Η αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε κάτω από άκρα μυστικότητα. Λίγο μετά τις 4 το πρωί, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αποτελούμενες από δέκα διμοιρίες των ΜΑΤ εισήλθαν στον χώρο της ΕΡΤ. Παρουσία εισαγγελέα έκοψαν την αλυσίδα που έκλεινε την είσοδο από την πλευρά της οδού Δημητσάνας και εισήλθαν στο Ραδιομέγαρο, ζητώντας από τους απολυμένους που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στο κτίριο να το εκκενώσουν.
Οι περισσότεροι βγήκαν αυτοβούλως, ενώ από τον χώρο έγιναν τέσσερις προσαγωγές. Οι προσαχθέντες -ανάμεσα στους οποίους ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Μ. Καλφαγιάννης και ο εκπρόσωπος της ΕΡΑ Ν. Τσιμπίδας- οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.
«Οι αστυνομικές δυνάμεις είναι στο στούντιο της ελληνικής ραδιοφωνίας… Καλώς ήρθες 1930, καλώς ήρθες Μεσαίωνα… Μας εκκενώνουν, δόθηκε εντολή να σταματήσω να μιλάω. Ψυχή βαθιά». Με αυτά τα λόγια αποχαιρέτησε τους ακροατές του ο εκφωνητής Ν. Τσιμπίδας που βρισκόταν σε στούντιο της ΕΡΑ την ώρα της επέμβασης.
«Ημουν στον αέρα στον ραδιοθάλαμο, άνοιξε η πόρτα, εισέβαλαν οι αστυνομικοί. Ηταν περίπου πέντε παρά είκοσι το πρωί. Υπήρξε απαίτηση από τον επικεφαλής να εγκαταλείψω τον στούντιο και να κλείσω τα μικρόφωνα. Ρώτησα αν είναι ρητή εντολή και μου απάντησε πρέπει να φύγετε τώρα», περιγράφει ο δημοσιογράφος. «Δεν δόθηκε εξήγηση για την προσαγωγή. Δεν αντιστάθηκα, δεν υπήρχε κανένα περιθώριο για αντίσταση», προσθέτει.
Ακολούθησε καταμέτρηση των μηχανημάτων και του εξοπλισμού. «Εδειξα στους αστυνομικούς όλο το κτίριο, πόρτα πόρτα. Εγιναν όλα χωρίς εντάσεις. Στο Ραδιομέγαρο δεν υπήρχε κατάληψη, αλλά περιφρούρηση», λέει ο δημοσιογράφος Νίκος Κορόβηλας. Τα προεδρεία της ΠΟΕΣΥ και της ΕΣΗΕΑ, όπως και βουλευτές που βρίσκονταν έξω από το Ραδιομέγαρο κατέθεσαν αίτημα να τους επιτραπεί να είναι παρόντες στην καταμέτρηση, κάτι που τελικά δεν έγινε δεκτό. «Εμείς ζητήσαμε εξαρχής διαβεβαίωση ότι τα βρήκαν όλα άθικτα και τελικά δόθηκε προφορική διαβεβαίωση ότι όλα βρέθηκαν εντάξει», σημείωνε χθες η εκπρόσωπος των δημοσιογράφων της ΕΡΤ Μάχη Νικολάρα.
Λίγο αργότερα θα επικρατούσε ένταση έξω από το προαύλιο του Ραδιομεγάρου όπου είχαν συγκεντρωθεί δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, συνδικαλιστές και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως καταγγέλλει η κ. Νικολάρα, τα ΜΑΤ άρχισαν να απωθούν τους συγκεντρωμένους με τις ασπίδες τους.
Παρ’ όλα αυτά ο χώρος έξω από την ΕΡΤ ήταν χθες γεμάτος από κόσμο συνεχώς. Το απόγευμα συγκεντρώθηκαν μπροστά στην πύλη χιλιάδες άτομα. «Θα μείνουμε εδώ ώσπου να ξαναμπούμε», ήταν το κεντρικό τους σύνθημα. Μπροστά στα ΜΑΤ στο πεζοδρόμιο της Μεσογείων έστησαν αυτοσχέδιο στούντιο προκειμένου να συνεχίσουν να εκπέμπουν στο Διαδίκτυο (www.ertopen.com). Στις εννέα, μάλιστα, παρουσίασαν δελτίο ειδήσεων. Κι έλεγαν πως θα μείνουν εκεί καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και όσο ακόμη χρειαστεί….
