Πλούσιο Αφιέρωμα στο Φρεντερικο Φελίνι στο Ίδρυμα Κακογιάννη

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Mε τη συμπλήρωση 20 χρόνων από το θάνατο του ιταλού σκηνοθέτη Φεντερίκο Φελίνι (1920-1993), το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας, την Cinecittà Luce και την Cinemazero (Pordenone), αποτίουν φόρο τιμής στο μεγάλο μετρ του κινηματογράφου διοργανώνοντας ένα αφιέρωμα που περιλαμβάνει μια ρετροσπεκτίβα με μερικές από τις πιο φημισμένες ταινίες του, μια έκθεση φωτογραφίας και προβολή ντοκιμαντέρ.

Θα προβληθούν μερικές από τις σπουδάιες ταινίες του Φελίνι: «Ντόλτσε Βίτα», «Βιτελόνι», «Ο λευκός σείχης», «Ρόμα», «Τζίντζερ και Φρεντ», «Οι κλόουν» και «Ιουλιέτα των πνευμάτων».  Το ντοκιμαντέρ που  συντελεί στην ανάμνηση ενός σκηνοθέτη ο οποίος, εμπνεόμενος από την εσωτερική του φωνή, δημιούργησε ένα νέο τρόπο αφήγησης της πραγματικότητας, δίνοντας ταυτόχρονα πνοή σε έναν κινηματογράφο της ποίησης, της φαντασίας και του παραμυθιού λέγεται «Le tentazioni del Dottor Antonio».

Η ρετροσπεκτίβα που θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος) από 18 – 24 Νοεμβρίου 2013, θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, στις 20.00, από τον κριτικό κινηματογράφου και δημοσιογράφο Γιάννη Ζουμπουλάκη και τον Aντρέα Κροζόλι, συνιδρυτή της Cinemazero.

Επίσης, από 13- 24 Νοεμβρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης θα λάβει χώρα η έκθεση φωτογραφίας «8 ½: το ταξίδι του Φελίνι» όπου σκιαγραφείται ο σκηνοθέτης την ώρα της δουλειάς του πάνω στο πλατό και στα παρασκήνια μέσα από το φακό του δημοσιογράφου και φωτογράφου Γκίντεον Μπάκμαν, αφοσιωμένου φίλου του Φελίνι. Οι φωτογραφίες είναι ευγενική παραχώρηση του Φωτογραφικού Αρχείου Cinemazero Images του Pordenone.

Η αθηναϊκή εκδοχή της έκθεσης «8 ½: το ταξίδι του Φελίνι» περιλαμβάνει 96 φωτογραφίες που ελήφθησαν από τον δημοσιογράφο και φωτογράφο Γκίντεον Μπάκμαν στο πλατό της ταινίας «8 ½ » του Φεντερίκο Φελίνι. Οι φωτογραφίες ανήκουν στο Φωτογραφικό Αρχείο της Cinemazero Images.

{youtube}cWyZk8s2oyg{/youtube}

Ο Μπάκμαν επί 40 χρόνια παρακολούθησε από κοντά και έθετε ερωτήσεις στον μεγάλο σκηνοθέτη από το Ρίμινι τόσο στα πλατό των ταινιών του όσο και σε συναντήσεις στη διάρκεια των οποίων κατέγραψε ώρες συνομιλιών μαζί του – πέρα από τις χιλιάδες ώρες συνεντεύξεων με άτομα της οικογενείας, φίλους και συναδέλφους του Φελίνι – προσφέροντάς μας ένα πορτρέτο που καταφέρνει ακόμα να εκπλήσσει.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως αποτελεί το γεγονός ότι από τις 13 ως τις 24 Νοεμβρίου, παράλληλα με την έκθεση θα προβάλλεται το ντοκιμαντέρ “L’ultima sequenza” (50′) του Μάρτιο Σέστι, ο οποίος ανασυνθέτει το ένα από τα δύο φινάλε που γύρισε ο Φελίνι για το «8 1/2» (διαδραματίζεται στο πολυτελές βαγκόν-ρεστοράν ενός τρένου όπου συγκεντρώνονται όλοι οι χαρακτήρες της ταινίας), το οποίο ο Φελίνι αντικατέστησε με το φινάλε του κυκλικού χορού.

 

Αυτό επιτεύψθηκε χάρη στις μαρτυρίες όσων συνεργάστηκαν στη συγγραφή και την δημιουργία του αλλά και εκείνωξν που είχαν την τύχη να δουν την προβολή του. Από αυτή τη μυστηριώδη σεκάνς απομένουν οι φωτογραφίες που τράβηξε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ο Μπάκμαν και κάποιες ώρες συζητήσεων στα ιταλικά και στα αγγλικά με τον Φελίνι, που δεν είχαν αναπαραχθεί και χρησιμοποιηθεί ποτέ πριν.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.