Ωρα μηδέν στις ΗΠΑ: Στο «κόκκινο» οι συνομιλίες υπό το φόβο του χάους

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Με το χρόνο να κυλά αμείλικτα και έπειτα από 24 ώρες άκαρπων διαπραγματεύσεων, οι συνομιλίες ξαναρχίζουν στο Κογκρέσο με Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς της Γερουσίας να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την άρση του αδιεξόδου, ενώ οι ρεπουμπλικανοί της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους.

Ταυτόχρονα, η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται όλο και πιο κοντά στη χρεοκοπία, κάτι που όπως λέει το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να συμβεί την Πέμπτη, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για το όριο δανεισμού του κράτους.

Οι ηγέτες των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στην αμερικανική Γερουσία συνεχίζουν την διαπραγμάτευση σχετικά με το σχέδιο νόμου που θα επιτρέπει την αύξηση του ορίου δανεισμούκαι θα παρέχει προσωρινή κρατική χρηματοδότηση.

Ωστόσο, η συμφωνία δεν αναμένεται να ανακοινωθεί την Τρίτη, ανέφεραν πηγές της αμερικανικής Γερουσίας.

Σύμφωνα με γερουσιαστές οι ηγετικές ομάδες Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων είναι κοντά στην επίτευξη της συμφωνίας, παρόλα αυτά υπάρχουν σημεία που πρέπει να διευθετηθούν.

Τόσο η Γερουσία όσο και η Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν προγραμματιστεί συγκλίσεις την Τετάρτη όπου θα συζητηθεί οποιαδήποτε συμφωνία και αν επέλθει.

Θετικά μηνύματα από τη Γερουσία

Με την προθεσμία για την αύξηση του ορίου δανεισμού, να λήγει την Πέμπτη, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας, Χάρι Ρέιντ και ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στο Σώμα, Μιτς ΜακΚόνελ, βρίσκονται «πολύ κοντά σε συμφωνία», όπως είπε ο Δημοκρατικός της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κρις βαν Χόλεν το βράδυ της Τρίτης στο δίκτυο MSNBC.

«Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο», είπε η Δημοκρατική Γερουσιαστής Χάιντι Χέιτκαμπ στο CNN, μετά από μία χαοτική ημέρα που τέντωσε κυριολεκτικά τα νεύρα πολλών μέλων του Κογκρέσου, αλλά και των οικονομικών αγορών.

ΜακΚόνελ και Ρέιντ επανέλαβαν τις καθυστερημένες συνομιλίες μετά από μία ημέρα, κατά την οποία αποδείχθηκε ότι δύο διαφορετικές νομοθετικές προσπάθειες στη Βουλή των Αντιπροσώπων έπεσαν στο κενό, καθώς μερίδα ρεπουμπλικανών αντιτάχθηκε στα σχέδια των ηγετών της.

Συνεργάτες των δημοκρατικών επισημαίνουν ότι οι δύο ηγέτες αναζητούν δύο πιθανούς τρόπους για επίσπευση της νομοθεσίας στο Σώμα, η οποία αντιμετωπίζει κάποια διαδικαστικά εμπόδια.

Βάσει ενός σεναρίου, και οι 100 γερουσιαστές μπορεί να συμφωνήσουν να δώσουν το πράσινο φως στους Δημοκρατικούς για άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου. Πράγμα που σημαίνει ότι οι γερουσιαστές του υπερσυντηριτικού Tea Party, όπως ο Τεντ Κρουζ, θα παραιτηθούν του δικαιώματός τους να καθυστερήσουν την ψήφιση.

Ο Κρουζ δεν έχει ανακοινώσει δημοσίως τις προθέσεις του, αλλά ορισμένοι συνεργάτες των γερουσιαστών θεωρούν ότι ο Τεξανός, που έχει και προεδρικές φιλοδοξίες, έχει στείλει τις τελευταίες ημέρες θετικά μηνύματα.

Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο η Βουλή των Αντιπροσώπων θα στείλει επίσημο «μήνυμα« στη Γερουσία να ανοίξει το δρόμο για άμεση δράση, σύμφωνα με συνεργάτη της Γερουσίας που μίλησε σε καθεστώς ανωνυμίας.

Σε περίπτωση επιτυχίας στη Γερουσία, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ θα πρέπει να αποφασίσει αν θα επιτρέψει την έγκριση του νομοσχεδίου, στο οποίο ενδέχεται να αντιταχθούν πολλοί συνάδελφοί του, μία απόφαση που μπορεί να έχει αντίκτυπο στο πολιτικό του μέλλον.

Το όριο του αμερικανικού δανεισμού βρίσκεται στα 16,7 τρισ. δολάρια, και η Ουάσινγκτον το αγγίζει στις 17 Οκτωβρίου, δηλαδή την Πέμπτη. Είτε το όριο θα πρέπει να έχει αυξηθεί μέχρι τότε είτε να αθετηθούν ορισμένες οικονομικές υποχρεώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης -δηλαδή να προχωρήσει σε στάση πληρωμών.

Συνάντηση Ομπάμα – Λιου

Εντός της ημέρας ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου.

Ο Λιου έχει διαμηνύσει ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία έως την Πέμπτη και το Κογκρέσο δεν αυξήσει το όριο του χρέους των Ηνωμένων Πολιτειών από τα 16,7 τρισεκατομμύρια δολάρια θα δημιουργηθεί ζήτημα αθέτησης των υπο

Το αμερικανικό υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται με το πιστόλι στον κρόταφο, εν μέσω προειδοποιήσεων για υποβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης. Ο Fitch χθες ανακοίνωσε αρνητική προοπτική στο ΑΑΑ της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.