 2009 βραβεύτηκε από τη Διεθνή Εταιρεία Στήριξης Οικογένειας για τη συμβολή της στο τεράστιο πρόβλημα της γυναικείας και παιδικής κακοποίησης μέσα από τα μυθιστορήματά της «Η φίλη σου, Ροζαλία» και «Το Ζ της ζωής».

 

Ζει στην Αθήνα, είναι παντρεμένη με τον δημοσιογράφο και καθηγητή πανεπιστημίου Στέλιο Συρμόγλου, και έχει μια κόρη, τη Θεοδώρα.

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.