Πέθανε ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ

Facebook
Twitter
LinkedIn

Πέθανε σε ηλικία 94 ετών ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ, εφευρέτης του ομώνυμου και πασίγνωστου αυτόματου πολεμικού όπλου ΑΚ-47 Kalashnikov.

Στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, ο διάσημος σχεδιαστής όπλων είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο της επαρχίας Ουντμουρτία, στην κεντρική Ρωσία, έχοντας διαγνωστεί με γαστρική αιμορραγία.

Ο Καλάσνικοφ πέρασε μεγάλο μέρος της παιδικής του ηλικίας στη Σιβηρία όπου ήταν εξόριστος ο πατέρας του.

Η αγάπη του για τα όπλα άρχισε στην εφηβεία, όταν άρχισε να κυνηγά, συνήθεια την οποία διατήρησε έως τα 90 του.

Πολεμώντας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Καλάσνικοφ είδε τα μειονεκτήματα των όπλων που χρησιμοποιούσαν οι στρατιώτες εκείνη την εποχή και αποφάσισε να κατασκευάσει ένα νέο όπλο για τον σοβιετικό στρατό.

Το Καλάσνικοφ ή ΑΚ-47, είναι το πιο δημοφιλές όπλο στον κόσμο. Υπολογίζεται ότι 100 εκατομμύρια Καλάσνικοφ χρησιμοποιούνται παγκοσμίως.

Επί δεκαετίες, το ΑΚ-47 παραμένει το υπ’ αριθμόν ένα όπλο που διακινείται νόμιμα ή λαθραία σε κυβερνήσεις, αντάρτες, εγκληματίες και άλλους.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, από τα 500 εκατ. όπλα που κυκλοφορούν παγκοσμίως τα 100 εκατ. είναι Καλάσνικοφ, αν και ο ακριβής τους αριθμός δεν μπορεί να προσδιοριστεί λόγω των αντιγραφών.

Τον Νοέμβριο του 2009, το Κρεμλίνο είχε διοργανώσει εορταστικές εκδηλώσεις στη Μόσχα για τα 90στά γενέθλια του Μιχαήλ Καλάσνικοφ.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.