Τελευταίος ασπασμός στο Νέλσον Μαντέλα

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Η σορός του Νέλσον Μαντέλα έφθασε το Σάββατο στο χωριό Κούνου όπου γεννήθηκε, στην επαρχία Ίστερν Κέιπ της Νότιας Αφρικής, όπου σήμερα πραγματοποιείται η κηδεία του.

Σε αυτήν αναμένεται να παρευρεθούν περίπου 5.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους ο Κάρολος αλλά και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ.

Στην πρωτεύουσα Πρετόρια τις προηγούμενες τρεις ημέρες εκτιμάται ότι 100.000 Νοτιοαφρικανοί αποχαιρέτισαν τον Μαντέλα.

Το φέρετρο με τη σορό του πρώτου μαύρου προέδρου της χώρας μεταφέρθηκε με νεκρώσιμη πομπή από το αεροδρόμιο Μθάθα, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 700 χιλιομέτρων νοτίως του Γιοχάνεσμπουργκ, κι εν μέσω επευφημιών από το χιλιάδες ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί στους δρόμους από όπου πέρασε, σε όλη τη διαδρομή, μήκους 30 χλμ. περίπου.

Η χήρα του Μαντέλα, η Γκράσα Μασέλ, η πρώην σύζυγός του Ουίνι Μαντέλα και αξιωματούχοι ακολούθησαν την πομπή προς το Κούνου.

Παρών τελικά και ο Τούτου

Ο πρώην αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου, ο οποίος είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι δεν θα παραστεί στην κηδεία του στενού φίλου και συνεργάτη του, του πρώτου μαύρου προέδρου της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα, επειδή δεν προσκλήθηκε, θα μεταβεί τελικά στο Κούνου για την τελετή που θα γίνει αύριο Κυριακή.

Ο εκπρόσωπός του και το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής επιβεβαίωσαν ότι ο Τούτου θα είναι παρών στην κηδεία του Μαντέλα. Νωρίτερα ο εκπρόσωπος είχε ανακοινώσει ότι ο Τούτου ακύρωσε το αεροπορικό εισιτήριό του επειδή δεν είχε προσκληθεί στην τελετή.

«Οσο κι αν ήθελα να παραστώ στην τελετή για να αποχαιρετίσω κάποιον που αγαπούσα και τιμούσα, θα ήταν ασέβεια…να εμφανιστώ απρόσκλητος σε μία ιδιωτική, οικογενειακή τελετή», φέρεται να αναφέρει σε προηγούμενη ανακοίνωσή του ο Τούτου.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.