Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μετέφερε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού την αναστάτωση που έχει προκαλέσει στον κόσμο της Τήνου το ενδεχόμενο να κλείσει αυτή η Σχολή που έχει μεγάλη συνεισφορά στην πολιτιστική ιστορία του τόπου και έχει βγάλει σπουδαίους καλλιτέχνες μαρμαρογλύπτες, όπως ο Γιαννούλης Χαλεπάς.
«Η Σχολή δεν θα κλείσει και δεν υπάρχει ούτε σκέψη για κατάργηση. Η Σχολή θα συνεχίσει να λειτουργεί» ανέφερε ο Γιάννης Ανδριανός, ο οποίος απέδωσε την «εύλογη ανησυχία» στο γεγονός ότι πρόσφατα πέθανε ο διευθυντής της Σχολής. Ο κ. Ανδριανός ενημέρωσε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι το υπουργείο, αμέσως μετά τον θάνατο του διευθυντή, με επείγον έγγραφο προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε την κάλυψη της κενής θέσης ώστε να συνεχιστεί η εύρυθμη λειτουργία της Σχολής.
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας λοιπόν και να ενημερώσετε τους συμπατριώτες σας ότι η Σχολή θα συνεχίσει να λειτουργεί» είπε ο υφυπουργός. Αναφερόμενος στην Σχολή Καλών Τεχνών της Τήνου, ο υφυπουργός είπε ότι «το υπουργείο Πολιτισμού, η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις σχολές που αξιοποιούν και αναδεικνύουν τα ειδικά χαρακτηριστικά του πολιτισμού των τοπικών κοινωνιών και της χώρας μας».
Ο Ν.Συρμαλένιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διαβεβαίωση του υπουργείου Πολιτισμού, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι υπάρχει ζήτημα, καθώς η Σχολή είναι εκπαιδευτικά αδιαβάθμητη, ζήτημα που μένει μετέωρο εδώ και μια δεκαετία.
«Από τη στιγμή που η Σχολή είναι φυτώριο εκπαιδευμένων μαρμαρογλυπτών, ζητάμε να ενισχυθεί. Πέρα λοιπόν από τη δέσμευση ότι δεν θα κλείσει, ζητάμε να υπάρξει και πλήρης στελέχωση από πλευράς εκπαιδευτικού προσωπικού» είπε ο βουλευτής.
Απαντώντας, ο υφυπουργός Πολιτισμού είπε ότι το θέμα της διαβάθμισης της Σχολής είναι θέμα του υπουργείου Παιδείας. Δεσμεύθηκε, επίσης, να θέσει το θέμα στο αρμόδιο υπουργείο και να συνεργαστεί προκειμένου να βρεθεί λύση.
Η Σχολή
Η Σχολή περιλαμβάνει τρεις τάξεις στις οποίες γίνονται δεκτοί απόφοιτοι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή γυμνασίου μετά από εισαγωγικές εξετάσεις. Κάθε χρόνο οι δύο πρώτοι σε βαθμολογία απόφοιτοι εισάγονται χωρίς εξετάσεις στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.
Κατά το σχολικό έτος 2012- 2013 λειτούργησε με 37 μαθητές και φέτος εισήχθησαν 15 μαθητές. Έχει καθηγητή καλλιτεχνικών μαθημάτων, δάσκαλο μαρμαροτεχνίας, καθηγητή φιλόλογο και καθηγητή αρχιτεκτονικού σχεδίου. Οι λειτουργικές δαπάνες καλύπτονται σχεδόν αποκλειστικά από το Πανελλήνιο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού.
Η Σχολή αποτέλεσε και αποτελεί τη βασικότερη πηγή τεχνητών μαρμάρου με πολλούς αποφοίτους να στελεχώνουν τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού.