Ρεμπώ – ο Καταραμένος ποιητής! Γράφει η Δήμητρα Γκουντούνα

Arthur rimbaud
Facebook
Twitter
LinkedIn

Τον Ιωάννη Αρθούρο Ρεμπώ  τον είχα στο μυαλό μου ως την αναρχική μεγαλοφυια της ποίησης.Δεν συνηγορούσα στις απόλυτα τυχοδιωκτικές του απόψεις αλλά ποσώς θα ενδιέφερε τον Γάλλο ποιητή η δική μου άποψη για το τι ζωή θα έπρεπε να ακολουθήσει .

Αλλωστε μας χωρίζουν αιώνες απο τη γέννησή του 1854 και απο την απόδρασή του απο το ”Μεθυσμένο Καράβι της ζωής του 10 Νοεμβρίου 1891 μόλις στα 37 του χρόνια.

Images

Η σχέση μου με τον Ρεμπώ ξεκίνησε με την παρότρυνση του Βασίλη Ραφαηλίδη  στα πρώτα μου δημοσιογραφικά χρόνια .Θα έλεγα  ότι  τσιγκλούσε -ο μέντοράς μου- την αστική μου νοοτροπία ,όσο τότε  και να βάδιζα  στους δρόμους της επαναστατικής μου ιδεολογίας.

Χρόνια μετά τον ΄΄καταραμένο΄΄ποιητή τον συνάντησα στο Ηρώδειο Σε μια συναυλία του Βαγγελη Παπαθανασίου που είχε φέρει απο το Παρίσι την Φανί Αρνταν για να απαγγείλει το ”Μεθυσμένο Καράβι”

.Συναυλία ”Ποίηση και μουσική” που άκουγες τον θείο λόγο της Αρχαίας τραγωδίας απο τον Αλαν Μπέητς τον Καβάφη τον Ρίτσο απο τον Γιάννη Βόγλη τον Αντώνη Θεοδωρακόπουλο τη Νίκη Τριανταφυλλίδη.

Μαγεμένοι απο ποίηση και μουσική εισπράξαμε – με τον στενό μου συνεργάτη Κώστα Κωβαίο  την Γιάννα Παπαδάκου  και την   Μαίρη Βασάλου -στον τελευταίο όροφο της οδού Μελεάγρου στο στούντιο του Βαγγέλη . λεπτομέρειες και αναλύσεις για τον Ρεμπώ απο την παρέα των Γάλλων καλλιτεχνών.

      Το  παλιόπαιδο έφυγε απο την Σάρλ Βίλ απο το  σπίτι του στα 15 του χρόνια.

Ρέμπελος  αβόλευτος και λαμπερός.  Στα 17 του γράφει στον Τεοντόρ ντε Μπαλβίλ (ηγετική μορφή ρομαντική ποίηση)

Event 4194

”Διανύουμε τον μήνα του έρωτα είμαι δεκαεφτά χρονών. Ορκίζομαι αγαπητέ δάσκαλε οτι θα λατρεύω πάντα τις δυο θεές τη Μούσα και την Ελευθερία”

Και ήρθε ο τρελός έρωτας στα 19 του χρόνια

Στο πρόσωπο του Βερλαίν ( Γάλλος συμβολιστής ποιητής, ανήκει στην ομάδα των περίφημων καταραμένων ποιητών.Οι δύο άντρες συναντήθηκαν και  αρχισε μία τόσο θυελλώδης ερωτική μα και πνευματική σχέση που έμελλε να σημαδέψει τη ζωή και το έργο τους.

Verlen8Πώλ Βερλαίν

Σύντομη σχέση. Αλλωστε ο Βερλαίν ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών . Ασφυκτική σχέση.Απο κάποια στιγμή και ύστερα ο Βερλαίν ένιωθε τέτοια απογνωση  που έφτασε σε σημείο να πυροβολήσει τον Ρεμπώ.

Και αρχίζει η περιπλάνηση του ποιητή.Επόπτης στην Λάρνακα στην Κύπρο.Μόλις είχαν οι Αγγλοι επικρατήσει στο νησί. Θα φύγει απο λιμάνι σε λιμάνι Ακολουθούν Τζέντα ,Σουακίμ Μασάου Αντεν.Αιθιοπία ! Φυτεία καφέ. Δουλεύει εκει σαν επιστάτης

Σ΄ένα γύρισμα μέσα στην φυτεία ,πέφτει απο το άλογο  και τσακίζει  το πόδι τουΔεν μπορεί να το σώσει  Του τοποθετούν ξύλινο  Δεν μπορει να κινηθεί και σε λίγο σαν λύτρωση έρχεται ο θάνατος.Ηταν μόλις 37 χρονών.  Αυτά και άλλα πολλά που δεν χωράνε σε λίγες γραμμές μάθαμε εκείνο το βράδυ απο τους Γάλλους καλεσμένους του Βαγγέλη.

Το μόνο βιβλίο  που ο ποιητής τύπωσε ηταν η ψυχολογική αυτοβιογραφία ΄΄Μια εποχή στην κόλαση΄΄.

Οι Εκλάμψεις δημοσιευτηκαν απο άλλους .΄΄ Το Μεθυσμένο Καραβι” είναι το πιο γνωστό και αγαπημένο ποιήμα .Εχει  μεταφραστεί σχεδόν σ΄ όλες τις γλώσσες του κόσμου.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.