Τον αρχηγό του γαλλικού κράτους υποδέχθηκαν στη Ραμάλα ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και μια ομάδα μελών της παλαιστινιακής ηγεσίας, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ Σάεμπ Ερεκάτ.
Σε μια συμβολική κίνηση, κατέθεσε στεφάνι στο μαυσωλείο του ιστορικού ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος απεβίωσε στις 11 Νοεμβρίου 2004 σε στρατιωτικό νοσοκομείο κοντά στο Παρίσι.
Στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Ραμάλα, που θα διαρκέσει μισή ημέρα, ο Ολάντ πρόκειται να έχει συνομιλίες με τον Μαχμούντ Αμπάς και στη συνέχεια θα συναντηθεί με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.
Ο Ολάντ πρόκειται να επιβεβαιώσει στον παλαιστίνιο πρόεδρο την καταβολή μιας «δημοσιονομικής βοήθειας» δέκα εκατομμυρίων ευρώ, να προτείνει ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης των δημοσίων υπαλλήλων της Παλαιστινιακής Αρχής και να επιβεβαιώσει την ίδρυση ενός γαλλικού Λυκείου στη Ραμάλα.
Η συνολική ετήσια βοήθεια της Γαλλίας προς την Παλαιστινιακή Αρχή, μέσω της ΕΕ και αναπτυξιακών προγραμμάτων, φθάνει περίπου τα 50 εκατ. ευρώ, πράγμα που κάνει το Παρίσι έναν από τους κύριους διεθνείς χορηγούς της.
Οι δύο πρόεδροι θα συζητήσουν επίσης χωρίς αμφιβολία το ακανθώδες ζήτημα των εβραϊκών οικισμών στα Κατεχόμενα Εδάφη που απειλεί την ειρηνευτική διαδικασία παρόλο που, σε μια αποκλειστική συνέντευξή του προς το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Μαχμούντ Αμπάς διαβεβαίωσε πως οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ θα συνεχισθούν ως το τέλος των εννέα μηνών που έχουν προβλεφθεί γι’ αυτές «ό,τι κι αν συμβεί».
Ο γάλλος Πρόεδρος άρχισε την ημέρα του στην Ανατολική Ιερουσαλήμ με μια συνάντηση με χριστιανούς αξιωματούχους και παλαιστινιακές προσωπικότητες στην εκκλησία της Αγίας Άννας.
«Η Ιερουσαλήμ πρέπει να γίνει η πρωτεύουσα δύο κρατών αν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, αν βρεθεί μια συμφωνία» ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους, υπογράμμισε.
Ο Ολάντ αναμένεται και πάλι το απόγευμα στην Ιερουσαλήμ για να εκφωνήσει μια ομιλία στην Κνεσέτ, το ισραηλινό κοινοβούλιο. Σύμφωνα με το περιβάλλον του, στην ομιλία αυτή πρόκειται να υπογραμμίσει τη φιλία της Γαλλίας και την αφοσίωσή της στην ασφάλεια του Ισραήλ, αλλά και να δώσει επίσης ένα «ισχυρό μήνυμα« για την ειρηνευτική διαδικασία και ένα «πολύ σαφές μήνυμα» για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.