Γ. ΦΩΣΚΟΛΟΣ, Μ. ΨΑΡΑ, Λ. ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ, Κ. ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ, Ν. ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ
Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Διάσταση Εισαγγελίας – Αστυνομίας
Απόκλιση απόψεων μεταξύ Εισαγγελίας Πρωτοδικών και Αστυνομίας υπήρξε πριν από την αστυνομική επιχείρηση.Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου στις 10 χθες το βράδυ ενημερώθηκε από τη ΓΑΔΑ η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Π. Φάκου, ότι έχει αποφασιστεί επέμβαση, για να εκκενωθεί το κτίριο της ΕΡΤ.
Γιώργος Προκοπάκης
Γιώργος Προκοπάκης
Από την Αστυνομία ζητήθηκε να παρίσταται εισαγγελέας, προκειμένου να τηρηθεί η αυτόφωρη διαδικασία περί κατάληψης δημόσιου κτιρίου.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κ. Φάκου τηρώντας απόλυτα τη νομιμότητα, ζήτησε να υποβληθεί έγγραφο αίτημα της Αστυνομικής Αρχής, στο οποίο να αναφέρεται ρητά ότι ζητείται μόνο η παρουσία εισαγγελέα, προκειμένου να ασκήσει τις αρμοδιότητές του που ορίζονται στο άρθρο 25 παρ. 4 του σχετικού νόμου 1756/1998 περί κανονισμού δικαστηρίων, ο οποίος μεταξύ άλλων προβλέπει ότι: «O εισαγγελέας πρωτοδικών έχει δικαίωμα να συνιστά σε όσους φιλονικούν να αποφύγουν την τέλεση αξιοποίνων πράξεων και να επιδιώξουν την ειρηνική λύση της διαφοράς τους».
Συστάσεις
Πράγματι, εστάλη έγγραφο αίτημα της Αστυνομίας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, το οποίο έγινε δεκτό, με αποτέλεσμα στη συνέχεια να μεταβεί στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ ο εισαγγελέας κ. Γκύζης, έχοντας ουσιαστικά τον ρόλο διαπραγματευτή.
Η παρουσία του αφορούσε μόνο σε συστάσεις προς τους εργαζομένους, για να βγουν από το κτίριο, χωρίς να σχηματιστεί ποινική δικογραφία.
Ο κ. Γκύζης έμεινε στο κτίριο περίπου μέχρι τις 9 και στη συνέχεια έφυγε.
Ωστόσο, η Αστυνομία προσήγαγε στη ΓΑΔΑ συνδικαλιστικούς εκπροσώπους και δύο εργαζομένους εναντίον των οποίων -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- υπήρχε αρχικά πρόθεση να κρατηθούν και να γίνει εναντίον τους δικογραφία για απείθεια. Τελικά με την παρέμβαση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών οι τέσσερις προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.
Μ. ΜΠΕΝΕΑ
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Γ. ΠΡΟΚΟΠΑΚΗΣ
Σε «θολό» πλάνο
Το εξαιρετικά δύσκολο έργο της αναδιοργάνωσης της δημόσιας τηλεόρασης έχει αναλάβει ο καθηγητής Γιώργος Προκοπάκης. Ο πρόεδρος του νέου φορέα αντιμετωπίζει την πρόκληση να δημιουργήσει έναν νέο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, έχοντας ωστόσο το ντιζαβαντάζ ότι η διάδοχος κατάσταση της ΕΡΤ μπαίνει στις ράγες προειλημμένων αποφάσεων.
Το βιογραφικό του είναι σημαντικό. Με την ιδιότητα του χημικού μηχανικού έχει διδάξει στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και σε μεγάλα πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στον κλάδο των χρηματοοικονομικών με ειδικότητα τα θέματα αναδιοργάνωσης επιχειρήσεων. Επιπλέον έχει διατελέσει σύμβουλος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ ήταν υποψήφιος με τη «Δράση». Καλείται να διαχειριστεί τον νέο φορέα ως τεχνοκράτης και όχι ως άνθρωπος της τηλεόρασης ή ως πολιτικός. Με δεδομένες τις μεγάλες απαιτήσεις, ο νέος πρόεδρος θα μπαίνει στο μικροσκόπιο για κάθε απόφαση, από τον σχεδιασμό του προγράμματος έως τον προϋπολογισμό. Τα περιθώρια των κινήσεών του δεν είναι ανεξάντλητα…
ΣΤ. ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