Συγκίνηση και πλήθος κόσμου στην κηδεία του Νίκου Φώσκολου

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Σε κλίμα βαθειάς συγκίνησης, οικογένεια, τα αγαπημένα του παιδιά Ντέλα και Σπύρος, τα εγγόνια του, φίλοι, συγγενείς και πολλοί συνεργάτες αποχαιρέτησαν στο κοιμητήριο της Ηλιούπολης το σημαντικό Έλληνα σκηνοθέτη και δημιουργό Νίκο Φώσκολο, ο οποίος έφυγε, την Τετάρτη, από τη ζωή, σε ηλικία 87 χρόνων.

«Ο Νίκος Φώσκολος ήταν ο μοναδικός άνθρωπος του σινεμά και της τηλεόρασης» δήλωσε ο Λάκης Κομνηνός, ενώ ο Δημήτρης Αρώνης είπε για τον εκλιπόντα: «Ήταν ένας άνθρωπος με τεράστια προσφορά στον χώρο του κινηματογράφου και του θεάματος γενικότερα που έφυγε πλήρης ημερών και ικανοποιημένος γιατί εισέπραξε πολλά από τον κόσμο, τους συνεργάτες και τους φίλους του».

«Με το Νίκο Φώσκολο θεωρώ ότι τελείωσε μια ολόκληρη εποχή. Ήταν ο τελευταίος μεγάλος σκηνοθέτης που χάρισε στον κόσμο ψυχαγωγία» δήλωσε ο Μάκης Δελαπόρτας.

Αν και η οικογένεια ζήτησε αντί στεφάνων να κατατεθούν χρήματα για το Σπίτι του Ηθοποιού, δεν ήταν λίγοι όσοι επέλεξαν τα στεφάνια στη μνήμη του. Ανάμεσά τους εκείνα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, της Ανώτερης Δραματικής Σχολής και της Φίνος Φιλμς, της εταιρείας που από νωρίς εμπιστεύτηκε το ταλέντο του.

Παρόντες ήταν αρκετοί καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν μαζί του, μεταξύ άλλων οι Κάτια Δανδουλάκη, Ζωή Λάσκαρη, Ελένη Κούρκουλα, Λουκία Παπαδάκη, Άννα Φόνσου, Μάρθα Καραγιάννη, Φαίδων Γεωργίτσης, Μαίρη Βιδάλη, Λάκης Κομνηνός, Δημήτρης Αρώνης, Κώστας Πρέκας, Μαρία Αλιφέρη, Θάνος Καλιώρας, Σπύρος Μισθός, Γιώργος Ματαράγκας, αλλά και ο Μίνως Κυριακού και ο Γιώργος Βαρδινογιάννης.

Στον επικήδειο, που εκφώνησε ο καλός του φίλος, Γιάννης Βογιατζής, αναφέρθηκε στο ήθος του δημιουργού, την «λύσσα του», όπως χαρακτηριστικά είπε, για δουλειά και κυρίως τη μεγάλη αγάπη και αφοσίωση, που του έδειχναν οι συνεργάτες του.

Ο καταξιωμένος δημιουργός ήταν τακτικό μέλος της Ένωσης Συντακτών Αθηναϊκού Τύπου, καθώς και της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων. Έλαβε τρία βραβεία και ένα κρατικό Βραβείο Σεναρίου για την ταινία «Κοντσέρτο για πολυβόλα» (1968). Από τις ταινίες του βραβεύτηκαν βραβευθεί επίσης: «Οι αδίστακτοι», «Πυρετός στην άσφαλτο» και «Κοινωνία ώρα μηδέν», ενώ η ταινία «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» του Βασίλη Γεωργιάδη, της οποίας έγραψε το σενάριο, προτάθηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών για Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας (1965).

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.