«Ευτυχισμένες μέρες» τόσο καλές όσο και η Ναταλία Τσαλίκη

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Της Λαμπριάνας Κυριακού

Ανίκητος εχθρός η  μοναξιά  του ανθρώπου, κατασπαράζει ότι πιο δημιουργικό μπορεί να θρέφει ο εγκέφαλος.  Το σώμα  φθείρεται, καθώς ο χρόνος περνάει και αφήνει στο δέρμα , χαρακιές και στο πρόσωπο ασχήμια. Στη ψυχή ξυπνάει ο φόβος για το θάνατο, η μάλλον ο φόβος για το θάνατο – ο φόβος  γενικά –  είναι αυτός που αποδυναμώνει τη σκέψη.

Ίσως  γιατί  σαν οντότητες, δεν  συνειδητοποιήσαμε ποτέ την ύπαρξη μας. Και όπως λέει και ο Σοπενάουερ, « Είναι πραγματικά απίστευτο πόσο ασήμαντα και δίχως νόημα κυλάει η ζωή των περισσότερων ανθρώπων, αν την δούμε απ έξω και πόσο υπόκωφα και ασύνειδα βιώνεται από μέσα… μοιάζουν οι άνθρωποι με ρολόγια που τα κουρδίζεις και που δουλεύουν χωρίς να ξέρουν το γιατί»

«Ευτυχισμένες Μέρες» σαν και αυτές της Γουίννυ, της πρωταγωνίστριας του Beckett, υπάρχουν πολλές σκορπισμένες στην ανθρωπότητα. Χθες το βράδυ (18 Οκτωβρίου στο θέατρο Κάρολου Κουν και με πρωταγωνίστρια τη Ναταλία Τσαλίκη, στο ρόλο της Γουίννυ η παράσταση του Σαμουελ Μπεκετ ζωντάνεψε ξανά. Στο ρόλο του ανύπαρκτου αλλά απαραίτητου Γουίλλη ο Δημήτρης Κανέλλος.

alt

Έτσι αρχίζει η ιστορία: Μια γυναίκα θαμμένη μέχρι τη μέση, σε ένα μισοκαμένο δάσος, να φλυαρεί να παίζει με τα αντικείμενα της, να παίζει με τις λέξεις , γιατί μέσα από αυτές εξασφαλίζει την ύπαρξη της.  Η επιθυμία της να ζήσει ακόμη μια ευτυχισμένη μέρα την κάνει να χάνει την ουσία…Στη δεύτερη πράξη βλέπουμε τη Γουίννυ χωμένη  στη γη από το λαιμό και κάτω.  Της τελείωσαν και οι λέξεις. Αποδυναμωμένη  από τα πολλά αδιέξοδα, με μια μικρή προσπάθεια να επιβιώσει.

Η Ναταλία Τσαλίκη, με «κούρασε», μου προκάλεσε μια απίστευτη συμφόρηση!  Γιατί έτσι έπρεπε να είναι! Ο ρόλος το απαιτούσε…  έδωσε όσο καλύτερα μπορούσε όχι το μήνυμα αλλά το αίσθημα  του φλύαρου  – ανυπόφορου, αλλά πάνω απ όλα μοναχικού ανθρώπου, που αρνείται την πραγματικότητα. Ο ρόλος της πάει γάντι… ίσως να μην μπορώ να σκεφτώ άλλη ηθοποιό που να έκανε καλύτερα αυτό το ρόλο. Ιδανική  γι αυτόν το ρόλο η Ναταλία Τσαλίκη, απ την αρχή μέχρι και το τέλος, ο παλμός της χτυπούσε έτσι όπως θα επιθυμούσε   ο Μπέκετ να έχει σε αυτό το   γυναικείο σόλο .Δίνει ακριβώς στον θεατή,  την κατάντια ενός ανθρώπου που χάνεται πίσω από το απόλυτο κενό της  ύπαρξης του.

Όπως η ίδια  λέει, θέλω απλά μέσω εμένα, να περάσει στον θεατή  ο λόγος του συγγραφέα.

Και αυτό γίνεται.

Συντελεστές

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές

Σκηνοθεσία: Λίνα Ζαρκαδούλα

Σκηνικό – Κοστούμια:  Κωνσταντίνος Ζαμάνης

Μουσική : Θοδωρής Οικονόμου

Φωτισμοί: Γιάννης  Δρακουλαράκος

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελένη Βλάχου

Βοηθός Σκηνογράφου – Ενδυματολόγου: Μαρία Παπαδοπούλου

Συμπαραγωγή: “Θέατρο Τέχνης” – «ΗΡΩ»

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:   Παρασκευή – Σάββατο   21.15, Κυριακή     20.00

ΤΙΜΕΣ  ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Παρασκευή:  15 €  10 € (Φοιτητικό- Γκρουπ-Σύλλογοι- Άνεργοι με κάρτα ανεργίας)

Σάββατο- Κυριακή : 18 €  15 € (Φοιτητικό- Γκρουπ-Σύλλογοι- Άνεργοι με κάρτα ανεργίας)

ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ:

Φρυνίχου 14, Πλάκα     τηλ.210 3222464-3236732

ΩΡΕΣ ΤΑΜΕΙΟΥ: Δευτέρα- Κυριακή 10.00- 13.00 &  17.00- 22.00

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.