«Ψύλλοι στ αφτιά» με γέλιο στο Αλίκη -Ήμασταν εκεί

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Της Λαμπριάνας Κυριακού

Φέτος το Θέατρο Αλίκη, πατάει το κουμπί της μηχανής του χρόνου και πάει πίσω σε μια Γαλλία ακμής, σε μια Γαλλία η οποία ζει στους ρυθμούς του  Μουλέν Ρουζ – με ωραία φουστάνια –  ανέμελη και συνάμα  θλιμμένη.  Φανταστείτε σ αυτό το σκηνικό τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτου, την Βίκυ Σταυροπούλου, την Μίνα Αδαμάκη, την Σοφία Μουτίδου και   έναν μεγάλο θίασο σπουδαίων κωμικών ηθοποιών.  Εννοείται ότι επιφυλάσσουν αρκετό γέλιο.

Η φάρσα του Georges Feydeau «Ψύλλοι στ’ αφτιά» είχε ανέβει αρχικά  την περίοδο 1964 – 68, στο θέατρο Γκλόρια με πρωταγωνιστή τον αξέχαστο Ντίνο Ηλιόπουλο.

Το avevcnews.gr παρευρέθηκε στη συνέντευξη τύπου της παράστασης, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013, στο Θέατρο Αλίκη. Η πρεμιέρα ορίστηκε για τις 10 Οκτωβρίου 2013.

Ο Γιάννης Κακλέας, παίρνει το λόγω και μας εξηγεί πως «Ο Georges Feydeau, διαλέγει να σατιρίσει και να παίξει με αυτή την εποχή, όπως θα έπαιζε και ένας συγγραφέας σήμερα – την παράνοια και την τρέλα των ανθρώπων. Σημαντική αφετηρία είναι η ΕΡΩΤΙΚΉ Επιθυμία. Κοινωνία χωρίς ερωτική πράξη δεν είναι μια υγιής κοινωνία. Με αυτή την ερωτική επιθυμία αρχίζει και το έργο μας.  Θέλω να τονίσω ότι η ψυχή του έργου είναι ο Θεοδωρής Πετρόπουλος, ο οποίος έχει κάνει μια εκπληκτική απόδοση. Αυτά τα έργα έχουν δυο κινδύνους.  Μπορεί να τα πάρει ένας άτεχνος με έντονη λεμαργική διάθεση για γέλιο, με αποτέλεσμα να αλλοιώσει την ύλη και δεύτερο μπορεί να τα πάρει κάποιος άλλος που δεν έχει γνώση από θέατρο και να σκοτώσει την Τέχνη του Feydeau που ξέρει να γράφει καθαρά θέατρα. Ο Θοδωρής για μένα έχει κάνει ένα θεατρικό επίτευγμα»

alt

Ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτου όπως και η Βίκυ Σταυροπούλου, δείχνουν να το διασκεδάζουν πολύ και στις πρόβες και είναι πολύ χαρούμενοι γι αυτή τη συνεργασία τους, όπως επίσης και με τη συνεργασία τους με τη Μίνα Αδαμάκη αλλά και με τον Γιάννη Κακλέα και τα υπόλοιπα παιδιά.


Η Σοφία Μουτίδου ανησυχεί γι αυτό το ρόλο της, γιατί όπως μας είπε, εγώ σαν Σοφία δεν έχω καμιά σχέση με αυτή την εποχή – είμαι πολύ λαϊκός άνθρωπος – δεν το έχω καθόλου.  Έχω άγχος πολύ και ανυπομονώ ν αρχίσει αυτή η παράσταση για αν δω πως θα είμαι.


Η Μίνα Αδαμάκη, επίσης χαρούμενη, γιατί πρώτη φορά  συνεργάζεται  με το Γιάννη Κακλέα αλλά και με τους υπόλοιπους ηθοποιούς. Είναι ευτυχής που της δίνεται η ευκαιρία να παίξει στο έργο του Georges Feydeau. Είναι ένα από τα κορυφαία έργα του. Οι ήρωες είναι μεγαλύτεροι από την ίδια τη ζωή. Είναι γεμάτοι από ζωή αλλά ζουν μέσα στην υπερβολή της τρέλας τους.  Είναι άνθρωποι που φέρουν όλα τα ελαττώματα και να αναδεικνύουν με την υπερβολή τους.

Τους 12 ηθοποιούς θα συνοδεύει μουσικά επί σκηνής ο πιανίστας Δημήτρης Καραβίτης.

Οι «Ψύλλοι στ’ αφτιά» γράφτηκαν το 1907 από τον Georges Feydeau, και αποτελεί μέχρι σήμερα έργο ορόσημο της μπελ επόκ. Στο Παρίσι της μπελ επόκ, η Γκαμπριέλ, μετά από χρόνια οικογενειακής ευτυχίας, αρχίζει να αμφιβάλλει για την πίστη του συζύγου της, Βικτόρ-Εμμανουέλ και εκμυστηρεύεται την ανησυχία της στην παλιά της φίλη Λυσιέν. Το γαϊτανάκι της κωμωδίας αρχίζει να ξετυλίγεται όταν η Γκαμπριέλ και η Λυσιέν, για να «δοκιμάσουν» τον Βικτόρ, του γράφουν μια επιστολή κλείνοντας του ραντεβού σε ένα αμφιβόλου φήμης ξενοδοχείο. Αυτό που αγνοούν είναι ότι στο ίδιο ξενοδοχείο εργάζεται ως θυρωρός ο συνήθως πιωμένος Πος που είναι ο σωσίας του Βικτόρ! Όταν όλοι οι ήρωες του έργου καταφθάνουν στο ξενοδοχείο, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, το φυτίλι της φάρσας πυροδοτείται.

Πλάι τους οι: Κωνσταντίνος Κακούρης, Γιώργος Κοψιδάς, Μαρία Κωνσταντάκη, Μάρκος Μπούγιας και ο Θωμάς Παλιούρας.

{youtube}avszsmCgOmc{/youtube}

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.