Εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Κωνσταντινόπουλης, κρατώντας πλακάτ που καλούν την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν να παραιτηθεί.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Dogan, η αστυνομία συγκρούστηκε με τους διαδηλωτές, που ζητούν από τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο διαφθοράς υπουργούς να παραιτηθούν.
Την Κυριακή, την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Μουαμέρ Γκιουλέρ, του οποίου ο γιος είναι μεταξύ των συλληφθέντων για την υπόθεση διαφθοράς.
Ο Γκιουλέρ δήλωσε ότι αναμένει την απόφαση του πρωθυπουργού για την παραίτησή του.
Ο Ερντογάν αναμένεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να αντικαταστήσει τρεις υπουργούς που πρόκειται να είναι υποψήφιοι για τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι με την ευκαιρία μπορεί να προχωρήσει και στην απομάκρυνση του υπουργού Εσωτερικών και άλλων υπουργών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο, αν και ο ίδιος έχει απορρίψει τις κατηγορίες.
Συγκεκριμένα, ο τούρκος πρωθυπουργός κατηγόρησε το Σάββατο «διεθνείς οργανώσεις» και «σκοτεινές συμμαχίες» ότι ενθαρρύνουν την έρευνα για διαφθορά που πλήττει συνεργάτες του και είπε ότι θα συνεχιστεί η προσαγωγή εκείνων που βρίσκονται πίσω από την έρευνα.
Σε ομιλία του στη βόρεια πόλη Όρντου, ο Ερντογάν έκανε λόγο για συνωμοσία και κατηγόρησε ένα «κράτος μέσα στο κράτος» ότι ευθύνεται γι’ αυτόν τον «βρώμικο πόλεμο» που έχει στόχο να κηλιδώσει τη φήμη του.
Ο Ερντογάν κατηγορεί τους αξιωματικούς που προχώρησαν στις συλλήψεις για κατάχρηση εξουσίας, λέγοντας ότι δεν ενημέρωσαν την προϊστάμενη πολιτική αρχή για την έρευνα σε βάρος της.
Η εν λόγω έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας έχουν απαγγελθεί κατηγορίες συνολικά σε 24 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων οι γιοι δύο υπουργών και ο γενικός διευθυντής της κρατικής τράπεζας Halkbank, διευρύνεται. Το Σάββατο απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες στους γιους των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομίας και σε άλλα 12 άτομα.
Μέχρι στιγμής έχουν προφυλακιστεί 14 άτομα από τα συνολικά 71 που είχαν προσαχθεί.
Η κυβέρνηση απάντησε με την αποπομπή περισσότερων από 70 αξιωματικών της αστυνομίας -ανάμεσά τους οι διοικητές πέντε διευθύνσεων της ασφάλειας Κωνσταντινούπολης- από το Σώμα. Την Κυριακή, μόνο, αποπέμφθηκαν 25 αξιωματικοί.
Κάποιοι άλλοι έχουν μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες από την περασμένη εβδομάδα, οπότε ξεκίνησαν οι προσαγωγές υπόπτων για συμμετοχή σε σκάνδαλο διαφθοράς.
Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει η ένταση ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον. Το ζήτημα έχει ως σημείο αναφοράς τον αμερικανό πρεσβευτή στην Τουρκία, Φράνσις Ρικιαρντιόνε.
«Θα πρέπει με διαφάνεια να αντιμετωπιστούν οι ισχυρισμοί περί διαφθοράς» είχε πει πριν από μερικές μέρες ο πρεσβευτής στη συνάντηση που είχε με τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Ωστόσο, φιλοκυβερνητικές εφημερίδες ισχυρίστηκαν χτες ότι ο Ρικιαρντιόνε, σε συνάντηση που είχε με πρεσβευτές χωρών μελών της ΕΕ στην Άγκυρα, είπε πως «είχαμε ζητήσει από την Τουρκία να διακοπούν οι σχέσεις της Halkbank με το Ιράν και δεν μας άκουσαν. Τώρα παρακολουθείτε την πτώση μιας αυτοκρατορίας».
Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα αυτά, ο Ερντογάν είπε το Σάββατο πως «οι πρεσβευτές προβαίνουν σε προβοκατόρικες ενέργειες. Απευθύνομαι σε αυτούς. Δεν ήμαστε υποχρεωμένοι να σας κρατάμε στη χώρα μας».